Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Gyakran feltett kérdések

Mi az Európai Szolidaritási Testület?

Az Európai Szolidaritási Testület egy új európai uniós kezdeményezés – célja, hogy lehetőséget teremtsen a fiataloknak arra, hogy egyes közösségek vagy a társadalom egészének érdekeit szolgáló önkéntes vagy egyéb projektmunkában vegyenek részt Európában.

Felállítására Jean-Claude Juncker elnök tett javaslatot az Unió helyzetéről szóló 2016. szeptemberi beszédében. A testület hivatalosan 2016 decemberében kezdte meg működését. További információk

Az érdeklődőknek először is regisztrálniuk kell az interneten. A regisztrációt követően a jelentkezők a projektek széles skálájából válogathatnak. Ezeket a projekteket megfelelően ellenőrzött és akkreditált szervezetek működtetik.

Hogyan működik az Európai Szolidaritási Testület?

A testület olyan fiataloknak kínál lehetőségeket, akik részt szeretnének venni valamilyen szolidaritási projektben, és elfogadják és tiszteletben tartják az Európai Szolidaritási Testület küldetését és alapelveit.

Regisztráció után adataidat az Európai Szolidaritási Testület rendszerében tároljuk. A szervezetek ebből az adatbázisból válogathatnak, amikor projektjeikhez résztvevőket keresnek. A szervezetek az általuk kiválasztott jelentkezőket felkérik a projektjeikben való részvételre.

Az Európai Bizottság felhívja a szervezetek figyelmét, hogy az Európai Szolidaritási Testület küldetésének és alapelveinek megfelelő projektekhez finanszírozást vagy másfajta támogatást igényelhetnek. Projektjük jóváhagyása után ezek a szervezetek beléphetnek a jelentkezők adatbázisába és kiválaszthatják az igényeiknek leginkább megfelelő személyeket. A végleges döntés meghozatala előtt kapcsolatba lépnek a kiválasztott jelentkezőkkel.

Csak a megfelelően ellenőrzött és akkreditált szervezetek működtethetnek projektet az Európai Szolidaritási Testület keretében és választhatnak ki jelentkezőket az adatbázisból.

A projekt típusától, valamint ismereteidtől és tapasztalataidtól függően előfordulhat, hogy munkába állás előtt képzésen kell részt venned az Európai Szolidaritási Testület szervezésében.

Ki csatlakozhat az Európai Szolidaritási Testülethez?

Az Európai Szolidaritási Testületbe 17 éves kortól lehet tagnak jelentkezni, projektmunkába viszont csak a 18. életévüket betöltött fiatalok kezdhetnek. Felső korhatár is van: az általad végzett projektmunkának véget kell érnie, mielőtt betöltöd a 31. életévedet.

További feltétel, hogy jogszerűen lakjál az uniós tagállamok vagy az alábbi partnerországok valamelyikében:

  • Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság, Törökország
  • Liechtenstein, Izland, Norvégia
  • Albánia, Bosznia és Hercegovina, Koszovó, Montenegró, Szerbia
  • Azerbajdzsán, Belarusz, Grúzia, Moldova, Örményország, Ukrajna
  • Algéria, Egyiptom, Izrael, Jordánia, Libanon, Líbia, Marokkó, Palesztina, Szíria, Tunézia
  • Oroszországi Föderáció

Ezek az Európai Szolidaritási Testülethez való csatlakozás kritériumai. Előfordulhat azonban, hogy egy adott projekt típusától és finanszírozási módjától függően a korhatárra, a tartózkodási helyre vagy az állampolgárságra szigorúbb feltételek vonatkozhatnak.

Miből áll az Európai Szolidaritási Testület keretében végzett projektmunka?

Az Európai Szolidaritási Testület keretében működő projektek témaköre változatos, de mindegyiknek összhangban kell lennie az Európai Szolidaritási Testület küldetésével és alapelveivel.

Munkád során ilyen és ehhez hasonló feladatokat láthatsz el:

  • Segítségnyújtás földrengés által lerombolt iskola vagy közösségi központ újjáépítéséhez
  • Újonnan érkező menekültek támogatása
  • Erdők megtisztítása a vegetációtüzek megelőzése érdekében
  • Fogyatékos személyek ellátása szociális otthonokban.

Katasztrófaelhárítási feladatokat nem fogsz végezni. Az ilyen típusú közvetlen válaszintézkedéseket az erre kiképzett és ebben jártas személyek végzik, akik biztonságosan mozognak a veszélyzónákban.

