Europos jaunimo portalas
Informacija ir galimybės visos Europos jaunimui.

Bili smo na obisku: Usposabljanje Promote yourself

Usposabljanje Promote yourself se je odvijalo v Ljubljani decembra 2015 v organizaciji slovenske, litovske, hrvaške in madžarske nacionalne agencije.

Usposabljanje je bilo prva faza projekta, katerega rdeča nit je uporaba in razširjanje rezultatov pri projektih v okviru programa Erasmus +.

Na 3-dnevnem usposabljanju je 27 udeležencev iz 13 različnih držav napenjalo svoje možgane, se družilo, in s pomočjo metod neformalnega učenja raziskovalo komunikacijo, uporabo in razširjanje rezultatov in kako se le-tega lotiti v praksi. Ukvarjali so se tudi s strateškimi komunikacijskimi načrti in tem, kako je pri oblikovanju sporočil pomembno upoštevati ciljno skupino, medij itd. Eszte iz Madžarske, ena od udeleženk pravi, da ji je usposabljanje dalo nove ideje za delo. »Zelo uporabno se mi je zdelo, da smo se dela lotili konkretno in na lastni koži preizkusili različne pripomočke in orodja.«

Na usposabljanju sta bila poleg 2 trenerjev prisotna tudi 2 strokovnjaka – eden s področja odnosov z javnostmi in komunikacije, drugi pa s področja razširjanja rezultatov. Trenerka Roxana Turcu pravi, da so na usposabljanju obravnavali tudi inovativne načine komuniciranja in da je eden izmed ciljev tudi  izdelava konkretnega strateškega komunikacijskega načrta. »Program je bil zastavljen tako, da smo najprej postavili skupen okvir razumevanja komunikacije, uporabe in razširjanja rezultatov ter zakaj je le-to pomembno. Nato smo se lotili konkretnih nalog – vsaka skupina je dobila napisan projekt, za katerega je morala izdelati strateški komunikacijski načrt. Naloga je vsebovala predstavitve idej drugim skupinam, prejemanje povratnih informacij in raziskovanje.«

Namen usposabljanja je, da bodo udeleženci znanja, ki so jih pridobili na treningu o komunikaciji, pisanju strateških komunikacijskih načrtov, uporabili ne samo pri načrtovanju naslednjega projekta, ampak tudi širše - pri delu v organizaciji, da bo s pomočjo novo pridobljenega znanja delo bolj učinkovito in smiselno. 

Za organizacijo usposabljanja na temo uporabe in razširjanja rezultatov ter vidnosti projektov, so se organizatorji odločili zato, ker sta je slednje zelo pomemben del projektov in imajo organizacije pogosto težave pri opisovanju teh delov v projektni prijavnici. Organizatorji v okviru dolgoročnega projekta načrtujejo še 2 fazi – fazo implementacije v lokalnih okoljih udeležencev treninga in še eno usposabljanje bodisi poleti ali jeseni naslednje leto.

Razširjanje rezultatov pomeni, da organizacije prenesejo informacije o rezultatih projekta (mladinska izmenjava, EVS) ključnim ciljnim skupinam (odločevalci, drugi mladi, širša javnost …).

Uporaba rezultatov pa pomeni, da organizacije poiščejo ustrezne načine, da bodo rezultati projekta uporabljeni efektivno – denimo pri oblikovanju drugih projektov ali politik.

Rezultati, doseženi s posameznim projektom, so morda izjemno pomembni in zanimivi tudi za področja, ki niso zajeta v projekt, in naloga teh posameznih projektov je razviti strategije in metode, ki bodo zagotovile enostaven dostop do razvoja in rezultatov.

 

Paskelbta: P, 04/01/2016 - 15:22


Tweet Button: 

Susijusios nuorodos


Info for young people in the western balkans

Reikia specialisto pagalbos ar patarimo?

Teiraukitės mūsų!