Europski portal za mlade
Informacije i mogućnosti za mlade u Europi

Preizkušene metode za učenje tujih jezikov

Običajno se od mladih pričakuje znanje vsaj dveh tujih jezikov. Kako narediti učenje angleškega, nemškega ali francoskega jezika hitro in učinkovito? Spodaj je nekaj predlogov!

Metoda 1: 1000 besed

To bi moralo biti začetek pri učenju vsakega naslednjega tujega jezika. Kot pove že samo ime je to metoda, ki temelji na nizu 1000 besed, ki se najpogosteje uporabljajo v določenem jeziku. Obvladovanje teh naj bi pomagalo, sodelovanje v preprostih dialogih in razumevanje nezapletenih besedil. To bo tudi trden temelj za razširitev besednega zaklada.

 

2. Obkrožite se z jezikom

Jezik, ki se ga želite naučiti, naj vas obkroža na vse možne načine: 

a) televizija - celovečerni filmi ali serije

b) tisk in literatura

Najboljše knjige za učenje jezikov so teksti, ki ne uporabljajo arhaizmov ali narečja oz. niso ozko specializirani za posamezno področje.  

Prav tako je vredno poslušati govore, objavljene dnevno na spletni strani TED. Tam so predstavljeni strokovnjaki in so vedno najvišje kakovosti.

c) radio in glasba - z njihovo pomočjo boste zlahka združili izobraževanja z veseljem

 

3. Uporaba vsak trenutek!

V nasprotju s tem, kar se morda zdi, celo pasivno poslušanje tujih besed skupaj s prevodi, lahko ostane v spominu. To lahko opravimo v času med vsakodnevnimi opravki (javni prevoz, nakupovanje, hoja ali tek v večernih urah). To morda ni najbolj učinkovita metoda, ki pa v kombinaciji z drugimi metodami prinaša dobre rezultate.

 

4. Pogovor je osnova.

Brez njega nikoli ne bodo pridobili zadovoljivega obvladanje tujega jezika. Morda boste lahko razumeli besednjak in slovnico, ampak brez dialoga ne gre. Izobraževanje skozi prakso prinaša najboljše rezultate.

 Seveda je najboljša rešitev pogovor z native speakerjem, v živo ali preko Skype-a.

Ne smemo pozabiti na jezikovne tečaje v tujini. Ti so organizirani v številnih državah po svetu, navadno se jezikovne šole nahajajo na privlačnih lokacijah, da bi pritegnile študente. 


5. slovar Touch

To je tehnološka novost, ki bo zagotovo koristna za vse študente vse tujih jezikov.. Če ne poznate pomena besede, preprosto premaknite kazalec nad besedo in slovar prikaže okno s prevodom.


Krzysztof Andrulonis

Objavljeno: uto, 14/06/2016 - 15:46


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Potrebna vam je stručna pomoć ili savjet?

Pitajte nas!