Europeiska Ungdomsportalen
Information och möjligheter för unga i hela Europa.

Rebecca har startat en egen träningsförening

Photo of Rebecca Wesslén.
I Hälsohuset i Tierp får ortens ungdomar själva leda träningspass och arrangera hälsosamma aktiviteter för varandra. En av dem som gjort slag i saken är 19-åriga Rebecca Wesslén, som har startat en egen träningsförening i huset!

I den lilla byn Tierp, några mil norr om Uppsala, finns ett hus där ortens ungdomar kan träffas och träna boxning, dansa, yoga och gymma. Hälsohuset, som stället passande nog heter, drivs nästan helt och hållet av unga eldsjälar.

 

– Vi gör all marknadsföring, sköter ekonomin, håller i träningspassen och bestämmer vad som ska finnas i huset, säger 19-åriga Rebecca Wesslén. Kommunen ser till att vi kan ha verksamhet där och vi har ett par vettiga vuxna som ger råd och tips, men de bestämmer inget och påverkar inte vad vi ska gör.

 

Rebecca Wesslén hittade själv till Hälsohuset för ett år sedan, under en period då hon inte mådde så bra. Hon började träna boxning, vilket snabbt fick henne att må bättre och snart nöjde hon sig inte med att bara träna.

 

– Jag insåg att jag ville hjälpa och motivera andra att också komma igång med träningen, säger Rebecca.

 

Sagt och gjort – Rebecca frågade om hon fick starta ett eget träningspass, vilket hon fick. Med hjälp av Ungdomsorganisationen Reacta bildade hon en förening och fick bidrag till att köpa in nödvändiga redskap. Hon byggde upp träningspasset, som hon döpte till “Extreme training”, tillsammans med en kompis och marknadsförde det på Facebook och med egengjorda affischer.

 

– När det var dags för första träningspasset kom det fem personer, vilket är bra för att vara i Tierp, men i slutet av terminen kom det nästan 25 stycken på varje pass, säger Rebecca. Första gången det kom så mycket folk tänkte jag “Shit, händer det här verkligen?”. Det var en sjukt energigivande känsla!

 

Reacta gör det enkelt att starta förening

Reacta är en riksorganisation som ger barn och ungdomar kunskap om hur vår livsstil påverkar vår fysiska och psykiska hälsa. Det sker genom ett antal lokalföreningar runt om i landet som ungdomarna själva driver. Förutom Rebeccas träningsförening finns det föreningar med allt från teater och filmskapande till dans- och promenadgrupper.

 

– Vi startade vår lokala förening på en gång när Reacta var och föreläste i Tierp, säger Rebecca. Det var väldigt smidigt. Det kanske kan låta jobbigt att starta en egen förening men Reacta gör allting så himla enkelt.

 

Vad har du lärt dig genom att starta och driva din förening?

– Framförallt har jag lärt mig väldigt mycket om mig själv och vad jag klarar av. Jag har inte gillat att stå och prata inför folk tidigare och det var ett stort steg att våga hålla ett träningspass själv. Men jag har verkligen utvecklats och det har stärkt mig som person. Jag har också lärt mig hur en organisation funkar, hur man ska lägga upp arbetet och prioritera saker, hur man marknadsför sig och hur man söker bidrag och sponsring.

 

Sedan hon startade sin förening har Rebecca också blivit invald i Hälsohusets styrelse och varit med och arrangerat DJ-kvällar och luciadiscon. Som om det inte vore nog har hon dessutom fått en plats i Reactas distriktsstyrelse där hon just nu planerar för fullt inför Nordens största ungdomsmässa MY, som går av stapeln i Stockholm i början av januari.

 

– Politikerna snackar ju ofta om att de vill att ungdomar ska ta för sig mer, men det är svårt om man inte får någon information om hur man kan göra. Därför är det bra är att Reacta finns. Vi vill få fler unga att förstå att de kan starta egna föreningar och att det är enklare än man tror.

 

Inte vuxna som bestämmer

Rebecca utbildar sig nu till personlig tränare och tillsammans med de andra på Hälsohuset jobbar hon för att ännu fler ungdomar ska hitta till huset och hålla egna pass.

 

– Jag skulle exempelvis vilja få in mer massage och yoga, säger Rebecca. Det är mycket stress i vardagen nu och jag tycker att fler behöver inse att yoga och meditation inte är töntigt utan något som faktiskt hjälper.

 

Har du några tips till andra ungdomar som vill dra igång egna föreningar men som inte vet hur de ska gå tillväga?

– Kolla först vad som redan finns där du bor. Kanske finns det någon bra förening eller organisation som du kan ansluta dig till och därefter starta något eget. Och våga! Det är lätt att se sig själv som en liten ungdom som inte kan påverka och att det är de vuxna som bestämmer, men så är det inte alls. Man kan göra väldigt mycket även om man inte är stor och vuxen!

 

Vill du också engagera dig inom Reacta för något du brinner för eller något som du tycker fattas där du bor? På Reactas hemsida finns info om hur du går tillväga! Besök hemsidan genom att klicka på länken nedan.

 

Text: André Vifot Haas

Publicerad: Tis, 24/03/2015 - 15:01


Länkar


Info for young people in the western balkans

Behöver du hjälp eller råd?

Fråga oss!