Europski portal za mlade
Informacije i mogućnosti za mlade u Europi

Prednosti pridruživanja Europskim snagama solidarnosti

Sudjelovanje u projektu Europskih snaga solidarnosti za svaku će mladu osobu biti važno postignuće. Bit će prednost pri prijavljivanju za posao i pomoći će vam pri prijavljivanju za više obrazovanje. Europske snage solidarnosti mogle bi za vas biti nova prilika da se uključite u smislenu aktivnost koja bi se mogla pokazati temeljem za zapošljavanje.

Nakon sudjelovanja u projektu imat ćete pravo primiti potvrdu kojom se dokumentira vaše sudjelovanje. Mogli biste je upotrijebiti pri prijavljivanju za poslove ili daljnjem obrazovanju.

Uz to što će sudjelovanje u Europskim snagama solidarnosti biti korisno za vaš budući profesionalni razvoj, imat ćete niz drugih prednosti, koje će se razlikovati ovisno o vrsti projekta u kojem sudjelujete. Ovisit će i o tome sudjelujete li u volonterskim ili stručnim dijelovima Snaga.

Odlučite li volontirati, nećete primati plaću, ali ćete, s druge strane, imati pravo na pokriće troškova putovanja, smještaja i boravka te osiguranja za vrijeme aktivnosti. Proći ćete relevantno osposobljavanje prije početka i nakon dolaska na lokaciju.

Za sudionike koji obavljaju naukovanje ili stažiranje u nekim će se zemljama sastaviti ugovor o radu u skladu s nacionalnim propisima zemlje domaćina. Osigurat će se naknada za troškove boravka.

Za sudionike koji se zapošljavaju uvijek će postojati službeni ugovor o radu i plaća u skladu s lokalnim zakonima, propisima i kolektivnim sporazumima.