Portalul european pentru tineret
Informaţii şi oportunităţi pentru tinerii din Europa.

Întrebări și răspunsuri

Ce este Corpul european de solidaritate?

Corpul european de solidaritate este noua inițiativă a Uniunii Europene care le oferă tinerilor șansa de a face voluntariat sau de a se implica în proiecte în propria țară sau în străinătate pentru a ajuta comunități și oameni din toată Europa.

Inițiativa a fost anunțată de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în discursul privind starea Uniunii Europene din septembrie 2016 și a fost lansată oficial în decembrie 2016. Informații suplimentare

După finalizarea unei proceduri simple de înregistrare, participanții pot fi selectați și invitați să se implice într-o gamă largă de proiecte. Acestea vor fi derulate de organizații care au fost verificate și autorizate să gestioneze proiecte ale Corpului european de solidaritate.

Cum funcționează Corpul european de solidaritate?

Corpul european de solidaritate reunește tineri care își manifestă interesul de a lua parte la proiecte de promovare a solidarității și care acceptă și respectă misiunea și principiile Corpului european de solidaritate.

Când te înscrii, datele tale vor fi incluse în sistemul Corpului european de solidaritate, iar organizațiile vor putea căuta în această bază de date persoanele potrivite pentru proiectele lor. După aceea, organizațiile îi vor invita pe participanții selectați să se implice în activitățile lor.

Comisia Europeană va invita organizațiile să solicite finanțare sau alt tip de sprijin pentru proiectele care corespund misiunii și principiilor Corpului european de solidaritate. De îndată ce proiectele le sunt aprobate, organizațiile vor putea accesa baza de date a participanților pentru a-i selecta pe tinerii cel mai potriviți pentru proiectele lor. Organizațiile îi vor contacta pe potențialii recruți și vor face alegerea finală.

Toate organizațiile vor fi supuse unei verificări înainte să fie autorizate să gestioneze proiecte în numele Corpului european de solidaritate și înainte să aibă permisiunea de a accesa baza de date a participanților.

În funcție de tipul de proiect și de cunoștințele și experiența pe care o deții, poți beneficia de cursuri de formare din partea Corpului european de solidaritate înainte de începerea proiectului.

Cine se poate înscrie în Corpul european de solidaritate?

Te poți înscrie în Corpul european de solidaritate încă de la vârsta de 17 ani, însă, pentru a participa efectiv la proiecte, trebuie să ai peste 18 ani. În ceea ce privește limita superioară de vârstă, trebuie să finalizezi proiectul la care participi înainte de a împlini 31 de ani.

În plus, trebuie să ai reședința legală într-un stat membru al UE sau într-una din următoarele țări partenere:

 • fosta Republică iugoslavă a Macedoniei, Turcia
 • Liechtenstein, Islanda, Norvegia
 • Albania, Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Muntenegru, Serbia
 • Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova, Ucraina
 • Algeria, Egipt, Israel, Iordania, Liban, Libia, Maroc, Palestina, Siria, Tunisia
 • Federația Rusă

Deși te poți înscrie în Corpul european de solidaritate dacă îndeplinești aceste criterii, unele proiecte prevăd o serie de restricții în materie de vârstă, reședință legală sau cetățenie, în funcție de tipul de proiect și de modalitatea de finanțare.

Ce ar trebui să fac în cadrul unui proiect al Corpului european de solidaritate?

Proiectele Corpului european de solidaritate vor acoperi o gamă largă de tematici, dar toate trebuie să se înscrie în misiunea Corpului european de solidaritate și să îi respecte principiile.

În cadrul unui proiect, este posibil să ți se ceară:

 • să ajuți la reconstruirea unei școli sau a unui centru comunitar devastat în urma unui cutremur
 • să oferi sprijin solicitanților de azil nou veniți
 • să participi la defrișarea vegetației din păduri pentru a preveni incendiile
 • să lucrezi cu persoane cu handicap într-un centru de îngrijiri comunitare.

Nu ți se va cere să furnizezi servicii legate de reacția imediată în caz de dezastre. Aceste sarcini vor fi îndeplinite în continuare de persoane cu experiență, pregătite să intervină în zone periculoase și să acționeze în condiții de siguranță.

Pentru mai multe informații, consultă lista tipurilor de proiecte.

Ce responsabilități îmi asum dacă mă înscriu în Corpul european de solidaritate?

Când te înscrii în Corpul european de solidaritate, ți se va cere să confirmi că accepți și respecți misiunea și principiile Corpului european de solidaritate. Datele tale vor fi stocate în sistemul Corpului european de solidaritate.

Pe parcursul procedurii de înregistrare, ți se va cere să furnizezi unele informații cu caracter personal și să precizezi ce tip de proiecte te interesează și cu ce experiență și cunoștințe poți contribui la buna desfășurare a proiectelor Corpului european de solidaritate. După aceea, va trebui să completezi un profil mai detaliat, indicând inclusiv intervalele de timp în care ești disponibil să participi la proiecte. Poți oricând să actualizezi aceste informații, conectându-te la contul tău personal asociat Corpului european de solidaritate.

