Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας
Πληροφορίες και ευκαιρίες για τους νέους όλης της Ευρώπης.

Συχνές ερωτήσεις

Τι είναι το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης;

Το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης είναι η νέα πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία δημιουργεί ευκαιρίες για όσους νέους επιθυμούν να κάνουν εθελοντισμό ή να εργαστούν σε προγράμματα προς όφελος κοινοτήτων και ατόμων σε όλη την Ευρώπη.

Η σύστασή του ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά την ετήσια ομιλία για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Σεπτέμβριο του 2016, και άρχισε να λειτουργεί επίσημα τον Δεκέμβριο του 2016. Περισσότερες πληροφορίες

Αφού ολοκληρώσουν μια απλή διαδικασία εγγραφής, οι ενδιαφερόμενοι μπορεί να επιλεγούν για να συμμετάσχουν σε ένα ευρύ φάσμα προγραμμάτων. Τα προγράμματα αυτά θα υλοποιούνται από φορείς που έχουν ελεγχθεί και εγκριθεί για να συμμετέχουν σε προγράμματα του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης.

Πώς λειτουργεί το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης;

Το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης είναι μια δεξαμενή νέων ανθρώπων που εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν σε προγράμματα αλληλεγγύης και αποδέχονται και σέβονται την αποστολή και τις αρχές του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης.

Μόλις εγγραφείς, τα στοιχεία σου αποθηκεύονται στο σύστημα του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης, στο οποίο οι φορείς αναζητούν τα άτομα που χρειάζονται για τα προγράμματά τους. Οι φορείς ζητούν στη συνέχεια από τα άτομα που επέλεξαν να συμμετάσχουν σε αυτά τα προγράμματα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τους φορείς να υποβάλουν αίτηση χρηματοδότησης ή άλλης στήριξης για προγράμματα που συνάδουν με την αποστολή και τις αρχές του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης. Μόλις εγκριθούν τα προγράμματά τους, οι φορείς αυτοί θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στον κατάλογο συμμετεχόντων για την επιλογή των νέων που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Οι φορείς θα έλθουν στη συνέχεια σε επαφή με όσους ενδιαφέρονται ενδεχομένως για την πρόσληψη, και θα κάνουν την τελική επιλογή.

Όλοι οι φορείς υποβάλλονται σε έλεγχο προτού εγκριθούν να υλοποιήσουν προγράμματα για το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης και προτού τους επιτραπεί η αναζήτηση και εξεύρεση συμμετεχόντων για την υλοποίηση των προγραμμάτων τους.

Ανάλογα με το είδος του προγράμματος, τις γνώσεις και την εμπειρία σου, μπορεί να λάβεις εκπαίδευση από το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης προτού ενταχθείς στο πρόγραμμα.

Ποιος μπορεί να συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης;

Μπορείς να εγγραφείς στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης αν είσαι 17 ετών, αλλά για να συμμετάσχεις σε ένα πρόγραμμα πρέπει να είσαι τουλάχιστον 18 ετών.

Πρέπει επίσης να κατοικείς νόμιμα σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ ή σε μια από τις παρακάτω χώρες εταίρους:

 • πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και Τουρκία
 • Λιχτενστάιν, Ισλανδία και Νορβηγία
 • Αλβανία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Κοσσυφοπέδιο, Μαυροβούνιο, Σερβία
 • Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Γεωργία, Μολδαβία, Ουκρανία
 • Αλγερία, Αίγυπτος, Ισραήλ, Ιορδανία, Λίβανος, Λιβύη, Μαρόκο, Παλαιστίνη , Συρία, Τυνησία
 • Ρωσική Ομοσπονδία

Αν και μπορείς να συμμετάσχεις στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης εάν πληροίς τα κριτήρια αυτά, για ορισμένα προγράμματα ενδέχεται να υπάρχουν πρόσθετοι περιορισμοί όσον αφορά την ηλικία, τη νόμιμη κατοικία ή την υπηκοότητα, ανάλογα με το είδος τους και τον τρόπο χρηματοδότησής του.

