Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας
Πληροφορίες και ευκαιρίες για τους νέους όλης της Ευρώπης.

Συχνές ερωτήσεις

Τι είναι το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης;

Το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης είναι ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο δημιουργεί ευκαιρίες για όσους νέους επιθυμούν να κάνουν εθελοντισμό, να εργαστούν, να κάνουν πρακτική άσκηση και να υλοποιήσουν τα δικά τους έργα αλληλεγγύης που θα ωφελήσουν κοινότητες σε όλη την Ευρώπη.

Η σύστασή του ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά την ετήσια ομιλία για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Σεπτέμβριο του 2016, και άρχισε να λειτουργεί επίσημα τον Δεκέμβριο του 2016. Περισσότερες πληροφορίες

Αφού ολοκληρώσουν μια απλή διαδικασία εγγραφής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επιλεγούν για να συμμετάσχουν σε ένα ευρύ φάσμα έργων. Τα έργα αυτά θα υλοποιούνται από φορείς που έχουν ελεγχθεί και εγκριθεί για την υλοποίηση έργων του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης.

Πώς λειτουργεί το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης;

Το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης είναι μια δεξαμενή νέων ανθρώπων που εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν σε έργα αλληλεγγύης και οι οποίοι αποδέχονται και σέβονται την αποστολή και τις αρχές του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης.

Μόλις εγγραφείς, τα στοιχεία σου αποθηκεύονται στο σύστημα του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης, στο οποίο οι φορείς αναζητούν τα άτομα που χρειάζονται για τα έργα τους. Οι φορείς ζητούν στη συνέχεια από τα άτομα που επέλεξαν να συμμετάσχουν σε αυτά τα έργα.

Οι φορείς μπορούν να υποβάλουν αίτηση για χρηματοδότηση των έργων τους και, μόλις τα έργα αυτά εγκριθούν, θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στον κατάλογο συμμετεχόντων ώστε να επιλέξουν τους πλέον κατάλληλους νέους για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Οι φορείς θα έλθουν στη συνέχεια σε επαφή με τους πιθανότερους υποψηφίους και θα κάνουν την τελική επιλογή.

Όλοι οι φορείς υποβάλλονται σε έλεγχο προτού εγκριθούν να υλοποιήσουν έργα για το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης και προτού τους επιτραπεί η αναζήτηση και εξεύρεση συμμετεχόντων για την υλοποίηση των έργων τους.

Ποιος μπορεί να συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης;

Μπορείς να εγγραφείς στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης αν είσαι 17 ετών, αλλά για να ξεκινήσεις μια δραστηριότητα πρέπει να είσαι τουλάχιστον 18 ετών. Επίσης, δεν μπορεί να είσαι πάνω από 30 ετών κατά την έναρξη της δραστηριότητας.
Για να συμμετάσχεις σε εθελοντικές δραστηριότητες πρέπει να κατοικείς νόμιμα σε κράτος μέλος της ΕΕ* ή σε μία από τις παρακάτω χώρες:
   • Βόρεια Μακεδονία και Τουρκία
   • Λιχτενστάιν, Ισλανδία και Νορβηγία
   • Αλβανία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Κοσσυφοπέδιο, Μαυροβούνιο, Σερβία
   • Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Γεωργία, Λευκορωσία, Μολδαβία, Ουκρανία
   • Αίγυπτος, Αλγερία, Ιορδανία, Ισραήλ, Λίβανος, Λιβύη, Μαρόκο, Παλαιστίνη, Συρία, Τυνησία
   • Ρωσική Ομοσπονδία

Οι θέσεις πρακτικής άσκησης και εργασίας είναι ανοικτές σε νέους από τα κράτη μέλη της ΕΕ*. Τα έργα αλληλεγγύης είναι ανοικτά στις χώρες του προγράμματος: τα κράτη μέλη της ΕΕ*, την Τουρκία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Ισλανδία. 

