Europeiska Ungdomsportalen
Information och möjligheter för unga i hela Europa.

Starta ett företag – tips och tricks

Five professional-looking young people standing in front of a wall. Source: Colourbox.com
Att starta företag är mer än bara att hålla på med det du vill, det är också en massa pappersarbete. Här har du lite tips för hur du bäst kommer igång!

 

Att starta företag är kul men också en hel del arbete. Är du sugen så ska du absolut satsa men se till att ha bra koll på vad det är du ger dig in på.

 

Läs på

Att läsa på är alltid bra. På nätet finns massa historier om och av unga människor som har startat eget, med hjälp av t.ex. CSN-pengar eller olika bidrag, ta dig tid att läsa dessa och kanske kontakta någon av personerna, på det sättet skaffar du både nätverk och får tips av folk som har erfarenhet av att starta eget.

 

Det är bra att ha en självsäker inställning och tro att ens idéer kommer att revolutionera världen eller vara en säker väg mot bra inkomst men kolla alltid upp vad läget är. Finns det andra som håller på med samma sak som det du vill göra och kan du isf konkurrera?

 

Registrera företag

Att registrera ett företag är hyfsat lätt. Ett företag kan registreras i olika former beroende på vad som passar företaget bäst.  De olika formerna är aktiebolag, enskild näringsidkare, handelsbolag och ekonomisk förening. Se till att kolla upp vilken form som passar just ditt företag bäst innan du registrerar det.

 

Arbetsförmedlingen

Du kan på olika sätt få hjälp av arbetsförmedlingen med att starta företag. Reglerna för vilka som kan söka stöd från myndigheten är ganska tuffa men det kan löna sig att kolla upp om denna väg passar just dig och ditt företag. Du kan få starta eget-stöd om du har fyllt 25 eller är över 20 och uppfyller särskilda villkor.

 

Om du känner att ett eget företag är rätt för dig så är det säkert så.

 

Våga satsa men var smart!

 

 

Text: Martin Memet Könick