Euroopan nuorisoportaali
Tietoa nuorille eurooppalaisille

Euroopan solidaarisuusjoukot

Mitkä ovat Euroopan solidaarisuusjoukot?

Euroopan solidaarisuusjoukot on EU:n uusi hanke, joka tarjoaa nuorille mahdollisuuksia auttaa yhteisöjä ja yksilöitä vapaaehtoistyössä tai vastikkeellisessa työssä omassa maassaan tai ulkomailla.

Solidaarisuusjoukkoihin osallistuvat nuoret sitoutuvat noudattamaan sen toiminta-ajatusta ja periaatteita.

Solidaarisuusjoukkoihin voi rekisteröityä 17-vuotiaana, mutta projektiin voi osallistua vasta 18-vuotiaana. Osallistumisen yläikäraja on 30 vuotta.

Rekisteröityminen on helppoa, ja sen jälkeen osallistujia voidaan kutsua monenlaisiin projekteihin: luonnonkatastrofien ennaltaehkäisy tai jälleenrakentaminen katastrofien jälkeen, turvapaikanhakijoiden avustaminen vastaanottokeskuksissa, erilaiset sosiaaliset ongelmat yhteisöissä jne.

Euroopan solidaarisuusjoukkojen projektit kestävät 2–12 kuukautta, ja ne sijoittuvat yleensä johonkin EU-maahan.

Lisätietoa Euroopan solidaarisuusjoukoista

Kiinnostaako?

Jos solidaarisuustyö tuntuu omaltasi ja olet valmis auttamaan muita, liity solidaarisuusjoukkoihin jo tänään.

Aloita rekisteröityminen alla olevalla painikkeella. Rekisteröityminen käy sujuvimmin sosiaalisen median tilillä, mutta voit myös luoda oman EU Login -tilin. Tutustu tietosuojaperiaatteisiimme.

Koronavirusepidemian vaikutukset Erasmus+ -ohjelman ja Euroopan solidaarisuusjoukkojen liikkuvuustoimiin

• EU-maissa on otettu käyttöön erilaisia rajoituksia koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi. Euroopan komissio tukee rajoitusten noudattamista ja ymmärtää, että ne todennäköisesti vaikeuttavat opiskelijoiden, vapaaehtoistyöntekijöiden ja muiden Erasmus+ -ohjelmaan ja Euroopan solidaarisuusjoukkoihin osallistuvien matkustamista. 
• Nykytilanteessa monet osallistujat eivät pääse joko lähtemään kotimaastaan tai palaamaan kotiin kohdemaasta. Tilanteen epävarmuuden vuoksi monet vanhemmat eivät myöskään salli lastensa matkustaa.
• Komissio joustaa tämän vuoksi ohjelmien toteuttamisessa mahdollisimman paljon ohjelmien oikeudellisten puitteiden sallimissa rajoissa. 
• Komissio on antanut kansallisille Erasmus+ -toimistoille ohjeet siitä, että ylivoimaisiin esteisiin (force majeure) vetoaminen on tässä tilanteessa sallittua. Näin ne voivat tarvittaessa hyväksyä lisäkustannuksia avustusten enimmäismäärään asti. Toimistot voivat myös lykätä hankkeiden toteuttamista enintään 12 kuukaudella. Myös kansallisille viranomaisille on ilmoitettu asiasta.
• Komissio seuraa tilanteen kehittymistä tarkkaan ja toteuttaa tarvittaessa lisätoimia.
• Ks. vastauksia kysymyksiin koronavirusepidemian vaikutuksista Erasmus+ -ohjelman ja Euroopan solidaarisuusjoukkojen toimintaan.