Evropski mladinski portal
Informacije in možnosti za mlade v Evropi.

Evropske izobraževalne politike in program Erasmus+

Izobraževanje, tako mladih kot starejših, je pomembna družbena dejavnost že dolgo, vse večjo pomembnost pa dobiva v današnjem svetu, kjer nekako velja načelo »več znaš, več veljaš«.

Metode izobraževanja so se tekom človeške zgodovine spreminjale, privajale, razvijale, itd., vedno pa je bilo izobraževanje, takšno ali drugačno, del družbe.


Evropska unija, nedvomno ena izmed svetovnih velesil v praktično vseh pogledih, prav posebne priložnosti ponuja mladim iz cele Evrope. Ker gre za nadnacionalno tvorbo, z različnimi programi vključuje in poziva k sodelovanju različne univerze, fakultete, podjetja, prav tako pa vse generacije, ki si prizadevajo k napredku in izobrazbi. V modernem svetu je izobrazba še pomembnejša, saj posamezniku odpira možnosti na trgu delovne sile, olajša nam življenje doma in v tujini, poveča možnosti zaposlitve ter poveča družbeni ugled. Je tudi prvi korak k samostojnosti, neodvisnosti, prav tako pa nam podaja možnost, da se sami odločamo o svoji poti. »Izobraževanje je za države pomembno ker v vedno bolj soodvisnem svetu lahko nacionalno gospodarstvo uresniči svoj polni potencial, samo če temelji na trdnem sistemu izobraževanja in usposabljanja. Država, ki pametno vlaga v izobraževanje in usposabljanje, bo uspešna v gospodarstvu, znanosti in umetnosti. S splošno dostopnostjo izobraževanja bo utrdila tudi socialno pravičnost in kohezijo« (Evropska Komisija, Politike EU, 2014; 3).


EU bo v program ERASMUS + v obdobju 2014-2020 vložila 14,7 milijarde evrov, kar kaže na veličino in razsežnostitega projekta. Dosedanji podatki udeležencev programa pa prikazujejo, da se je program tako ali drugače vplival na več kot 4 milijone ljudi, konkretneje na približno 2 milijona študentov, 650 tisoč dijakov, 800 tisoč predavateljev, učiteljev, izobraževalnega osebja ter mladinskih delavcev , itd. iz prav vseh držav članic EU. Program pa ni namenjen le izobraževanju mladih, pač pa tudi usposabljanju, športu ter mladini na splošno. Več o programu je na voljo na tej povezavi 
 


Klemen Hvasti (mladi novinar Eurodesk)

Objavljeno: pet, 15/01/2016 - 08:59


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Potrebuješ pomoč ali nasvet?

možnosti Vprašaj nas!