*Σημειωτέον ότι μετά την έναρξη ισχύος της Συμφωνίας Αποχώρησης μεταξύ ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου την 1η Φεβρουαρίου 2020, και ιδίως του άρθρου 127 παράγραφος 6 και των άρθρων 137 και 138, οι αναφορές σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα που διαμένουν ή είναι εγκατεστημένα σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να θεωρείται ότι συμπεριλαμβάνουν αναφορές σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα που διαμένουν ή είναι εγκατεστημένα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ως εκ τούτου, κάτοικοι και οντότητες του Ηνωμένου Βασιλείου είναι επιλέξιμοι/-ες να συμμετάσχουν σε όλες τις δράσεις στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, μέχρι το κλείσιμο του προγράμματος.

Ποια μπορεί να είναι τα καθήκοντά μου σε ένα πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης;

Τα έργα του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, τα οποία όμως εξυπηρετούν στο σύνολό τους την αποστολή του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης και σέβονται τις αρχές του.

Για να βρεις περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα έργα που χρηματοδοτούνται και να διαβάσεις τις περιγραφές τους, τα θέματα που καλύπτουν και τις σχετικές δραστηριότητες, μπορείς να επισκεφθείς την πλατφόρμα του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης.

Δεν πρόκειται να σου ζητηθεί να παράσχεις υπηρεσίες για την άμεση αντιμετώπιση καταστροφών. Καθήκοντα αυτού του είδους θα συνεχίσουν να εκτελούνται από άτομα που διαθέτουν εξειδικευμένη κατάρτιση και πείρα ώστε να εργάζονται με ασφάλεια σε τέτοιες επικίνδυνες συνθήκες.

Για περισσότερες πληροφορίες, ρίξε μια ματιά στον κατάλογο με τα είδη προγραμμάτων.

Ποιες δεσμεύσεις αναλαμβάνω με τη συμμετοχή μου στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης;

Όταν γίνεις μέλος του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης, θα σου ζητηθεί να επιβεβαιώσεις ότι αποδέχεσαι και σέβεσαι την αποστολή και τις αρχές του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης. Τα στοιχεία σου θα αποθηκευτούν στο σύστημα του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης.

Κατά τη διαδικασία εγγραφής θα πρέπει να δηλώσεις τα βασικά προσωπικά σου στοιχεία, το είδος των έργων που σε ενδιαφέρει, καθώς και την πείρα και τις γνώσεις που μπορείς να προσφέρεις στα έργα του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης. Στη συνέχεια, θα σου ζητηθούν και άλλα στοιχεία, μεταξύ των οποίων και οι περίοδοι κατά τις οποίες θα είσαι διαθέσιμος/-η να συμμετάσχεις σε έργα.  Μπορείς να επικαιροποιείς όλα αυτά τα στοιχεία ανά πάσα στιγμή μέσω του προσωπικού σου λογαριασμού στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης.

Οι φορείς που έχουν εγκριθεί για την υλοποίηση των έργων του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης θα έχουν πρόσβαση στα δεδομένα σου, όταν αναζητούν πιθανούς εθελοντές ή εργαζομένους για τα έργα τους. Εάν ένας φορέας επικοινωνήσει μαζί σου και σου προσφέρει θέση σε έργο του, δεν υποχρεούσαι να αποδεχθείς την προσφορά, καθώς η απόφαση συμμετοχής είναι αποκλειστικά δική σου.

Αν αποφασίσεις ότι δεν θέλεις να συμμετάσχεις σε έργα του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης, θα μπορείς ανά πάσα στιγμή να συνδεθείς με τον προσωπικό λογαριασμό σου και είτε να αποκρύψεις προσωρινά το προφίλ σου από τους διάφορους φορείς είτε να διαγράψεις εντελώς τον λογαριασμό σου. Μπορείς επίσης να ζητήσεις να μη λαμβάνεις πλέον ηλεκτρονικά μηνύματα και άλλες ανακοινώσεις.

6. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των εθελοντών και των εργαζομένων στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης;

Το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης έχει δύο συμπληρωματικά σκέλη δραστηριοτήτων: δραστηριότητες εθελοντισμού και δραστηριότητες εργασίας. Το σκέλος εθελοντισμού προσφέρει στους νέους την ευκαιρία να αναλάβουν εθελοντική υπηρεσία πλήρους απασχόλησης από δύο έως δώδεκα μήνες σε κάποια άλλη χώρα. Βασίζεται στην Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία καθώς και σε άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΕ.

