Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Gyakran feltett kérdések

Mi az Európai Szolidaritási Testület?

Az Európai Szolidaritási Testület az EU egyik támogatási programja – célja, hogy lehetőséget teremtsen a fiataloknak arra, hogy egyes közösségek vagy a társadalom egészének érdekeit szolgáló önkéntes vagy egyéb projektmunkában vegyenek részt, illetve saját szolidaritási projektet indítsanak Európában.

Felállítására Jean-Claude Juncker elnök tett javaslatot az Unió helyzetéről szóló 2016. szeptemberi beszédében. A testület hivatalosan 2016 decemberében kezdte meg működését. További információk

A regisztrációt követően a jelentkezők a projektek széles skálájából válogathatnak. Ezeket a projekteket megfelelően ellenőrzött és akkreditált szervezetek működtetik.

 

Hogyan működik az Európai Szolidaritási Testület?

A testület olyan fiataloknak kínál lehetőségeket, akik részt szeretnének venni valamilyen szolidaritási projektben, valamint elfogadják és tiszteletben tartják az Európai Szolidaritási Testület küldetését és alapelveit.

Regisztráció után adataidat az Európai Szolidaritási Testület rendszerében tároljuk. A szervezetek ebből az adatbázisból válogathatnak, amikor projektjeikhez résztvevőket keresnek. A szervezetek az általuk kiválasztott jelentkezőket felkérik a projektjeikben való részvételre.

A szervezetek pályázhatnak a projektjeik finanszírozására, és jóváhagyásukat követően hozzáférhetnek a résztvevők adatbázisához, ahol kiválaszthatják azokat a fiatalokat, akik a legalkalmasabbak lehetnek a projektben való részvételre. A végleges döntés meghozatala előtt kapcsolatba lépnek a kiválasztott jelentkezőkkel.

Csak a megfelelően ellenőrzött és akkreditált szervezetek működtethetnek projektet az Európai Szolidaritási Testület keretében és választhatnak ki jelentkezőket az adatbázisból.

Ki csatlakozhat az Európai Szolidaritási Testülethez?

Az Európai Szolidaritási Testületbe 17 éves kortól lehet tagnak jelentkezni, projektmunkába viszont csak a 18. életévüket betöltött és a 30 évnél nem idősebb személyek kezdhetnek.

További feltétel, hogy jogszerűen lakj az uniós tagállamok vagy az alábbi országok valamelyikében:
   • Észak-Macedónia, Törökország
   • Liechtenstein, Izland, Norvégia
   • Albánia, Bosznia és Hercegovina, Koszovó, Montenegró, Szerbia
   • Azerbajdzsán, Belarusz, Grúzia, Moldova, Örményország, Ukrajna
   • Algéria, Egyiptom, Izrael, Jordánia, Libanon, Líbia, Marokkó, Palesztina, Szíria, Tunézia
   • Oroszországi Föderáció

A szakmai gyakorlatok és álláslehetőségek az uniós tagállamok* fiataljai számára érhetőek el. A szolidaritási projektek a programországok előtt állnak nyitva: uniós tagállamok*, Törökország, Észak-Macedónia, Izland. 

*Kérjük, vegyétek figyelembe, hogy az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépéséről szóló megállapodás 2020. február 1-jei hatálybalépését követően – különös tekintettel a megállapodás 127. cikke (6) bekezdésére, valamint 137. és 138. cikkére – az Európai Unió valamely tagállamában lakóhellyel rendelkező vagy letelepedett természetes vagy jogi személyekre való hivatkozást úgy kell értelmezni, hogy az az Egyesült Királyságban lakóhellyel rendelkező, illetve letelepedett természetes, illetve jogi személyekre is vonatkozik. Ennélfogva a program lezárásáig az Egyesült Királyságban lakóhellyel rendelkező személyek és az ott letelepedett szervezetek is jogosultak részt venni a program valamennyi intézkedésében.
 

Miből áll az Európai Szolidaritási Testület keretében végzett projektmunka?

Az Európai Szolidaritási Testület keretében működő projektek témaköre változatos, de mindegyiknek összhangban kell lennie az Európai Szolidaritási Testület küldetésével és alapelveivel.

