Evropski mladinski portal
Informacije in možnosti za mlade v Evropi.

Položaj mladih v Evropi pri prehajanju iz šolanja na trg dela

Mladi v Evropi se spopadajo z velikimi težavami na trgu dela. V nekaj državah članicah se je stopnja brezposelnosti med mladimi začela zniževati, vseeno pa januarja 2014 v državah EU28 kar 23 % mladih iskalcev zaposlitve ni moglo najti dela

Leta 2012 se je število mladih, ki niso niti zaposleni niti vključeni v izobraževanje ali usposabljanje, povečalo na 14,6 milijona, kar pomeni 15,9% populacije v starosti od 15 do 29 let. 

V tem poročilu, ki ga je izdala Evropska fundacija za izboljšanje življenjskih in delovnih razmer Eurofound, je opisan  položaj mladih na trgu dela v Evropi, zlasti prehod iz šolanja v zaposlitev, predvsem, kako dolgo traja, da dobijo prvo zaposlitev po izobraževanju, spremlja pa se tudi splošnejši prehod v odraslost, in sicer starost, pri kateri mladi zapustijo dom svojih staršev. 

Predstavljena je tudi vztrajnost veliko mladih, ki kljub majhnemu upanju med krizo ostajajo zaposleni, in prikazan njihov prehod s pogodb za določen čas na pogodbe za nedoločen čas. Nazadnje so v poročilu analizirani politični ukrepi, s katerimi države članice podpirajo prehod iz šolanja v zaposlitev.

 

Poročilo najdete Opens external link in new windowtukaj.

Objavljeno: sre, 24/09/2014 - 14:53


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Potrebuješ pomoč ali nasvet?

možnosti Vprašaj nas!