Ποια μπορεί να είναι τα καθήκοντά μου σε ένα πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης;

Τα προγράμματα του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, τα οποία όμως εξυπηρετούν στο σύνολό τους την αποστολή του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης και σέβονται τις αρχές του.

Παραδείγματα σχετικά με το τι μπορεί να σου ζητηθεί:

 • Συμμετοχή στην αποκατάσταση σχολείου ή κοινοτικού κέντρου που έχει καταστραφεί από σεισμό
 • Στήριξη σε νεοαφικνούμενους αιτούντες άσυλο
 • Καθαρισμός υπορόφου δασών για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών
 • Ενασχόληση με άτομα με αναπηρία σε κοινοτικό κέντρο.

Δεν πρόκειται να σου ζητηθεί να παράσχεις υπηρεσίες για την άμεση αντιμετώπιση των καταστροφών. Καθήκοντα αυτού του είδους θα συνεχίσουν να εκτελούνται από άτομα που διαθέτουν εξειδικευμένη κατάρτιση και πείρα ώστε να εργάζονται με ασφάλεια σε τέτοιες επικίνδυνες συνθήκες.

Για περισσότερες πληροφορίες, ρίξε μια ματιά στον κατάλογο με τα είδη προγραμμάτων.

Ποιες δεσμεύσεις αναλαμβάνω με τη συμμετοχή μου στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης;

Όταν γίνεις μέλος του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης, θα σου ζητηθεί να επιβεβαιώσεις ότι αποδέχεσαι και σέβεσαι την αποστολή και τις αρχές του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης. Τα στοιχεία σου θα αποθηκευτούν στο σύστημα του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης.

Κατά τη διαδικασία εγγραφής θα πρέπει να δηλώσεις τα βασικά προσωπικά σου στοιχεία, το είδος των προγραμμάτων που σε ενδιαφέρει, καθώς και την πείρα και τις γνώσεις που μπορείς να προσφέρεις στα προγράμματα του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης. Στη συνέχεια, θα σου ζητηθούν και άλλα στοιχεία, μεταξύ των οποίων και οι περίοδοι κατά τις οποίες θα είσαι διαθέσιμος να συμμετάσχεις σε προγράμματα. Μπορείς να επικαιροποιείς όλα αυτά τα στοιχεία ανά πάσα στιγμή μέσω του προσωπικού σου λογαριασμού στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης.

Οι φορείς που έχει εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την υλοποίηση των προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης θα έχουν πρόσβαση στα δεδομένα σου, όταν αναζητούν πιθανούς υποψήφιους για εθελοντισμό ή εργασία για τα προγράμματά τους. Εάν ένας φορέας επικοινωνήσει μαζί σου και σου προσφέρει θέση σε πρόγραμμά του, δεν υποχρεούσαι να αποδεχθείς την προσφορά, καθώς η απόφαση συμμετοχής είναι αποκλειστικά δική σου.

Αν αποφασίσεις ότι δεν θέλεις να συμμετάσχεις σε προγράμματα του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης, θα μπορείς ανά πάσα στιγμή να συνδεθείς με τον προσωπικό λογαριασμό σου και είτε να αποκρύψεις προσωρινά το προφίλ σου από τους διάφορους φορείς είτε να διαγράψεις εντελώς τον λογαριασμό σου. Μπορείς επίσης να ζητήσεις να μη λαμβάνεις πλέον ηλεκτρονικά μηνύματα και άλλες ανακοινώσεις.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των εθελοντών και των εργαζομένων στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης;

Το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης έχει δύο συμπληρωματικά σκέλη δραστηριοτήτων: δραστηριότητες εθελοντισμού και δραστηριότητες εργασίας. Το σκέλος εθελοντισμού προσφέρει στους νέους την ευκαιρία να αναλάβουν εθελοντική υπηρεσία πλήρους απασχόλησης από δύο έως δώδεκα μήνες σε άλλη χώρα. Βασίζεται στην Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία (που αποτελεί μέρος του Erasmus +), καθώς και σε άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΕ.