A támogatott projektekről további információkért látogass el az Európai Szolidaritási Testület projektekkel foglalkozó platformjára, ahol megtalálod a projektek leírását, az érintett témákat és tevékenységeket.

Katasztrófaelhárítási feladatokat nem fogsz végezni. Az ilyen típusú közvetlen válaszintézkedéseket az erre kiképzett és ebben jártas személyek végzik, akik biztonságosan mozognak a veszélyzónákban.

További információkért lásd a projekttípusok listáját.

Mire kötelezem el magamat, ha csatlakozom az Európai Szolidaritási Testülethez?

Amikor csatlakozol az Európai Szolidaritási Testülethez, meg kell erősítened, hogy elfogadod és tiszteletben tartod az Európai Szolidaritási Testület küldetését és alapelveit. Adataidat az Európai Szolidaritási Testület tárolja.

A regisztráció során meg kell adnod néhány alapvető információt magadról, valamint azt, hogy milyen típusú projekt érdekelne, és milyen ismeretekkel és tapasztalatokkal tudnál hozzájárulni az Európai Szolidaritási Testület keretében szervezett projektekhez. Ezek után ki kell töltened egy részletesebb űrlapot, ahol jelezned kell azt is, hogy mikor és milyen időtartamra tudnál projektmunkát vállalni. Ezeket az információkat az Európai Szolidaritási Testület honlapján, a személyes fiókodba történő bejelentkezés után bármikor módosíthatod.

Amikor az Európai Szolidaritási Testület keretében projektet működtető szervezetek önkénteseket vagy munkavállalókat keresnek, a Te adataidhoz is hozzáférnek. Ha egy szervezet felveszi veled a kapcsolatot és szerződést ajánl, azt nem vagy köteles elfogadni. Saját belátásod szerint dönthetsz arról, hogy részt veszel-e egy projektben vagy sem.

Lehetőséged van arra is, hogy a személyes fiókodban átmenetileg elrejtsd vagy véglegesen töröld a profilodat, amennyiben szüneteltetni kívánod jelentkezésedet, illetve ha már nem kívánsz az adatbázisban szerepelni. E-mail- és üzenetküldő szolgáltatásunkról is bármikor leiratkozhatsz.

Mi a különbség az Európai Szolidaritási Testület keretében végezhető önkéntes és szakmai tevékenységek között?

Az Európai Szolidaritási Testület két, egymást kiegészítő részterületre terjed ki: az önkéntes és a szakmai munkára. Az önkéntesmunka-komponens az európai önkéntes szolgálatra és más uniós finanszírozási programokra épül, és abból a célból jött létre, hogy a fiatalok 2–12 hónapon keresztül teljes munkaidőben önkéntes tevékenységet végezzenek külföldön.

A szakmaimunka-komponens keretében a fiatalok munkavállalóként vagy gyakornokként szerződhetnek a legkülönbözőbb ágazatokban, ahol szolidaritási tevékenységek végezhetők és ahol elkötelezett és szociálisan érzékeny fiatalokra van szükség. Felhívjuk a figyelmed, hogy a szakmai gyakorlatok és álláslehetőségek az Európai Szolidaritási Testület tevékenységeinek csak kis hányadát alkotják. Az önkéntesek nem kapnak munkájukért fizetést, viszont jogosultak bizonyos támogatásra, például fedezik nekik a (szállással, utazással, étkezéssel kapcsolatban) felmerülő költségek és az egészségbiztosítási kiadások egy részét vagy egészét. A napi kiadásaikhoz pedig valamennyi költőpénzt is kapnak.

Az Európai Szolidaritási Testület szakmaimunka-komponensében részt vevő fiatalok munkaszerződést írnak alá és munkájukért az adott tagállam munkabérrel kapcsolatos jogi szabályozásával és a hatályban lévő kollektív szerződéssel összhangban fizetést kapnak. Napi kiadásaikat és a szállás költségét elvileg a munkáltatótól kapott fizetésükből kell fedezniük. Ezekre a fiatalokra a konkrét ország munkajoga vonatkozik. A külföldi munkavégzésről az Európa Önökért portálon találsz információkat.