Organizațiile care au fost autorizate de Comisia Europeană să gestioneze proiecte ale Corpului european de solidaritate vor avea acces la datele tale când vor căuta potențiali voluntari pentru proiectele lor. Dacă te contactează o organizație și îți propune să participi la un proiect de-al său, nu ești obligat să accepți. Decizia de a te implica sau nu îți aparține în totalitate.

Dacă te hotărăști să nu iei parte la proiectele Corpului european de solidaritate, poți oricând să te conectezi la contul tău personal și să îți ascunzi temporar profilul sau să îți ștergi contul definitiv. De asemenea, poți alege să nu mai primești e-mailuri și notificări.

Care este diferența dintre proiectele de voluntariat și cele profesionale?

Corpul european de solidaritate împarte proiectele în două secțiuni: proiecte de voluntariat și proiecte profesionale. Partea de voluntariat le oferă tinerilor posibilitatea de a participa, în altă țară, la acțiuni de voluntariat, cu normă întreagă, pe o perioadă între 2 și 12 luni. Secțiunea „voluntariat” se sprijină pe Serviciul european de voluntariat (parte a programului ERASMUS+) , precum și pe alte programe de finanțare ale UE.

Partea profesională le va da tinerilor șansa de a obține un loc de muncă sau de a participa la stagii și programe de ucenicie în diverse sectoare implicate în activități de promovare a solidarității, care au nevoie de tineri foarte motivați și orientați către societate. Proiectele profesionale vor fi elaborate treptat prin parteneriate cu organisme publice, ONG-uri și organizații comerciale active în aceste domenii.

Pentru că proiectele sunt diferite și au nevoie de oameni cu experiențe și competențe diverse, organizațiile îi pot recruta pe participanții din cadrul Corpului european de solidaritate pe post de voluntari, angajați, ucenici sau stagiari.

Voluntarii nu sunt plătiți pentru munca depusă, dar vor primi alte forme de sprijin, în funcție de programul UE care finanțează proiectul: deplasare către și de la locul de desfășurare a activității, cazare, masă, asigurare medicală, o mică sumă de bani pentru acoperirea cheltuielilor zilnice.

Tinerii implicați în proiectele profesionale ale Corpului european de solidaritate care vor primi un post de angajat vor semna un contract și vor fi plătiți în conformitate cu prevederile din legislația națională și din acordurile colective de muncă. În mod normal, ar urma să își acopere costurile de cazare și cheltuielile zilnice din salariul primit de la angajatori. Ei vor fi supuși legislației muncii aplicabile în țara în care lucrează. Pentru a afla mai multe despre ce înseamnă să fii angajat în diverse țări din UE, consultă site-ul Europa ta.

Persoanele participante la stagii și programe de ucenicie vor semna un contract de angajare și vor primi, în mod normal, o diurnă.

Ce să întâmplă după ce mă înscriu?

Corpul european de solidaritate este o inițiativă nouă, iar organizațiile lucrează în prezent pentru a elabora idei și propune proiecte. Ne așteptăm ca recrutările să înceapă la sfârșitul primăverii lui 2017, urmând ca în iunie 2017 să demareze primele proiecte.

Între timp, Comisia Europeană te va ține la curent cu ultimele evoluții prin e-mail și pe rețelele de socializare.

Ce tip de organizații pot gestiona proiecte ale Corpului european de solidaritate?

Corpul european de solidaritate este deschis colaborării cu numeroase entități: instituții guvernamentale și locale, organizații neguvernamentale și întreprinderi. Nu contează dimensiunea lor, se pot implica atât companiile multinaționale, cât și ONG-urile mici active la nivelul comunităților locale. Trebuie însă ca entitățile participante să gestioneze proiecte care vizează promovarea solidarității.

Cum se pot înscrie organizațiile care vor să gestioneze proiecte ale Corpului european de solidaritate?

De-a lungul anului, Comisia Europeană va publica cereri de proiecte pentru diverse activități care se pot derula sub egida Corpului european de solidaritate. Aceste proiecte trebuie să se conformeze misiunii și principiilor Corpului european de solidaritate.

Toate organizațiile vor fi supuse unei verificări înainte să fie acreditate să gestioneze proiecte în numele Corpului european de solidaritate și înainte să aibă permisiunea de a accesa baza de date a participanților. În plus, organizațiile trebuie să adere și la Carta Corpului european de solidaritate.

Anunțurile referitoare la Corpul european de solidaritate se vor publica pe paginile Comisiei Europene de pe rețelele de socializare și în publicațiile de specialitate.

De unde pot obține mai multe informații despre Corpul european de solidaritate?

Te rugăm să citești cu atenție toate informațiile furnizate pe acest site. Dacă mai ai încă nevoie de precizări, contactează-ne făcând clic pe "Adresează-ne o întrebare". Încercăm să îți dăm un răspuns în termen de 5 zile lucrătoare.

Cum pot obține mai repede un loc de muncă sau un stagiu?

