Evropski mladinski portal
Informacije in možnosti za mlade v Evropi.

Zaposlitev v Evropi

zaposlitev v Evropi
zaposlitev v Evropi
Vemo, da je stopnja brezposelnosti md mladimi v Evropi visoka – vendar je bila med tistimi, ki so leta 2010 našli delo, skoraj polovica stara od 19 do 29 let. To pomeni, da je leta 2010 našlo delo približno 20 milijonov mladih Evropejcev.

Začneš seveda lahko na svojem zavodu za zaposlovanje.

Ogledaš si lahko tudi evropski zaposlitveni portal EURES, ki združuje več kot 5000 javnih uradov za zaposlovanje iz vse Evrope, povezuje iskalce dela z delodajalci in ponuja podporne storitve.

 

Pri kateri starosti se lahko zaposliš

Glede na vseevropsko prepoved dela otrok se ne smeš zaposliti, če si mlajši od 15 let ali še nisi končal obveznega šolanja, čeprav nekatere izjeme dovoljujejo zaposlitev pri 13 oziroma 14 letih.

Nekatera pravila EU glede zdravja in varnosti so namenjena posebej varstvu mlajših od 18 let. Določajo na primer, katero delo ni primerno za mlade, tj. katera delovna mesta ne ustrezajo umskim in fizičnim sposobnostim mladih ali jih izpostavljajo nevarnim snovem.

Pravila EU glede delovnih pogojev za mlade

 

Dobro se pripravi

  • Potrudi se in napiši dober življenjepis.

- Poskrbi, da podatkov v tvojem spletnem profilu – na družabnih omrežjih itd. – ne bo mogoče uporabiti v tvojo škodo. Številni delodajalci namreč na internetu pogosto poiščejo dodatne informacije o kandidatih. Vpiši v iskalnik svoje ime in poglej, kaj vsebujejo zadetki iskanja.

  • Išči aktivno:
    • obrni se neposredno na podjetja, četudi ne oglašujejo prostih mest
    • opozori na prednosti, po katerih se ločiš od drugih
    • pozanimaj se pri prijateljih in znancih, ali vedo za prosta delovna mesta
    • poskrbi, da bodo vsi vedeli, da iščeš delo in kaj znaš.

- Premisli o morebitnem strokovnem ali poklicnem izobraževanju – v mnogih podjetjih dajo prednost kandidatom, ki ponujajo več kot zgolj teoretično znanje.