További információkért lásd a projekttípusok listáját.

Mire kötelezem el magamat, ha csatlakozom az Európai Szolidaritási Testülethez?

Amikor csatlakozol az Európai Szolidaritási Testülethez, meg kell erősítened, hogy elfogadod és tiszteletben tartod az Európai Szolidaritási Testület küldetését és alapelveit. Adataidat az Európai Szolidaritási Testület tárolja.

A regisztráció során meg kell adnod néhány alapvető információt magadról, valamint azt, hogy milyen típusú projekt érdekelne, és milyen ismeretekkel és tapasztalatokkal tudnál hozzájárulni az Európai Szolidaritási Testület keretében szervezett projektekhez. Ezek után ki kell töltened egy részletesebb űrlapot, ahol jelezned kell, hogy mikor és milyen időtartamra tudnál projektmunkát végezni. Ezeket az információkat az Európai Szolidaritási Testület honlapján, a személyes fiókodba történő bejelentkezés után bármikor módosíthatod.

Amikor az Európai Szolidaritási Testület keretében projektet működtető szervezetek önkénteseket vagy munkavállalókat keresnek, a Te adataidhoz is hozzáférnek. Ha egy szervezet felveszi veled a kapcsolatot és szerződést ajánl, azt nem vagy köteles elfogadni. Saját belátásod szerint dönthetsz arról, hogy részt veszel-e egy projektben vagy sem.

Lehetőséged van arra is, hogy a személyes fiókodban átmenetileg elrejtsd vagy véglegesen töröld a profilodat, amennyiben szüneteltetni kívánod jelentkezésedet, illetve ha már nem kívánsz az adatbázisban szerepelni. E-mail- és üzenetküldő szolgáltatásunkról is bármikor leiratkozhatsz.

Mi a különbség az Európai Szolidaritási Testület keretében végezhető önkéntes és szakmai tevékenységek között?

Az Európai Szolidaritási Testület két, egymást kiegészítő részterületre terjed ki: az önkéntes és a szakmai munkára. Az önkéntesmunka-komponens az Erasmus+ program részét képező európai önkéntes szolgálatra és más uniós finanszírozási programokra épül, és abból a célból jött létre, hogy a fiatalok 2–12 hónapon keresztül teljes munkaidőben önkéntes tevékenységet végezzenek külföldön.

A szakmaimunka-komponens keretében a fiatalok munkavállalóként, gyakornokként vagy tanulószerződéses gyakorlati képzés céljából szerződhetnek a legkülönbözőbb ágazatokban, ahol szolidaritási tevékenységek végezhetők és ahol elkötelezett és szociálisan érzékeny fiatalokra van szükség. A szakmai projekteket fokozatosan indítjuk be, olyan tempóban, ahogyan állami szervekkel, civil vagy kereskedelmi szervezetekkel partneri viszonyt alakítunk ki.

A szervezetek döntik el, hogy az Európai Szolidaritási Testület egy-egy résztvevőjét önkéntesnek, munkavállalónak vagy gyakornoknak veszik-e fel, mivel az egyes projektekhez különböző készségekkel, illetve tapasztalatokkal rendelkező jelentkezőkre van szükségük.

Az önkéntesek nem kapnak munkájukért fizetést, viszont a részvételüket finanszírozó uniós programtól függően jogosultak bizonyos támogatásra. Ez azt jelenti, hogy fedezik nekik a (szállással, utazással, étkezéssel kapcsolatban) felmerülő költségek és az egészségbiztosítási kiadások egy részét vagy egészét. A napi kiadásaikhoz valamennyi költőpénzt is kapnak.

Az Európai Szolidaritási Testület szakmaimunka-komponensében részt vevő fiatalok munkaszerződést írnak alá és munkájukért az adott tagállam munkabérrel kapcsolatos jogi szabályozásával és a hatályban lévő kollektív szerződéssel összhangban fizetést kapnak. Napi kiadásaikat és a szállás költségét elvileg a munkáltatótól kapott fizetésükből kell fedezniük. Ezekre a fiatalokra a konkrét ország munkajoga vonatkozik. A külföldi munkavégzésről az Európa Önökért portálon találsz információkat.

A szakmai gyakorlatra vagy tanulószerződéses gyakorlati képzésre felvett fiatalok is munkaszerződést írnak alá, és ők is kapnak napidíjat.

Mi történik, miután regisztráltam?

