Evropski mladinski portal
Informacije in možnosti za mlade v Evropi.

Priložnosti za prostovoljce v Sloveniji - prostovoljstvo.org

Razvijanje in promocija prostovoljstva v Sloveniji je program, ki deluje od leta 1992. Vizija programa je prijazna in varna družba, ki temelji na partnerskem sodelovanju vseh, državnih institucij, neprofitnih organizacij ter prostovoljcev.

Program ustvarjajo posamezniki, ki skrbijo za kakovostno organiziranje prostovoljstva v Sloveniji, njegov ugled in prepoznavnost. Pomagajo organizacijam, ki v svoje programe vključujejo prostovoljce, spodbujajo posameznike za prostovoljsko delo in jih podpirajo pri vključitvi ter njihovem delovanju. Tiste,ki potrebujejo pomoč, usmerjamo v njim najbolj primerne programe. Skrbijo za razvoj prostovoljstva na sistemski ravni, ustvarjajo in spodbujajo nove prostovoljske programe, ki odgovarjajo na pereče potrebe. S Festivalom prostovoljstva ter različnimi vseslovenskimi akcijami in promocijo dobrih del ozaveščajo javnost in širijo dober glas prostovoljstva po Sloveniji in svetu.

 

Program vključuje:

  • osrednji portal www.prostovoljstvo.org,
  • največja vsebinska mreža prostovoljskih organizacij, ki združuje več kot 1100 prostovoljskih organizacij v Sloveniji,
  • pestra ponudbo usposabljanj za prostovoljce in mentorje,
  • Kongres prostovoljstva,
  • Dan za spremembe,
  • Festival prostovoljstva.

 

Kako se vključiti v organizirano prostovoljstvo?

Za najširši vpogled v organizirano prostovoljstvo si oglejte spletni portal www.prostovoljstvo.org, kjer se lahko seznanite s Slovensko mrežo prostovoljskih organizacij, njenimi članicami in njihovimi številnimi programi. Na portalu lahko pobrskate za prostovoljskimi deli, ki jih ponuja Posredovalnica prostovoljskih del in na zemljevidu pregledate razvejanost Slovenske mreže prostovoljskih organizacij po celotnem slovenskem prostoru. Na portalu so kontaktni podatki prostovoljskih organizacij, zato lahko stopite v stik z njimi glede na področje dela, ki vas zanima, ali pa glede na kraj, v katerem bi radi opravljali prostovoljsko delo. Kot prostovoljec se lahko tudi registrirate na portalu in nato prejemate obvestila o novih prostovoljskih delih ter novicah s področja prostovoljstva.


Vsem prostovoljcem in bodočim prostovoljcem priporočamo Uvodno usposabljanje za prostovoljce, ki ga organizira Slovenska filantropija. Na njem se boste seznanili z organiziranim prostovoljstvom in dobili uporabne informacije, ki vam bodo pomagale pri prvih korakih v prostovoljstvo.

 

Info točka

Če se vam porajajo vprašanja na področju prostovoljstva, vam bomo odgovore pomagali poiskati vsak delavnik med 8. in 16. uro, po dogovoru tudi kasneje. Z veseljem vas bodo sprejeli osebno, na sedežu Slovenske filantropije na Poljanski c. 12 v Ljubljani. Predstavili vam bodo prostovoljski sektor in skupaj raziskali možnosti prostovoljskega dela, ki se ujemajo z vašimi pričakovanji, znanji ter časom.

 

Prostovoljska pisarna Slovenske filantropije deluje tudi v Mariboru, na Koroški cesti 18, v prostorih Kulturnega inkubatorja MKC Maribor. Tam smo dosegljivi vsako sredo od 8.00 do 16.00.

 

Prostovoljske informacije lahko dobite tudi v Murski Soboti, v Hiši Sadeži družbe, kjer ste dobrodošli ob ponedeljkih med 9. in 16. uro.

 

Predhodne najave na obisk v Mariboru ali Murski Soboti sporočite na številko 031 786 028 ali na elektronski naslov tjasa.arko@filantropija.org.