Europeiska Ungdomsportalen
Information och möjligheter för unga i hela Europa.

Hitta rätt i vården med hjälp av nätet

A heart with a bandaid/ Source: Colourbox.com
Nästan all viktig information om den svenska sjukvården finns samlad på ett och samma ställe.

 

Har du koll på var du ska ringa om du blir sjuk, hur mycket ett läkarbesök kostar eller vad som är skillnaden mellan ett sjukhus och en vårdcentral? Nästan all viktig information om den svenska sjukvården finns samlad på ett och samma ställe. På samma webbsida kan du även mejla en anonym fråga om sådant som rör hälsa och sjukvård. 

 

 

Ställ en fråga, hitta en vårdcentral nära dig, ta reda på hur mycket ett läkarbesök kostar… Eller ring samma nummer och få hjälp på telefon! 

 

 

Rätt mottagning om du blir sjuk

Om du plötsligt blir sjuk eller är med om en olycka kan du behöva komma till en akutmottagning. De finns oftast på sjukhus. Om du har en lindrigare sjukdom är det bättre att gå till en vårdcentral. Vårdcentralen kallas även för bland annat husläkarmottagning.

 

Gratis vård

I nästan hela Sverige är vården gratis tills du fyller 20 år. Dessutom har alla under 18 år rätt till vård, även den som inte har ett uppehållstillstånd i Sverige. På nätet kan du som måste betala för vården läsa mer om hur mycket ett läkarbesök kostar. Det kan vara bra att veta att det finns ett högkostnadsskydd – det betyder att du på tolv månader betalar högst 1 100 kr för sjukvård. I den summan ingår inte mediciner, utan de har ett eget högkostnadskort.

 

Glöm inte tänderna

Många är oroliga för att gå till tandläkaren; ett hål kan kosta en hel del att laga. Men du vill nog ha både friska och fräscha tänder länge, så sköt om dem! Fram till slutet av det året du fyller 19 är tandvården gratis, och under den tiden får du hem en kallelse när det är dags att gå till tandläkaren. Den som inte har råd att betala en dyr tandläkarräkning kan få hjälp – till exempel kan man dela upp betalningen på flera månader, eller söka ett tandvårdsbidrag. Prata med din tandläkare så hjälper hen dig!