A szakmai gyakorlatra felvett fiatalok is munkaszerződést írnak alá, és ők is kapnak napidíjat.

Mi történik miután regisztráltam?

Regisztráció után jelentkezhetsz azokra a meghirdetett lehetőségekre, amelyeket a főoldalon találsz, vagy pedig megvárhatod, hogy a szervezetek felvegyék veled a kapcsolatot és ajánlatot tegyenek. A kapcsolatfelvételt követően elfogadhatod vagy elutasíthatod az ajánlatot. Természetesen jogodban áll további információkat kérni, illetve megbeszélni a részleteket közvetlenül a szervezettel. Amennyiben összekapcsolnak egy fogadó szervezettel, előfordulhat, hogy támogató szervezetet kell keresned a származási országodból. Az önkéntes szervezetek adatbázisát használhatod erre a célra. A fogadó szervezet időnként segít támogató szervezetet találni. 

Milyen típusú szervezetek működtethetnek projektet az Európai Szolidaritási Testület keretében?

Az Európai Szolidaritási Testület szervezetek széles körének teszi lehetővé, hogy projektet működtessenek: kormányzati szervezeteknek, helyi önkormányzatoknak, civil szervezeteknek és vállalatoknak. A mérettel kapcsolatban sincs megkötés: nagy multinacionális vállalatok ugyanúgy együttműködhetnek a testülettel, mint például helyi közösségekben tevékenykedő kis civil szervezetek.  A részvételhez a szervezeteknek minőségi védjegyet kell szerezniük.  Az Európai Unió tagállamainak bármely, minőségi védjeggyel rendelkező köz- vagy magánszervezete pályázhat önkéntes és fizetett munkák, valamint szakmai gyakorlatok finanszírozásáért. A törökországi, izlandi és észak-macedón szervezetek csak önkéntes projektekre pályázhatnak. Az Európai Unión kívüli partnerországok minőségi védjeggyel rendelkező szervezetei partnerként részt vehetnek önkéntes tevékenységekben.

Mit kell tennie annak a szervezetnek, amely projektet szeretne működtetni az Európai Szolidaritási Testület keretében?

Évente általában három pályázati felhívásra kerül sor. A szervezetek online űrlapon pályázhatnak a székhelyük szerinti ország nemzeti irodájánál. A pályázati felhívások itt olvashatók: https://ec.europa.eu/youth/solidarity-corps/how-to-apply_en  

Hogyan kaphatok bővebb információt az Európai Szolidaritási Testületről?

Kérjük, olvasd el az ezen a weboldalon közzétett valamennyi információt. Ha még mindig van kérdésed, "lépj kapcsolatba velünk". Arra törekszünk, hogy öt munkanapon belül minden hozzánk intézett kérdést megválaszoljunk.

Hogyan juthatok minél hamarabb munkalehetőséghez vagy gyakornoki lehetőséghez?

Miután regisztráltál az Európai Szolidaritási Testület szakmaimunka-komponensében a https://europa.eu/youth/solidaritY_hu weboldalon, kérjük, profilodat és feltöltött önéletrajzodat rendszeresen frissítsd, és magad is aktívan keress ajánlatokat. Az EURES portált is érdemes rendszeresen átböngészni állásajánlatokért.

Hol találhatok kiközvetítési lehetőségeket?

Nyisd meg az EURES portált (www.eures.europa.eu), és az „Álláskeresők” rovatban kattints az „Álláskeresés” linkre. A „Szolidaritási kontextus” kategóriában jelöld be a „Társadalmi munka” opciót, használd a többi szűrőt, majd futtasd le a keresést. 

Érdeklődöm az egyik álláshirdetés iránt, amelyet az EURES portálon találtam. Hogyan jelentkezhetek rá?

Két európai konzorcium foglalkozik az Európai Szolidaritási Testület keretében történő kiközvetítések gyakorlati lebonyolításával. Ha érdekel egy adott álláshirdetés, akkor lépj kapcsolatba valamelyik konzorciummal, hogy az állást a testület tagjaként tudd majd betölteni. Írd meg, hogy melyik konkrét hirdetés érdekel, és hogyan tudnád betölteni az állást. Közöld azt is, hogy hajlandó vagy az álláshely betöltése céljából külföldre költözni.