Οι δραστηριότητες εργασίας προσφέρουν στους νέους την ευκαιρία για μια θέση εργασίας ή πρακτικής άσκησης σε τομείς με δράσεις αλληλεγγύης, οι οποίοι χρειάζονται νέους ανθρώπους με μεγάλη διάθεση για κοινωνική προσφορά. Σημειωτέον ότι οι θέσεις εργασίας και πρακτικής άσκησης αποτελούν μικρό μόνο μέρος των δραστηριοτήτων του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης. Οι εθελοντές δεν αμείβονται για την εργασία τους, αλλά λαμβάνουν στήριξη με άλλες μορφές, όπως οδοιπορικά για τις ανάγκες του προγράμματος, κατάλυμα, γεύματα, ιατρική ασφάλιση, καθώς και ένα μικρό ποσό για την κάλυψη των καθημερινών τους εξόδων.

Οι νέοι που προσλαμβάνονται σε θέση εργασίας, στο πλαίσιο του σκέλους δραστηριοτήτων εργασίας του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης, θα έχουν σύμβαση εργασίας και θα αμείβονται για τη δουλειά που κάνουν σύμφωνα με την αντίστοιχη εθνική νομοθεσία περί μισθών και τις ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις. Κατά κανόνα, θα πρέπει να καλύπτουν τα καθημερινά τους έξοδα και τα έξοδα για το κατάλυμά τους από το ποσό που λαμβάνουν από τον εργοδότη τους. Θα υπόκεινται στην εργατική νομοθεσία της χώρας στην οποία εργάζονται. Μπορείς να ενημερωθείς για την απασχόληση στις διάφορες χώρες της ΕΕ από τον ιστότοπο «Η Ευρώπη σου».

Όσοι προσλαμβάνονται ως ασκούμενοι θα έχουν επίσης σύμβαση εργασίας και θα τους καταβάλλεται κανονικά ημερήσια αποζημίωση.

Τι γίνεται μετά την εγγραφή μου;

Μετά την εγγραφή σου μπορείς είτε να υποβάλεις αίτηση για τις ευκαιρίες που θα δεις δημοσιευμένες στην αρχική σελίδα, είτε να περιμένεις να επικοινωνήσει μαζί σου κάποιος φορέας για να σου κάνει προσφορά. Όταν σου γίνει προσφορά, μπορείς είτε να τη δεχτείς είτε να την απορρίψεις. Φυσικά, έχεις τη δυνατότητα να ζητήσεις περισσότερες πληροφορίες και να μιλήσεις απευθείας με τον φορέα. Εάν λάβεις προσφορά από φορέα υποδοχής, ίσως χρειαστεί να βρεις κάποιον φορέα υποστήριξης στη χώρα σου. Μπορείς να τον αναζητήσεις στη βάση δεδομένων εθελοντικών φορέων. Μερικές φορές ο φορέας υποδοχής μπορεί και αυτός να σε βοηθήσει να βρεις έναν φορέα υποστήριξης. 

Τι είδους φορείς μπορούν να υλοποιούν τα έργα του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης;

Το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης είναι ανοικτό στη συμμετοχή μεγάλου φάσματος φορέων για την υλοποίηση έργων. Σε αυτούς περιλαμβάνονται κυβερνητικές οργανώσεις, δήμοι, μη κυβερνητικές οργανώσεις και επιχειρήσεις. Οι φορείς αυτοί μπορούν επίσης να είναι κάθε μεγέθους, από μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες μέχρι μικρές ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται σε μια τοπική κοινότητα.  Για να συμμετάσχουν, οι φορείς θα πρέπει να λάβουν σήμα ποιότητας.  Κάθε δημόσιος ή ιδιωτικός φορέας κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαθέτει σήμα ποιότητας μπορεί να υποβάλει αιτήσεις χρηματοδότησης για εθελοντισμό, πρακτική άσκηση και θέσεις εργασίας. Οι φορείς από την Τουρκία, την Ισλανδία και τη Βόρεια Μακεδονία μπορούν να υποβάλουν αίτηση μόνο για έργα εθελοντισμού. Οι φορείς από χώρες εταίρους εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίοι διαθέτουν σήμα ποιότητας μπορούν να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες εθελοντισμού ως εταίροι.

