Europeiska Ungdomsportalen
Information och möjligheter för unga i hela Europa.

Caisa startade Stockholms första miljövänliga blomsterbutik

Photo of Caisa Littorin.
Caisa Littorin kombinerade sin miljömedvetenhet med passionen för blommor och startade en egen blomsterbutik Flowers by Grow. Det visade sig var ett vinnande koncept och idag har Caisa slagit upp portarna till butik nummer två.

Den här framgångssagan börjar med ett misstag. Caisa Littorin läste till fotograf på gymnasiet och en dag fick hon en fotouppgift som hon inte visste hur hon skulle hantera, hon blev förbannad och bestämde sig för att hoppa av. Caisas mentor sa åt henne att hon borde söka in till en annan utbildning och så hamnade Caisa på floristlinjen. Efter den treåriga gymnasieutbildningen valde Caisa att läsa vidare på Munkeröds floristutbildning.

 

När Caisa var färdigutbildad florist var tanken på att starta eget självklar. Hon började reflektera över det dåliga utbudet av miljövänliga blommor och blev förundrad när hon upptäckte hur svårt det var att hitta ekologiska, Fairtrade-märkta och närproducerade blommor i Stockholm.

 

Ett år av förberedelser

Det var genom denna upptäckt som Caisa bestämde sig för att starta eget. Sagt och gjort, 2011 startade hon upp sin egen butik Flowers by Grow. Tanken var att bli den första helt miljövänliga blomsterbutiken. Caisa jobbade stenhårt med att hitta leverantörer, produkter och blommor som var helt ekologiska, närodlade och Fairtrade-märkta.

 

- Jag har dammsugit marknaden och har under åren hittat ett par företag som levererar miljövänliga blommor. Jag märker dock hur intresset för miljö och hållbarhet har ökat och att fler leverantörer säljer ekologiska blommor nu än när jag började 2011, säger Caisa.

 

Under ett års tid jobbade Caisa heltid med att förbereda inför öppningen av butiken. Den tuffaste biten var att hitta en lokal. Alla fina lokaler låg på dåliga adresser eller tvärtom. Till slut hittade hon en lokal på Sveavägen i Stockholm. Tillsammans med vänner och familj renoverade hon lokalen och byggde upp butiken helt själv utan någon hjälp från hantverkare.

 

Caisas miljömedvetenhet är unik

Det finns flera miljöcertifierade blomsterbutiker idag. Det är dock få som löper linan ut och som låter miljömedvetenheten genomsyra hela konceptet på samma sätt som Caisa gör. På Flowers by Grow är allt från odlingsjord till inslagningspapper noga utvalt. För att bli miljöcertifierad kan det räcka med att hantera butikens sophantering på ett miljömedvetet sätt men det är i själva verket blommorna som är de största miljöbovarna i många fall. Blommorna importeras ofta från länder som Kenya, Colombia och Costa Rica där man använder bekämpningsmedel som kan leda till cancer. Dessa odlingar är ofta förödande för den omkringliggande miljön. Detta gör att man som konsument ständigt måste ifrågasätta och leta efter märkningar.

 

- Viktigast för mig är att miljön och människorna runt omkring odlingarna mår bra och att blommorna har hög kvalitet. När du kommer in till mig i butiken ska du inte behöva undra över vilka blommor som är bra för miljön, utan alla mina blommor är det, berättar Caisa.

 

När Caisa bestämde sig för att starta eget hade hon aldrig gjort något liknande. Hon hade ingen tidigare erfarenhet av att öppna egen butik. Det som gjorde att hon vågade var en stark drivkraft och en tro på konceptet och på affärsidén. Hon har lärt sig att hantera problemen när de uppstår. Allt från budget, inköp och personalfrågor är sådant som Caisa lärt sig längs med vägen.

 

- Jag har spenderat flera timmar i telefon med skatteverket. Almi har hjälpt mig i så otroligt många frågor och de ska ha en stor eloge, speciellt Magnus Källström. De är en fantastisk resurs för alla småföretagare. Almi har även starta eget kurser. Helt gratis dessutom!

 

När jag frågar Caisa varför hon valde att starta eget istället för att hitta ett jobb som florist i en butik svarar hon att hon helt enkelt inte klarade av att vara anställd.

 

- Jag blev snabbt uttråkad och hade för mycket bra idéer som var svåra att genomföra som anställd samtidigt som jag såg min chans att lyckas genom att göra något som ingen annan gjort, nämligen att jobba miljövänligt. Jag var helt enkelt tvungen att starta eget.

 

Vad har du lärt dig av att starta eget företag?

- Jag har lärt mig att jag är grym på saker som jag inte hade en aning om. Jag har lärt mig att hantera personal, vara en bra chef, ekonomi och massa annat. Jag har också lärt mig att allt inte handlar om pengar, har man roligt på jobbet så kommer man långt, men att driva företag är inget välgörenhetsarbete så se till att kunna plocka ut en rimlig lön relativt snart så din framtid inte blir lidande.

 

Vad har du för tips till de som vill starta eget företag?

- Mitt första tips är att alltid multiplicera allt med tre - tid, pengar, energi. Vad du än tror att du vet så kan du multiplicera det med tre, då har du en mer realistisk siffra. Det är hårt att säga det, men räkna med att familj och vänner inte kommer ha samma tillgång till dig. Fundera över om du är redo att bli ganska ensam. Man offrar mycket tid och pengar. Men framförallt så råder jag dig att köra allt vad du har, har du en dröm så kör på! Sverige behöver företag och om du har en dröm som du kan förverkliga så är du lyckligt lottad.

 

Intresset för Caisas miljömedvetna koncept har varit stort och 2015 bestämde Caisa att det var dags att expandera. Så numera drivs Flowers by Grow både från Norr Mälarstrands Blommor samt från den ursprungliga butiken på Sveavägen 49.

 

Vill du veta mer om Flowers by Grow och bli inspirerad av Caisas härliga blombuketter? Besök butikens hemsida och Caisas Instagram genom att klicka på länkarna nedan!

 

Text: Lucella Bergström

Publicerad Ons, 08/04/2015 - 09:49
Senaste uppdatering Tis, 14/04/2015 - 10:56


Länkar


Info for young people in the western balkans

Behöver du hjälp eller råd?

Fråga oss!