Οι δραστηριότητες εργασίας δίνουν στους νέους την ευκαιρία για μια θέση εργασίας, πρακτικής άσκησης ή μαθητείας σε ποικίλους τομείς με δράσεις αλληλεγγύης, οι οποίοι χρειάζονται νέους ανθρώπους με μεγάλη διάθεση για κοινωνική προσφορά. Το σκέλος των δραστηριοτήτων εργασίας θα δημιουργηθεί σταδιακά, μέσω συμπράξεων με δημόσιους φορείς, ΜΚΟ και εμπορικούς οργανισμούς που δραστηριοποιούνται σε αυτούς τους τομείς.

Τα διάφορα προγράμματα έχουν ανάγκη από άτομα με διαφορετικές δεξιότητες και πείρα, για τον λόγο αυτό οι φορείς μπορούν να επιλέγουν άτομα από το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης ως εθελοντές, εργαζόμενους, μαθητευόμενους ή ασκούμενους.

Οι εθελοντές δεν αμείβονται για την εργασία τους αλλά, ανάλογα με το πρόγραμμα της ΕΕ που χρηματοδοτεί τη δραστηριότητά τους, λαμβάνουν στήριξη για την κάλυψη των εξόδων μετακίνησης, διαμονής, γευμάτων και ιατρικής ασφάλισης, καθώς και ένα μικρό χρηματικό ποσό για την κάλυψη των καθημερινών τους εξόδων.

Οι νέοι που προσλαμβάνονται σε μια θέση εργασίας, στο πλαίσιο του σκέλους δραστηριοτήτων εργασίας του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης, έχουν σύμβαση εργασίας και αμείβονται για τη δουλειά που κάνουν σύμφωνα με την αντίστοιχη εθνική νομοθεσία περί μισθών και τις ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις. Ο μισθός τους πρέπει, κατά κανόνα, να καλύπτει τα καθημερινά τους έξοδα και τα έξοδα διαμονής. Υπόκεινται στην εργατική νομοθεσία της χώρας στην οποία εργάζονται. Μπορείς να ενημερωθείς για την ανάληψη εργασίας σε διάφορες χώρες της ΕΕ από τον ιστότοπο «Η Ευρώπη σου».

Όσοι προσλαμβάνονται ως μαθητευόμενοι ή ασκούμενοι έχουν επίσης σύμβαση εργασίας και θα τους καταβάλλεται κανονικά ημερήσια αποζημίωση.

Τι γίνεται μετά την εγγραφή μου;

Το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης είναι μια νέα πρωτοβουλία, και οι φορείς βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της ανάπτυξης των ιδεών και των προτάσεών τους για προγράμματα. Αναμένεται ότι οι φορείς αυτοί θα αρχίσουν να προσλαμβάνουν άτομα, από τα τέλη της άνοιξης του 2017 και μετά, και ότι οι ενδιαφερόμενοι θα αρχίσουν να εντάσσονται στα προγράμματα από τον Ιούνιο του 2017 και μετά.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα σας ενημερώνει, στο μεταξύ, σχετικά με το τι συμβαίνει στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Τι είδους φορείς μπορούν να υλοποιούν τα προγράμματα του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης;

Το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης είναι ανοικτό στη συμμετοχή μεγάλου φάσματος φορέων για την υλοποίηση προγραμμάτων. Σε αυτούς περιλαμβάνονται κυβερνητικές οργανώσεις, δήμοι, μη κυβερνητικές οργανώσεις και επιχειρήσεις. Επίσης οι φορείς αυτοί θα μπορούσαν να είναι κάθε μεγέθους, από μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες μέχρι μικρές ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται σε μια τοπική κοινότητα. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ότι οι φορείς αυτοί πρέπει να υλοποιούν προγράμματα αλληλεγγύης.