Az Európai Szolidaritási Testület új kezdeményezés. A szervezetek jelenleg dolgozzák ki a projektekkel kapcsolatos ötleteiket és javaslataikat, és a tervek szerint 2017 tavaszának végétől vesznek majd fel fiatalokat, akik 2017 júniusától csatlakozhatnak a különböző projektekhez.

Az Európai Bizottság mindeközben e-mailben és a közösségi médián keresztül értesíti az érdeklődőket az Európai Szolidaritási Testületet érintő legújabb fejleményekről.

Milyen típusú szervezetek működtethetnek projektet az Európai Szolidaritási Testület keretében?

Az Európai Szolidaritási Testület szervezetek széles körének teszi lehetővé, hogy projektet működtessenek: kormányzati szervezeteknek, helyi önkormányzatoknak, civil szervezeteknek és vállalatoknak. A mérettel kapcsolatban sincs megkötés: nagy multinacionális vállalatok ugyanúgy együttműködhetnek a testület, mint például helyi közösségekben tevékenykedő kis civil szervezetek. Feltétel viszont, hogy a szervezetek szolidaritási projekteket valósítsanak meg.

Mit kell tennie annak a szervezetnek, amely projektet szeretne működtetni az Európai Szolidaritási Testület keretében?

Az Európai Bizottság egész évben hirdetni fogja, hogy javaslatokat vár különböző projektekre az Európai Szolidaritási Testület keretében. A projekteknek összhangban kell állniuk a testület küldetésével és alapelveivel.

Csak a megfelelően ellenőrzött szervezetek kapnak akkreditációt arra, hogy projektet működtessenek az Európai Szolidaritási Testület keretében és jelentkezőket válasszanak ki az adatbázisból. A szervezeteknek emellett be kell tartaniuk az Európai Szolidaritási Testület alapokmányábanfoglaltakat.

Az Európai Szolidaritási Testülettel kapcsolatos hirdetményeket az Európai Bizottság a közösségi médiában és a szakkiadványokban jelenteti meg.

Hogyan kaphatok bővebb információt az Európai Szolidaritási Testületről?

Kérjük, olvasd el az ezen a weboldalon közzétett valamennyi információt. Ha még mindig van kérdésed, "lépj kapcsolatba velünk". Arra törekszünk, hogy öt munkanapon belül minden hozzánk intézett kérdést megválaszoljunk.

Hogyan juthatok minél hamarabb munkalehetőséghez vagy gyakornoki lehetőséghez?

Miután regisztráltál az Európai Szolidaritási Testület szakmaimunka-komponensében a https://europa.eu/youth/solidaritY_hu weboldalon, kérjük, profilodat és feltöltött önéletrajzodat rendszeresen frissítsd, és magad is aktívan keress ajánlatokat. Az EURES portált is érdemes rendszeresen átböngészni állásajánlatokért.

Hol találhatok kiközvetítési lehetőségeket?

Nyisd meg az EURES portált (www.eures.europa.eu), és az „Álláskeresők” rovatban kattints az „Álláskeresés” linkre. A „Szolidaritási kontextus” kategóriában jelöld be a „Társadalmi munka” opciót, használd a többi szűrőt, majd futtasd le a keresést. 

Érdeklődöm az egyik álláshirdetés iránt, amelyet az EURES portálon találtam. Hogyan jelentkezhetek rá?

Két európai konzorcium foglalkozik az Európai Szolidaritási Testület keretében történő kiközvetítések gyakorlati lebonyolításával. Ha érdekel egy adott álláshirdetés, akkor lépj kapcsolatba valamelyik konzorciummal, hogy az állást a testület tagjaként tudd majd betölteni. Írd meg, hogy melyik konkrét hirdetés érdekel, és hogyan tudnád betölteni az állást. Közöld azt is, hogy hajlandó vagy az álláshely betöltése céljából külföldre költözni.

Figyelem: A két konzorcium csak azoknak a regisztrált tagoknak tud segíteni, akik egy másik uniós országban szeretnének projektmunkát végezni (ezek az ún. „határon átnyúló kiközvetítések”). 

Üzenetedben mutatkozz be és írd le, hogy mit tudsz nyújtani (pl. csatold önéletrajzodat és add meg a résztvevői regisztrációs számodat).

Ha tudod, add meg a kiközvetítéshez vezető linket is.

A két konzorcium feladata, hogy sikeresen lebonyolítsa a kiközvetítést, és hogy a projektmunka során is segítséget nyújtson. Elérhetőségeik (weboldal, e-mail-cím):