Figyelem: A két konzorcium csak azoknak a regisztrált tagoknak tud segíteni, akik egy másik uniós országban szeretnének projektmunkát végezni (ezek az ún. „határon átnyúló kiközvetítések”). 

Üzenetedben mutatkozz be és írd le, hogy mit tudsz nyújtani (pl. csatold önéletrajzodat és add meg a résztvevői regisztrációs számodat).

Ha tudod, add meg a kiközvetítéshez vezető linket is.

A két konzorcium feladata, hogy sikeresen lebonyolítsa a kiközvetítést, és hogy a projektmunka során is segítséget nyújtson. Elérhetőségeik (weboldal, e-mail-cím):

Az Európai Önkéntes Szolgálat működik még?

Az Európai Önkéntes Szolgálat mint márkanév megszűnt, már nem része az Erasmus+ programnak. 2018 óta az Európai Szolidaritási Testület a fő uniós program, mely önkéntesmunka-lehetőségeket kínál a fiataloknak. Az Európai Szolidaritási Testület az Európai Önkéntes Szolgálat sikerére és minőségi eredményeire épül.

Milyen uniós forrásokból finanszírozzák az Európai Szolidaritási Testületet?

Az Európai Szolidaritási Testület létrehozásakor különböző programok, többek között az Erasmus+ forrásait mozgósítottuk. Az Európai Szolidaritási Testületet létrehozó (2018. október 2-án elfogadott) rendelet önálló programként határozta meg a testületet, önálló költségvetéssel. A 2018 és 2020 között 375,6 millió eurós költségvetésből gazdálkodó Európai Szolidaritási Testület lehetőséget kínál a fiataloknak arra, hogy önkéntes tevékenységet végezzenek, fizetett munkát vállaljanak vagy szakmai gyakorlaton vegyenek részt, vagy hogy megvalósítsák saját szolidaritási projektjüket.

Az Európai Szolidaritási Testület fellépésnek vagy független programnak tekinthető-e?

Az Európai Szolidaritási Testület teljes értékű, önálló program. Kezdeményezésként is szoktunk hivatkozni rá.

Ki irányítja az Európai Szolidaritási Testület finanszírozását, és hogyan történik az irányítás?

Az Európai Szolidaritási Testület tevékenységeinek többségét és a kapcsolódó finanszírozást a nemzeti irodák hajtják végre és irányítják az egyes részt vevő országokban.

Mindazonáltal bizonyos műveleteket a brüsszeli székhelyű Oktatási, Audiovizuális és Kulturális Végrehajtó Ügynökség hajt végre (elsősorban támogatási intézkedéseket, de néhány pályázati felhívást is, pl. önkéntesekből álló csapatok toborzását kiemelt fontosságú területeken).

A program irányításáért (amely magában foglalja természetesen a pénzeszközök felhasználásával kapcsolatos döntéseket is) az Európai Bizottság Oktatásügyi, Ifjúságpolitikai, Sportügyi és Kulturális Főigazgatósága felel.

Milyen tevékenységeket támogat az Európai Szolidaritási Testület?

Az Európai Szolidaritási Testület programútmutatójában ,foglaltakkal összhangban a testület tevékenysége a következőkre terjed ki:

  • minőségi védjegy;
  • önkéntesség (önkéntességi projektek, önkéntességi partnerségek, önkéntesekből álló csapatok kiemelt fontosságú területeken);
  • szakmai gyakorlatok és állások;
  • szolidaritási projektek.
Kihez fordulhatok útmutatásért önkéntességi projektben való részvétellel kapcsolatban?

Ha pénzforrásokra szeretne pályázni, lépjen kapcsolatba az Erasmus+ nemzeti irodájával abban az országban, ahol az Ön szervezetének a bejegyzett székhelye van. Telefonálhat, vagy személyesen is felkeresheti az irodát.

Kihez fordulhatok egy konkrét projekttel kapcsolatos panaszommal?