Πώς μπορεί ένας φορέας να υποβάλει αίτηση για υλοποίηση προγράμματος του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης;

Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακοινώνει ότι αναζητά προτάσεις για την υλοποίηση διαφόρων προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης. Τα προγράμματα αυτά πρέπει να είναι συμβατά με την αποστολή και τις αρχές του Σώματος.

Όλοι οι φορείς υποβάλλονται σε έλεγχο προκειμένου να πιστοποιηθεί ότι μπορούν να υλοποιήσουν προγράμματα για το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης και προτού τους επιτραπεί η αναζήτηση και εξεύρεση συμμετεχόντων. Οι φορείς οφείλουν επίσης να δηλώσουν ότι συμφωνούν με τον Χάρτη του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης.

Ανακοινώσεις σχετικά με το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης θα γίνονται στους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε ειδικευμένα έντυπα.

Πώς μπορώ να ενημερωθώ καλύτερα για το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης ;

Διάβασε προσεκτικά όλες τις πληροφορίες που παρέχονται σ’ αυτόν τον ιστότοπο. Εάν εξακολουθείς να έχεις απορίες, επικοινώνησε μαζί μας μέσω της λειτουργίας "Κάντε μια ερώτηση" . Στόχος μας είναι να απαντάμε σε κάθε ερώτηση μέσα σε πέντε εργάσιμες ημέρες.

Πώς μπορώ να βρω γρηγορότερα θέση εργασίας ή πρακτικής άσκησης?

Μετά την εγγραφή σου στο σκέλος δραστηριοτήτων εργασίας του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης στη διεύθυνση https://europa.eu/youth/SoLiDarity_en, και αφού τηλεφορτώσεις το βιογραφικό σου, θα πρέπει να επικαιροποιείς τακτικά το προφίλ σου και να πραγματοποιείς κατά καιρούς αναζήτηση για κενές θέσεις. Επιπλέον, μπορείς να ψάχνεις μέσω της πύλης EURES για κενές θέσεις που σε ενδιαφέρουν.

Πού μπορώ να ψάξω για κενές θέσεις ?

Πήγαινε στο τμήμα «Αναζητώ εργασία» της πύλης EURES στη διεύθυνση www.eures.europa.eu. Αφού επιλέξεις από την κατηγορία «Πλαίσιο αλληλεγγύης» την «κοινωνική εργασία» καθώς και τα κατάλληλα φίλτρα, ξεκινάς την αναζήτηση. 

Βρήκα στην πύλη EURES μια κενή θέση που με ενδιαφέρει και θέλω να υποβάλω αίτηση - ποια είναι τα επόμενα βήματα ?

Αφού βρεις μία ή περισσότερες κενές θέσεις που σε ενδιαφέρουν, μπορείς να επικοινωνήσεις με μία από τις δύο ευρωπαϊκές κοινοπραξίες φορέων που διεκπεραιώνουν τις διαδικασίες τοποθέτησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να μάθεις πώς θα τοποθετηθείς στη θέση αυτή στο πλαίσιο του Σώματος Αλληλεγγύης. Μπορείς να εκφράσεις το ενδιαφέρον σου για τη συγκεκριμένη θέση, να περιγράψεις πώς θα ανταποκριθείς στα σχετικά καθήκοντα και να δηλώσεις ότι επιθυμείς να μετακινηθείς στο εξωτερικό για να την καλύψεις.

Σημείωση: οι κοινοπραξίες φορέων απλά βοηθούν τους εγγεγραμμένους που ενδιαφέρονται να βρουν εργασία σε άλλη χώρα της ΕΕ («διασυνοριακή τοποθέτηση»). 

Όταν επικοινωνήσεις μαζί τους, πρέπει να δηλώσεις τα στοιχεία σου και να περιγράψεις τι μπορείς να προσφέρεις (π.χ., να επισυνάψεις βιογραφικό σημείωμα και να δώσεις τον αριθμό εγγραφής σου στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης).