Πώς μπορεί ένας φορέας να υποβάλει αίτηση για υλοποίηση έργου του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης;

Κάθε χρόνο δημοσιεύονται συνήθως τρεις προσκλήσεις υποβολής προτάσεων. Οι φορείς θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση μέσω ηλεκτρονικής φόρμας στον εθνικό φορέα της χώρας όπου είναι εγκατεστημένοι. Οι προσκλήσεις υποβολής προτάσεων δημοσιεύονται εδώ: https://ec.europa.eu/youth/solidarity-corps/how-to-apply_en  

Πώς μπορώ να ενημερωθώ καλύτερα για το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης ;

Διάβασε προσεκτικά όλες τις πληροφορίες που παρέχονται σ’ αυτόν τον ιστότοπο. Εάν εξακολουθείς να έχεις απορίες, επικοινώνησε μαζί μας μέσω της λειτουργίας "Κάντε μια ερώτηση" . Στόχος μας είναι να απαντάμε σε κάθε ερώτηση μέσα σε πέντε εργάσιμες ημέρες.

Πώς μπορώ να βρω γρηγορότερα θέση εργασίας ή πρακτικής άσκησης?

Μετά την εγγραφή σου στο σκέλος δραστηριοτήτων εργασίας του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης στη διεύθυνση https://europa.eu/youth/SoLiDarity_en, και αφού τηλεφορτώσεις το βιογραφικό σου, θα πρέπει να επικαιροποιείς τακτικά το προφίλ σου και να πραγματοποιείς κατά καιρούς αναζήτηση για κενές θέσεις. Επιπλέον, μπορείς να ψάχνεις μέσω της πύλης EURES για κενές θέσεις που σε ενδιαφέρουν.

Πού μπορώ να ψάξω για κενές θέσεις ?

Πήγαινε στο τμήμα «Αναζητώ εργασία» της πύλης EURES στη διεύθυνση www.eures.europa.eu. Αφού επιλέξεις από την κατηγορία «Πλαίσιο αλληλεγγύης» την «κοινωνική εργασία» καθώς και τα κατάλληλα φίλτρα, ξεκινάς την αναζήτηση. 

Βρήκα στην πύλη EURES μια κενή θέση που με ενδιαφέρει και θέλω να υποβάλω αίτηση - ποια είναι τα επόμενα βήματα ?

Αφού βρεις μία ή περισσότερες κενές θέσεις που σε ενδιαφέρουν, μπορείς να επικοινωνήσεις με μία από τις δύο ευρωπαϊκές κοινοπραξίες φορέων που διεκπεραιώνουν τις διαδικασίες τοποθέτησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να μάθεις πώς θα τοποθετηθείς στη θέση αυτή στο πλαίσιο του Σώματος Αλληλεγγύης. Μπορείς να εκφράσεις το ενδιαφέρον σου για τη συγκεκριμένη θέση, να περιγράψεις πώς θα ανταποκριθείς στα σχετικά καθήκοντα και να δηλώσεις ότι επιθυμείς να μετακινηθείς στο εξωτερικό για να την καλύψεις.

Σημείωση: οι κοινοπραξίες φορέων απλά βοηθούν τους εγγεγραμμένους που ενδιαφέρονται να βρουν εργασία σε άλλη χώρα της ΕΕ («διασυνοριακή τοποθέτηση»). 

Όταν επικοινωνήσεις μαζί τους, πρέπει να δηλώσεις τα στοιχεία σου και να περιγράψεις τι μπορείς να προσφέρεις (π.χ., να επισυνάψεις βιογραφικό σημείωμα και να δώσεις τον αριθμό εγγραφής σου στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης).

Θα ήταν σκόπιμο να τους δώσεις και τον σύνδεσμο της κενής θέσης που σε ενδιαφέρει.

