Evropski mladinski portal
Informacije in možnosti za mlade v Evropi.

Mladi umetniki: kako naj prodam svoje delo?

Mladi umetniki, si želite organizirati lastne dogodke, prodajati svoja dela in pridobiti na ustvarjalnosti? Ena izmed možnosti je galerija SiTi ARTstore!

Ste umetnik ali umetnica in ne veste, kako potencialnim kupcem ponuditi svoje delo? Na koga se sploh obrniti in komu ponuditi delo v prodajo? V današnjem času je težko delati v umetnosti in kulturi, sploh, če imaš še neuveljavljeno ime.

 

Mladi, predvsem pa tisti, ki bi se radi uveljavili v kulturi in umetnosti, se danes soočamo z neplačanim oziroma zastonjkarskim delom. Večkrat svojih del sploh ne moremo predstaviti, ker so priložnosti za neuveljavljena imena, ki se na prvo žogo ne prodajajo, redke.

 

Galerija SiTi ARTstore deluje v prvem nadstropju Kristalne palače v Ljubljani. Njen idejni pobudnik je bil zavod Ypsilon, pred nekaj časa pa je postala del Zavoda AAMI (Zavod Atelje Art Murn International). Notri najdete raznovrstna dela mladih umetnikov in umetnic, prostor pa je namenjen tudi različnim dogodkom in promocijam.

 

Njen direktor je mladi umetnik Miha Murn. Namen galerije je opisal takole: »S svojim delovanjem odpira nove možnosti za razširitev dejavnosti umetnikov in projektov ter spodbuja razvoj vseh, ki delujejo na področjih kulture in umetnosti. Namen zavoda je pomagati različnim ustvarjalcem, da se predstavljajo trgu. Nudi jim prostore za razstavljanje, promocijo in prodajo del. Sestavni del delovanja zavoda je ozaveščanje in izobraževanje širše javnosti o umetnosti.« V zavodu ponujajo grafične storitve, oblikovanje tiskovin, izdelavo spletnih strani, fotografiranje, cenitve umetnin, prodajo umetnin, možnost najema prostorov za dogodke in še in še bi lahko naštevali. Na kratko povedano: ponujajo vse, kar mladi umetnik potrebuje za začetek uspešne poslovne poti. Ni dovolj, da si odličen umetnik – svojo umetnino moraš znati tudi prodati! Kar pa je, predvsem danes, lahko velik problem. Galerija ima vpeljano plačljivo komisijsko prodajo, kjer avtor prejme večinski del od prodajne cene.

 

K sodelovanju vabijo umetnike, oblikovalce, kreatorje, predavatelje, podjetja in vse ostale, ki jih lahko nekje vključijo v sistem. SiTi ARTstore namreč ni edino, kar ima Zavod AAMI pod svojim okriljem. »Nismo več samo trgovina ampak smo sestavljeni iz približno 10.000 kvadratnih metrov razstavnih površin v Kristalni palači, BTC City-ju, Situli in Mostecu. V teh prostorih delujejo različne galerije, prodajni saloni, pisarne zavoda, ateljeji, antikvariat in še mnogo drugih dejavnosti. Generalna partnerja zavoda sta BTC d.d. in MegaGraf d.o.o. Postajamo ena izmed največjih galerij v Evropi po površini, v zadnjem času pa se ukvarjamo predvsem z vključevanjem vsebine za vse prostore, saj smo odprti dobra dva meseca. Tak sistem je zagotovo edini v Sloveniji,« razlaga Miha Murn. »Naša vizija je postati vodilna organizacija za razvoj in sistematizacijo kulture v Evropi. Želimo si izobraziti ljudi o pomenu umetnosti in kulture za naše življenje, želimo jih opogumiti, da izpostavijo svoje potenciale, svoje talente in svoje kreacije pokažejo svet. Močno smo prepričani, da se v družbi lahko izvajajo korenite spremembe z množičnim razvojem kulturnih dejavnosti.«

 

Potencialni kupci ne morejo izvedeti za umetnika in njegovo delo, če ga nihče ne predstavi in mu nihče ne da priložnosti, da se dokaže. Zato upam, da bo takih priložnosti za mlade umetnike več.

 

Ana Zupan, mlada novinarka Eurodesk 

 

Objavljeno: pon, 04/01/2016 - 14:58


Tweet Button: 

Sorodne povezave


Info for young people in the western balkans

Potrebuješ pomoč ali nasvet?

možnosti Vprašaj nas!