Θα ήταν σκόπιμο να τους δώσεις και τον σύνδεσμο της κενής θέσης που σε ενδιαφέρει.

Μπορείς να επικοινωνήσεις με τις κοινοπραξίες που αναλαμβάνουν να σε καθοδηγήσουν μέχρι την επιτυχή τοποθέτησή σου αλλά και μετά από αυτή, από τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις/τους ιστότοπους:

Is the European Voluntary Service still in place?

The European Voluntary Service as a brand is discontinued and it is removed from the Erasmus+ programme. As of the end of 2018, the European Solidarity Corps is the main EU programme providing volunteering opportunities for young people. The Corps builds on European Voluntary Service's success and quality developments.

What EU funding is available to finance the European Solidarity Corps?

The European Solidarity Corps was first set up by mobilising available EU funding from different programmes, including Erasmus+. The regulation that established the European Solidarity Corps (adopted 2 October 2018) made it a as a stand-alone programme that now benefits from its own budget. With a budget of €375.6 million for 2018-2020, it offers opportunities to young people to carry out volunteering activities, traineeships and jobs and run their own solidarity projects.

Can the European Solidarity Corps be considered an “Action”, or is it an independent programme now?

The European Solidarity Corps is now a fully-fledged programme. Sometimes, we refer to it as initiative as well.

Who manages the European Solidarity Corps funding, and how?

The majority of activities of the European Solidarity Corps and the relevant funding are implemented and managed by the National Agencies in individual participating countries.

However, the Education, Audiovisual, Culture Executive Agency located in Brussels implements some actions (mainly support measures but also some calls for proposals, e.g. volunteering teams in high-priority areas).

The responsibility for the management of the programme as such (which obviously includes the funds) lies with the European Commission, DG Education, Youth, Sport and Culture.  

What activities does the European Solidarity Corps support?

As stipulated in the European Solidarity Corps Programme Guide, the Corps covers the following actions:

 • Quality Label;
 • Volunteering (Volunteering Projects; Volunteering Partnerships; Volunteering Teams in high-priority areas);
 • Traineeships and jobs;
 • Solidarity projects.
Who can I contact when I want to be guided through a voluntary project?

You should contact the Erasmus+ National Agency in the country where your organisation is legally established if you would like to apply for funding. You can call or show up in person.

Whom may complaints on a specific project be directed to?

You should refer the complaint to the National Agency or directly to the European Commission.

Are all sending and receiving organisations that are registered for the European Voluntary Service automatically recognised for the European Solidarity Corps?

The European Voluntary Service accreditation is equivalent to the Quality Label during this programming period (2018-2020).

The accreditation for both coordinating and sending organisations will be considered a Quality Label for volunteering in the supporting role; the accreditation for receiving organisations will be considered a Quality Label for volunteering in the host role.

What is the role of sending organisations?

The supporting organisations with a sending role will continue to play an important role in selecting participants and providing adequate preparation before departure. They will also play a key role in reaching out to and involving disadvantaged young people in the Corps.

Is there a structured guide for the European Solidarity Corps as there is for Erasmus+?

 The European Solidarity Corps Programme Guide is published as a PDF document that closely follows the structure of the Erasmus+ Guide.

Can I filter the organisations in the database by different criteria?

You can search for organisations that have a valid accreditation to develop projects for the European Solidarity Corps according to various criteria, e.g. country, topic, city, organisation name, accreditation type) here. Please note that not all of them are active. We suggest you to apply for published opportunities that you can find on the main page after you've logged in.

If I participated in the European Voluntary Service, can I apply for the European Solidarity Corps?

A participant who has completed a long term volunteering activity (longer than 2 months) funded by the European Voluntary Service is not eligible to participate in another long term volunteering activity funded by the European Solidarity Corps. However, she or he can participate in other activities supported by the Corps such as traineeships, jobs, solidarity projects and volunteering teams.