După ce te înregistrezi pentru componenta profesională pe site-ul Corpului european de solidaritate (https://europa.eu/youth/SoLiDarity_ro), trebuie să îți menții profilul actualizat, să te asiguri că ți-ai încărcat CV-ul și să te implici activ în căutarea de oferte. În plus, poți căuta locuri de muncă și pe portalul EURES.

Unde pot găsi oferte?

Mergi pe portalul EURES (https://ec.europa.eu/eures/public/ro/homepage) și fă clic pe butonul „Căutați un loc de muncă”, la secțiunea „Sunt solicitant al unui loc de muncă”. La categoria „Context de solidaritate” selectează „Asistență socială”, utilizează filtrele disponibile și lansează căutarea. 

Am găsit un post vacant pe portalul EURES și doresc să candidez. Care sunt pașii următori?

Dacă ai găsit un post vacant, poți contacta unul din cele două consorții europene care facilitează plasarea candidaților în UE pentru a afla cum poate fi integrat acest post în cadrul Corpului european de solidaritate. Poți să menționezi interesul tău față de postul respectiv, să explici cum intenționezi să îndeplinești sarcinile prevăzute și să subliniezi că ești dispus să te deplasezi în străinătate pentru a ocupa postul în cauză. 

Notă: consorțiile le oferă asistență doar participanților înregistrați care vor să găsească un loc de muncă în altă țară din UE („ofertă transfrontalieră”). 

Când contactezi consorțiile, prezintă-te și insistă asupra competențelor tale (include CV-ul și indică numărul tău de participant în cadrul Corpului european de solidaritate).

Ar fi util să adaugi și linkul către postul care te interesează.

Consorțiile care te pot ajuta să primești o ofertă de muncă în străinătate pot fi contactate la următoarele adrese (site și e-mail):

Is the European Voluntary Service still in place?

The European Voluntary Service as a brand is discontinued and it is removed from the Erasmus+ programme. As of the end of 2018, the European Solidarity Corps is the main EU programme providing volunteering opportunities for young people. The Corps builds on European Voluntary Service's success and quality developments.

What EU funding is available to finance the European Solidarity Corps?

The European Solidarity Corps was first set up by mobilising available EU funding from different programmes, including Erasmus+. The regulation that established the European Solidarity Corps (adopted 2 October 2018) made it a as a stand-alone programme that now benefits from its own budget. With a budget of €375.6 million for 2018-2020, it offers opportunities to young people to carry out volunteering activities, traineeships and jobs and run their own solidarity projects.

Can the European Solidarity Corps be considered an “Action”, or is it an independent programme now?

The European Solidarity Corps is now a fully-fledged programme. Sometimes, we refer to it as initiative as well.

Who manages the European Solidarity Corps funding, and how?

The majority of activities of the European Solidarity Corps and the relevant funding are implemented and managed by the National Agencies in individual participating countries.

However, the Education, Audiovisual, Culture Executive Agency located in Brussels implements some actions (mainly support measures but also some calls for proposals, e.g. volunteering teams in high-priority areas).

The responsibility for the management of the programme as such (which obviously includes the funds) lies with the European Commission, DG Education, Youth, Sport and Culture.  

What activities does the European Solidarity Corps support?

As stipulated in the European Solidarity Corps Programme Guide, the Corps covers the following actions:

 • Quality Label;
 • Volunteering (Volunteering Projects; Volunteering Partnerships; Volunteering Teams in high-priority areas);
 • Traineeships and jobs;
 • Solidarity projects.
Who can I contact when I want to be guided through a voluntary project?

You should contact the Erasmus+ National Agency in the country where your organisation is legally established if you would like to apply for funding. You can call or show up in person.

Whom may complaints on a specific project be directed to?

You should refer the complaint to the National Agency or directly to the European Commission.

Are all sending and receiving organisations that are registered for the European Voluntary Service automatically recognised for the European Solidarity Corps?

The European Voluntary Service accreditation is equivalent to the Quality Label during this programming period (2018-2020).

The accreditation for both coordinating and sending organisations will be considered a Quality Label for volunteering in the supporting role; the accreditation for receiving organisations will be considered a Quality Label for volunteering in the host role.

What is the role of sending organisations?

The supporting organisations with a sending role will continue to play an important role in selecting participants and providing adequate preparation before departure. They will also play a key role in reaching out to and involving disadvantaged young people in the Corps.

Is there a structured guide for the European Solidarity Corps as there is for Erasmus+?

 The European Solidarity Corps Programme Guide is published as a PDF document that closely follows the structure of the Erasmus+ Guide.

Can I filter the organisations in the database by different criteria?

You can search for organisations that have a valid accreditation to develop projects for the European Solidarity Corps according to various criteria, e.g. country, topic, city, organisation name, accreditation type) here. Please note that not all of them are active. We suggest you to apply for published opportunities that you can find on the main page after you've logged in.

If I participated in the European Voluntary Service, can I apply for the European Solidarity Corps?

A participant who has completed a long term volunteering activity (longer than 2 months) funded by the European Voluntary Service is not eligible to participate in another long term volunteering activity funded by the European Solidarity Corps. However, she or he can participate in other activities supported by the Corps such as traineeships, jobs, solidarity projects and volunteering teams.