Europeiska Ungdomsportalen
Information och möjligheter för unga i hela Europa.

Tilia är föreningen som tar ungas psykiska ohälsa på allvar

Photo of Annesofie Blixt.
Frustrationen över att unga som lider av psykisk ohälsa inte tas på allvar och inte blir hörda var det som fick Annesofie Blixt att starta Föreningen Tilia.

Redan när Annesofie Blixt var 15 år gammal och det var dags för henne att välja gymnasieprogram visste hon att hon ville jobba med utsatta barn och unga. Tanken då var att i framtiden volontärarbeta utomlands. Efter beslutet följde några år fyllda med självtvivel. Annesofie kände att alla initiativ och organisationer var för andra, duktiga människor, och inte för henne. Annesofies krav på sig själv var så höga att hon istället för att våga satsa valde att avstå.

 

Efter en period med tvivel började Annesofie volontärarbeta i olika stödföreningar på hemmaplan. Det blev vändningen. Annesofie märkte hur hon klickade med de unga tjejerna som sökte stöd, hon fick mer och mer bekräftelse och känslan av att det var det här hon skulle fortsätta jobba med växte sig stark.

 

- För mig är det ett privilegium att få det förtroendet jag får genom ”mina” ungdomar, men snart märkte jag även vilken frustration unga människor lever med idag, berättar Annesofie.

 

Frustrationen blev startskottet för Tilia

Som ung räcker det inte med att må dåligt och söka hjälp för att sedan sedan fokusera på att må bättre. Dagligen får de ungdomar som inte mår bra kämpa för att göra sig hörda och bli tagna på allvar. Det var den frustrationen som fick Annesofie att starta Föreningen Tilia.

 

- Det behövdes ett mellanting mellan sjukvården och det vardagliga livet. Ett ställe där det finns medmänsklighet och förståelse.

 

Tilia är en ideell organisation som på ungas egna uppdrag arbetar för att den psykiska ohälsan bland dem inte ska fortsätta öka. Genom informationsspridning och utbildning vill de minska skam och tabu gällande ämnet. Tilia erbjuder även ett brett stöd, bland annat genom sin chatt där de finns tillgängliga varje dag, även på helger och helgdagar.

 

Anonymiteten är viktig för att våga ta första steget

För många unga som lider av psykisk ohälsa är det viktigt att kunna vara anonym när de för första gången söker stöd. Därför kan man i Tilias chatt välja att vara anonym.

 

- Man kan inte begära att ansvaret för att söka hjälp helt ska ligga på en ung person som mår dåligt, säger Annesofie. Därför är sociala medier Tilias främsta verktyg. Det handlar om att vara synlig där ungdomarna finns för att göra det så enkelt så möjligt för unga att våga ta steget och be om hjälp.

 

Tilia möts ofta av hejarop men det kommer främst från unga personer eller människor som lever nära ungdomar eller berörs av problematiken på något sätt. I den ideella sektorn finns ett enormt engagemang för de här frågorna.

 

- Det jag däremot tycker är skrämmande är att det är vi som ideella föreningar som måste kämpa SÅ hårt för att politiker och andra högre beslutsfattare ska höra oss. Det borde, helt krasst, vara de som söker upp oss eller allra helst att de direkt kontaktar de barn och unga som far illa. Det borde finnas ett större intresse i att fråga barn och unga direkt vad de önskar och behöver.

 

Vad har du för tips till andra unga som vill engagera sig?

- Mitt första råd är att omge sig med de som gör det du vill göra! Själv började jag som volontär på den fantastiska organisationen Tjejzonen. Där fick jag insikt i hur ideella föreningar är uppbyggda, hur man arbetar med unga på ett bra sätt på nätet. De peppade även mig som människa och trodde på mig. Det gjorde att jag tillslut vågade stå på egna ben. Jag är en person som drömmer stort, satsar högt och kämpar hårt. Då får man i vissa fall stå emot en del kommentarer om varför man väljer att engagera sig och att man väljer att göra det utan lön. Jag vill därför påminna alla om att om du vet att du vill engagera dig, gör det! Oavsett vad andra säger. Lyssna alltid på ditt hjärta!

 

Vill veta mer om Tilia? Spana in deras hemsida genom att klicka på länken nedan!

 

Text: Lucella Bergström

Publicerad: Lör, 28/03/2015 - 13:20


Länkar


Info for young people in the western balkans

Behöver du hjälp eller råd?

Fråga oss!