Panaszát nyújtsa be a nemzeti irodához vagy közvetlenül az Európai Bizottsághoz.

Az Európai Önkéntes Szolgálat keretében nyilvántartásba vett küldő és fogadó szervezetek automatikusan el vannak ismerve az Európai Szolidaritási Testület szervezeteiként?

Az Európai Önkéntes Szolgálat akkreditációja megfelel a jelenlegi (2018 és 2020 közötti) programozási időszakban érvényes minőségi védjegynek.

A koordináló és a küldő szervezetek akkreditációja az önkéntesség támogatásának minőségi védjegyével, a fogadó szervezetek akkreditációja pedig az önkéntes tevékenységek fogadásának minőségi védjegyével egyenértékű.

Létezik-e az Erasmus+ program pályázati útmutatójához hasonló strukturált útmutató az Európai Szolidaritási Testülethez is?

Az Európai Szolidaritási Testület programútmutatója (PDF-dokumentum) felépítését tekintve nagyon hasonló az Erasmus+ programkalauzhoz.

Végezhetek-e keresést az adatbázisban a szervezetek körében különböző szűrők használatával?

Az Európai Szolidaritási Testület keretébe illeszkedő projektek megvalósítására érvényes akkreditációval rendelkező szervezetek körében különböző kritériumok (pl. a szervezet székhelye szerinti ország, illetve település, tevékenységi terület, a szervezet neve, az akkreditáció típusa) alapján lehet itt keresni. Figyelem: jelenleg nem mindegyik szűrő aktív. Azt javasoljuk, hogy keress a közzétett projektmunka-lehetőségek között. Ezeket a kezdőlapon találod, miután bejelentkeztél.

A volt Európai Önkéntes Szolgálat résztvevőjeként pályázhatok az Európai Szolidaritási Testület projektjeire is?

Azok, akik az Európai Önkéntes Szolgálat keretében már végeztek hosszú távú (2 hónapnál tovább tartó) önkéntes tevékenységet, nem vehetnek részt másik, az Európai Szolidaritási Testület által finanszírozott hosszú távú önkéntes tevékenységben. Ugyanakkor részt vehetnek a testület által támogatott egyéb tevékenységekben, például szakmai gyakorlaton vagy szolidaritási projektben, valamint végezhetnek fizetett munkát és önkéntesekből álló csapat tagjaként is részt vehetnek az Európai Szolidaritási Testület projektjeiben.

Hogyan találok támogató szervezetet?

Látogass el az Európai Szolidaritási Testület projektjeinek működtetéséhez jóváhagyott önkéntes szervezetek adatbázisába, ahol megtalálhatod azokat a támogató szervezeteket, amelyek felkészítenek indulás előtt, valamint segítik a kommunikációt a fogadó szervezettel. A lakóhelyed szerinti országban keress szervezetet, majd vedd fel velük a kapcsolatot, és kérdezd meg, hogy támogatnának-e.

Mi a támogató és a fogadó szervezetek szerepe?

A határokon átnyúló egyéni önkéntes tevékenységek esetében legalább két szervezet, egy támogató, illetve egy fogadó szervezet részvétele szükséges. A támogató szervezetek indulás előtt felkészítik, támogatják és képzésben részesítik a résztvevőket, közvetítenek köztük és a fogadó szervezetük között, valamint támogatják a résztvevőket a tevékenységükből való visszatéréskor.  A fogadó szervezetek fogadják a résztvevőket, kidolgozzák a munkaprogramot, valamint iránymutatást és támogatást nyújtanak a projekt valamennyi szakaszában. 

Can people with disabilities do a European Solidarity Corps activity?

Yes, young people with disabilities who would like to participate in the European Solidarity Corps are encouraged to register in the database. Organisations applying for funding can get financial support and advice on how to set up projects with participation of young people with disabilities.

What kind of support can a person with disabilities receive in a European Solidarity Corps project?

Young people with disabilities can get financial support to cover assistance, special equipment or services. The organisations running the project can also get advice from the National Agencies on project planning and implementation phase.  They are also encouraged to organise advanced planning visits in the host organization, in order to ensure that arrangements have been made to accommodate participants with disabilities.