Europeiska Ungdomsportalen
Information och möjligheter för unga i hela Europa.

Arbeta i Sverige

Two girls sitting at a computer. Source: Colourbox.com
Vill du jobba i Sverige? Eller vill du flytta utomlands och hitta ett jobb där? Här hittar du lite kort information om lagar och regler, vart man kan hitta jobb och om hur fackförbund fungerar.

Lagar och regler

I det svenska arbetslivet finns det många lagar och regler, som i de flesta länder i västvärlden. Om du är intresserad av att arbeta i Sverige och är EU-medborgare så behöver du inget särskilt arbetstillstånd. Du kan börja jobba direkt efter din ankomst.  Om du däremot vill stanna längre än tre månader behöver du registrera din uppehållsrätt hos migrationsverket. Har du inte fått jobb inom 6 månader kan migrationsverket kräva bevis på att du är aktiv arbetssökande.

 

Om du inte är EU-medborgare och vill jobba i Sverige behöver du i de flesta fall ett arbetstillstånd.

 

Tips om att hitta jobb

Om du är EU-medborgare och intresserad av att jobba utomlands är ett tips att vända sig till Arbetsförmedlingen, de kan erbjuda bra information om jobbmässor och rekryteringsträffar där man kan hitta jobbmöjligheter. Där finns även information om socialförsäkringar, skatt, löner och arbetslöshetsförsäkring fungerar i olika länder. Om du är mellan 18-30 år kan man dessutom få stöd och bidrag från Arbetsförmedlingen för att komma iväg.  För att få ytterligare information och hjälp med ansökan ska man kontakta Eures-rådgivare.  

 

Fackförbund

De flesta arbetstagarna i Sverige är medlemmar i ett fackförbund. Vi har tre fackliga centralorganisationer i Sverige. Förbunden inom LO organiserar arbetare, förbunden inom TCO organiserar tjänstemän och förbunden inom SACO organiserar akademiker. Från deras respektive sidor kan du klicka vidare till det fackförbund som passar dig och ditt yrke bäst.