Μπορείς να επικοινωνήσεις με τις κοινοπραξίες που αναλαμβάνουν να σε καθοδηγήσουν μέχρι την επιτυχή τοποθέτησή σου αλλά και μετά από αυτή, από τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις/τους ιστότοπους:

Εξακολουθεί να υπάρχει η Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία;

Η «Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία» έπαψε να υφίσταται στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+. Από τα τέλη του 2018, το κύριο πρόγραμμα της ΕΕ για την παροχή ευκαιριών εθελοντισμού σε νέους είναι το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης. Το Σώμα αυτό αξιοποιεί τις επιτυχίες της Ευρωπαϊκής Εθελοντικής Υπηρεσίας καθώς και τις εξελίξεις όσον αφορά την ποιότητα.

Από ποιους ευρωπαϊκούς πόρους χρηματοδοτείται το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης;

Το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης δημιουργήθηκε αρχικά με την κινητοποίηση των διαθέσιμων πόρων διαφόρων προγραμμάτων, όπως του Erasmus+. Ο κανονισμός βάσει του οποίου δημιουργήθηκε το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης (ο οποίος εκδόθηκε στις 2 Οκτωβρίου 2018) το χαρακτηρίζει αυτόνομο πρόγραμμα, το οποίο σήμερα έχει τον δικό του προϋπολογισμό. Με προϋπολογισμό ύψους 375.6 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2018-2020, προσφέρει σε νέους ευκαιρίες εθελοντισμού, πρακτικής άσκησης, εργασίας και υλοποίησης των δικών τους έργων αλληλεγγύης.

Μπορεί το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης να θεωρηθεί «δράση», ή τώρα πρόκειται για ένα ανεξάρτητο πρόγραμμα;

Το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης είναι πλέον ένα πλήρως αυτόνομο πρόγραμμα. Ορισμένες φορές, αναφερόμαστε σε αυτό και με τον όρο «πρωτοβουλία».

Ποιος διαχειρίζεται τη χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης, και με ποιον τρόπο;

Τόσο η υλοποίηση των περισσότερων δραστηριοτήτων του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης όσο και η διαχείριση της σχετικής χρηματοδότησης γίνονται από τους εθνικούς φορείς των επιμέρους συμμετεχουσών χωρών.

Ωστόσο, ο Εκτελεστικός Οργανισμός Εκπαίδευσης, Οπτικοακουστικών Θεμάτων και Πολιτισμού (EACEA), που εδρεύει στις Βρυξέλλες, αναλαμβάνει την υλοποίηση ορισμένων δράσεων (κυρίως μέτρα στήριξης, αλλά και ορισμένες προσκλήσεις υποβολής προτάσεων, π.χ. για ομάδες εθελοντισμού σε τομείς υψηλής προτεραιότητας).

Την ευθύνη της διαχείρισης του ίδιου του προγράμματος (συμπεριλαμβανομένων βεβαίως και των πόρων) έχει η ΓΔ Εκπαίδευσης, Νεολαίας, Αθλητισμού και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ποιες δραστηριότητες στηρίζει το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης;

Όπως ορίζεται στον οδηγό για το «Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης», το Σώμα καλύπτει τις ακόλουθες δράσεις:

  • το σήμα ποιότητας·
  • τον εθελοντισμό (έργα εθελοντισμού· τις εταιρικές σχέσεις εθελοντισμού· τις ομάδες εθελοντισμού σε τομείς υψηλής προτεραιότητας)·
  • τις θέσεις πρακτικής άσκησης και εργασίας·
  • τα έργα αλληλεγγύης.
Πού μπορώ να απευθυνθώ αν χρειαστώ καθοδήγηση για ένα έργο εθελοντισμού;

Θα πρέπει να απευθυνθείτε στον εθνικό φορέα του Erasmus+ της χώρας όπου είναι νόμιμα εγκατεστημένη η οργάνωσή σας, εάν επιθυμείτε να υποβάλετε αίτηση για χρηματοδότηση. Μπορείτε να τηλεφωνήσετε ή να εμφανιστείτε αυτοπροσώπως.

