Eiropas Jaunatnes portāls
Informācija un iespējas jauniešiem visā Eiropā.

Projekt Kompetence EVS za zaposljivost

Projekt »Kompetence EVS in zaposljivost« je v letih 2012–2014 razvilo in izvedlo osem nacionalnih agencij programa Mladi v akciji (slovenska, britanska, poljska, francoska, malteška, slovaška, madžarska in belgijska),

skupaj z dvema podpornima centroma SALTO (SALTO SEE in SALTO Inclusion). Skupna motivacija in cilj je bil izdelati pregled kompetenc, ki so jih v okviru projektov evropske prostovoljne službe (EVS) pridobili prostovoljci, in raziskati njihov vpliv na zaposljivost in zaposlitvene možnosti (nekdanjih) prostovoljcev.


To je bil eden večjih skupnih projektov nacionalnih agencij in podpornih struktur programa Mladi v akciji. Razlogi za to so bili, da je zaposljivost mladih prednostna tema partnerjev – nekateri izmed njih so na njej že delali, drugi pa so potrebovali več virov, orodij in podatkov za oblikovanje strategije za soočanje s to temo. Želja organizatorjev je bila tudi, da se na prepoznavanje kompetenc, pridobljenih preko neformalnega učenja, pogleda s širše perspektive, povečati prepoznavnost in vidnost EVS-a (predvsem v zaposlovalnem sektorju) ter preveriti, kakšne so pravzaprav potrebe delodajalcev in kako bi bilo mogoče učni proces v okviru EVS v prihodnje še bolje podpreti.

V Informatorju Eurodesk predstavlja ključne izsledke poročila "Kompetence EVS in zaposljivost", ki je nastal kot sklepni del projekta, ki je potekal v večih zaporednih fazah. 


V grobem lahko zaključimo, da preživljanje določenega obdobja v vlogi prostovoljca v EVS v drugi državi korenito vpliva na mlade. Nekdanji prostovoljci so povedali, da je ta izkušnja vplivala na njihove načrte glede dela, izobraževanja in kraja življenja. Verjamejo tudi, da so preko sodelovanja v programu EVS razvili kompetence, ki so ključnega pomena za njihovo zaposljivost, s tem se močno strinjajo tudi gostiteljske in pošiljajoče organizacije. Tudi delodajalci pozitivno ocenjujejo mlade, ki so preživeli določeno obdobje v tujini kot prostovoljci, in menijo, da bi nekdanji prostovoljci v EVS v svojih prijavah za službo vsekakor morali omeniti svoje prostovoljske izkušnje. Kompetence, ki naj bi jih razvijali nekdanji prostovoljci EVS, se močno prekrivajo s tistimi, ki jih iščejo delodajalci. 

 

Prostovoljstvo poveča pripravljenost za trg dela z življenjskimi izkušnjami, mednarodnimi izkušnjami in z razvojem kompetenc.

 

Delodajalci želijo izvedeti za izkušnjo EVS, zagotovo je pravo mesto za omembo življenjepis, dobra ideja pa je tudi omemba na razgovoru za službo.

publicēts: T., 08/07/2015 - 11:25


Tweet Button: 

Noderīgas saites


Info for young people in the western balkans

Vajadzīga palīdzība vai padoms?

Vaicājiet mums!