Europejski Portal Młodzieżowy
Informacje i możliwości dla młodych ludzi w całej Europie

Ljubljana - zelena prestolnica Evrope 2016

Ljubljana je dobila naziv zelena prestolnica Evrope 2016.

Priznanje je prejela za dvig okoljske ozaveščenosti med prebivalci, za strategijo trajnostnega razvoja „Vizija Ljubljane 2025“, izvajanje vrste zelenih ukrepov v mestu v zadnjem desetletju in izjemno razvito prometno omrežje.

Nagrado, ki vsako leto spodbuja in nagrajuje prizadevanja mest za izboljšanje mestnega okolja, je na slovesnosti v Københavnu  podelil evropski komisar za okolje Janez Potočnik:„Kot prebivalec Ljubljane sem izjemno ponosen in ji čestitam za vse dosežke na področju okolja. Veselim se njenega leta zelene prestolnice Evrope 2016."

Prepričljivi zeleni ukrepi

Mednarodno žirijo je Ljubljana navdušila z izvajanjem strategije trajnostnega razvoja mesta („Vizija Ljubljane 2025“), ki temelji na celostnem pristopu k ravnanju z okoljem. Program varstva okolja, načrt trajnostne mobilnosti, akcijski načrt za trajnostno energijo in strategija elektromobilnosti prispevajo k celostni viziji mesta.

V mestu je vse večji poudarek na okolju prijaznih alternativah. Leta 2013 je Ljubljana spremenila prometno ureditev v mestu, da bi omejila motoriziran promet in dala prednost pešcem, kolesarjem in javnemu prevozu. Povečuje se delež kolesarjev: od uvedbe sistema izposoje koles BicikeLJ leta 2011 je bilo zabeleženih več kot 1,6 milijona izposoj.

Po načrtih bo do leta 2020 tretjina poti v mestu opravljena z javnim prevozom, tretjina z nemotorizirano obliko prometa in tretjina z osebnim vozilom.

Ljubljana je obenem dosegla pomemben napredek na področju zelenih javnih naročil, ki se zdaj uporabljajo pri 70 % vseh nakupov mestne občine.

 

V družbi Stockholma, Københavna in drugih zelenih mest

Naziv zelena prestolnica Evrope se podeljuje letno, prejme pa jo evropsko mesto, ki je prepričljivo dokazalo, da dosega visoke okoljske standarde ter je zavezano velikopoteznim ciljem za izboljšanje okolja v prihodnosti in trajnostni razvoj.

Doslej so nagrado prejela mesta Stockholm, Hamburg, Vitoria-Gasteiz, Nantes, København in Bristol. Skupaj z Ljubljano so se za letošnji naziv potegovali še Essen, Nijmegen, Oslo in Umeå. Kandidate je na 12  področjih ocenila 12-članska mednarodna strokovna žirija, ki jo sestavljajo člani Evropske komisije, Evropskega parlamenta, Odbora regij, Evropske agencije za okolje, lokalnih oblasti za trajnostni razvoj, konvencije županov in Evropskega urada za okolje.

Opublikowane: śr., 20/08/2014 - 12:31


Tweet Button: 

Inne strony


Info for young people in the western balkans

Potrzebujesz pomocy lub porady ekspertów?

Mam pytanie