Πού πρέπει να υποβάλλονται τυχόν καταγγελίες σχετικά με ένα συγκεκριμένο έργο;

Οι καταγγελίες πρέπει να υποβάλλονται στον εθνικό φορέα ή απευθείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αναγνωρίζονται αυτόματα από το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης όλες οι οργανώσεις αποστολής και υποδοχής που είναι εγγεγραμμένες για την Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία;

Η διαπίστευση στην Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία ισοδυναμεί με το Σήμα Ποιότητας κατά την τρέχουσα περίοδο προγραμματισμού (2018-2020).

Η διαπίστευση, τόσο για τις οργανώσεις συντονισμού όσο και για τις οργανώσεις αποστολής, θα θεωρείται Σήμα Ποιότητας για δραστηριότητες εθελοντισμού σε υποστηρικτικό ρόλο. Η διαπίστευση για τις οργανώσεις υποδοχής θα θεωρείται Σήμα Ποιότητας για εθελοντισμό σε ρόλο υποδοχής.

Υπάρχει κάποιος δομημένος οδηγός για το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης, όπως υπάρχει για το Erasmus+;

Ένας οδηγός για το «Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης» έχει δημοσιευθεί ως έγγραφο PDF που ακολουθεί πιστά τη δομή του οδηγού του Erasmus+.

Μπορώ να φιλτράρω τις οργανώσεις με βάση διάφορα κριτήρια στη βάση δεδομένων;

Μπορείτε να αναζητήσετε οργανώσεις που διαθέτουν έγκυρη πιστοποίηση για την υλοποίηση έργων για το Ευρωπαϊκό Σώμα ΑλληλεγΦΦγύης, με βάση διάφορα κριτήρια (π.χ. χώρα, θέμα, πόλη, όνομα οργάνωσης, είδος διαπίστευσης) εδώ. Σημειώστε ότι δεν είναι όλες οι οργανώσεις ενεργές. Σας προτείνουμε να υποβάλετε αίτηση για ευκαιρίες που έχουν δημοσιευθεί, τις οποίες μπορείτε να βρείτε στην αρχική σελίδα, αφού προηγουμένως συνδεθείτε.

Έχω συμμετάσχει στην Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία, μπορώ να υποβάλω αίτηση για το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης;

Όσοι από τους συμμετέχοντες έχουν ολοκληρώσει μια μακροπρόθεσμη δραστηριότητα εθελοντισμού (διάρκειας άνω των 2 μηνών), που έχει λάβει χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία, δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε άλλη μακροπρόθεσμη δραστηριότητα που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης. Ωστόσο, μπορούν να συμμετάσχουν σε άλλες δραστηριότητες που υποστηρίζονται από το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης, όπως η πρακτική άσκηση, η εργασία, τα έργα αλληλεγγύης και οι ομάδες εθελοντισμού.

Πώς μπορώ να βρω έναν φορέα υποστήριξης;

Για να βρεις έναν φορέα υποστήριξης ο οποίος θα σε προετοιμάσει πριν από την αναχώρηση και θα μεσολαβήσει στον οργανισμό υποδοχής σου, μπορείς να επισκεφθείς τη βάση δεδομένων εθελοντικών φορέων οι οποίοι έχουν εγκριθεί για την υλοποίηση έργων του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης. Θα πρέπει να αναζητήσεις κάποιον φορέα στη χώρα διαμονής σου, να επικοινωνήσεις μαζί του και να ρωτήσεις αν είναι διαθέσιμος να σε υποστηρίξει.

Τι ρόλο παίζουν οι φορείς υποστήριξης και οι φορείς υποδοχής;

Στις διασυνοριακές δραστηριότητες εθελοντισμού συμμετέχουν τουλάχιστον δύο φορείς —ένας φορέας υποστήριξης και ένας φορέας υποδοχής. Ο φορέας υποστήριξης προετοιμάζει, στηρίζει και εκπαιδεύει τους συμμετέχοντες πριν από την αναχώρηση, μεσολαβεί ανάμεσα σε αυτούς και τον φορέα υποδοχής και τους παρέχει υποστήριξη μετά την επιστροφή τους από τη δραστηριότητα.  Ο φορέας υποδοχής φιλοξενεί τους συμμετέχοντες, καταρτίζει πρόγραμμα δραστηριοτήτων και προσφέρει καθοδήγηση και υποστήριξη σε όλα τα στάδια του έργου.