Europeiska Ungdomsportalen
Information och möjligheter för unga i hela Europa.

Efter New York University klarar Molly vad som helst

Photo of Molly Urwitz.
Molly Urwitz ville läsa en bred kandidatutbildning med två huvudämnen. Därför valde hon att plugga på New York University. Nu är hon snart klar med sina studier och delar här med sig av sin upplevelse.

Molly Urwitz läser sin sista termin på New York University. Där läser hon en kandidatexamen i filosofi och ekonomi. Hon kommer alltså gå ut med en kandidatexamen i två ämnen, något som är ovanligt om man skulle pluggat i Sverige.

 

När Molly gick på gymnasiet så fick hennes svenskalärare henne intresserad av filosofi. Molly kände redan då att hon ville fortsätta plugga ämnet på universitetsnivå. Men det fanns en rädsla, hur får man ett jobb på sina filosofistudier om man inte vill bli professor i ämnet?

 

USA erbjöd en bredare kandidatutbildning

Som svar på detta bestämde Molly sig för att plugga i USA. Där är det lättare att kombinera olika ämnen på universitetsnivå och få en tvärvetenskaplig examen.

 

- Jag visste att USA:s utbildningssystem såg annorlunda ut och att man läser en mycket bredare utbildning på kandidatnivå så jag trodde att det skulle passa mig, berättar Molly.

 

I det svenska högskole- och universitetssystemet är det svårare då programmen ofta är inriktade på ett specifikt ämne, och för att få in ett till ämne måste man läsa två separata utbildningar.

 

Molly kände att det var viktigt för henne att vara i en stor stad och inte på en liten skola, i en liten stad. Hon kände inget behov av en traditionell college-upplevelse med campus och föreningar. Hon ville inte heller behöva bo på skolan utan hon ville ha ett friare liv där hon kunde bo som hon ville men samtidigt vara en del av universitetet. Därför valde hon New York University.

 

Hur var det i början, var det svårt att komma in i studentlivet i New York?

- Jag trivdes med själva plugget från första början även om det tog en termin att vänja sig vid hur amerikaner skriver uppsatser eller räknar matte. Det tog lite tid att komma in i själva systemet och inte känna sig osäker på vad som förväntades av en.

 

Det tog däremot mycket längre tid för Molly att vänja sig vid att vara hemifrån och framförallt att vara helt själv i en stad utan familj och nära vänner. Hon upplevde perioder då hon kände sig otroligt ensam.

 

- Det var påfrestande på ett sätt jag inte ens hade funderat över att det kunde vara. Förutom att jag hade tuff skola så var det också jag som var tvungen att fixa precis allting hela tiden. Det kan låta fånigt eller självklart men även om man som student i Sverige bor själv så har man med största sannolikt familj eller någon nära som man då och då kan åka hem till och äta middag med, eller åka och handla med, eller bara fråga om råd.

 

Vi är alla lika oavsett var vi kommer ifrån

När man flyttar utomlands så händer något med ens perspektiv. Molly insåg att hon skulle kunna flytta var som helst i hela världen och ändå klara av att bygga upp ett liv där också. Den insikten har gett Molly både trygghet och en frihetskänsla.

 

- En otrolig sak med att gå på ett så internationellt universitet som New York University är att jag har fått vänner från precis hela världen med helt skilda bakgrunder. Det har påverkat mig på två sätt. För det första blir man oerhört ödmjuk inför sin egna priviligierade uppväxt i ett demokratiskt och jämlikt samhälle som Sverige. För det andra inser man hur lika vi alla är oavsett var i världen vi kommer ifrån. Vi drömmer om samma saker, vi tänker liknande tankar och vi förstår varandra trots att vi har olika ursprung, berättar Molly.

 

Under sin tid i New York har Molly lärt sig mycket om sig själv, hur hon är som person, vilka fördomar hon burit med sig men framför allt att hon klarar allt hon vill. När Molly känt att det varit extra kämpigt har hennes motivationen varit att hon trots allt pluggar på ett språk som inte är hennes modersmål, i ett land långt bort från sin familj och att hon ändå har fixat det.

 

Har du några tips till andra som vill plugga utomlands?

- Att plugga utomlands är fantastiskt men kräver en del planering, ännu mer om du ska åka till USA än till Europa. Till USA behöver man göra standardiserade tester och i mitt fall behövde jag ta dem flera gånger för att få en tillräckligt bra poäng. Förutom det praktiska så är mitt tips att verkligen ta sig tid att fundera över när, var och vad man vill plugga. Jag ångrar inte mitt val på något sätt men i efterhand kan jag önska att jag spenderat lite mer tid att verkligen funderar över vad fyra år utomlands skulle betyda. Det finns fantastiska möjligheter på mastersnivå såväl som kandidatnivå och kanske passar det ena dig bättre än det andra. Jag önskar också att jag kanske valt biologi eller kemi som huvudämne istället för ekonomi i och med att skolan har så häftiga forskningsmöjligheter som jag gärna hade velat ta del av. Att kolla upp saker i förväg minskar stressen och gör att du kan göra de bästa valen för dig.

 

Du är snart färdig med dina studier, hur ser planen ut nu?

- Om jag hade svaret på den frågan skulle min nuvarande ångest vara bortblåst. I och med att jag nu är inne på min sista termin funderar jag mycket på vad jag vill göra efter att jag är klar på och just nu vet jag faktiskt inte exakt hur framtiden ser ut. Målet när jag började på New York University vara bara att lära mig mycket och att bredda min kunskap. Under de här fyra åren har jag läst allt från konsthistoria, till logik och ekonometri. Jag har älskat nästan allt jag har läst och därför är det svårt att välja vad jag ska gör nu. Med mitt studentvisum får jag automatiskt tolv månaders arbetsvisum till USA så just nu är målet att få ett jobb här i New York och jobba i minst ett år. Under den tiden ska jag försöka fundera mer på vad jag vill göra och om, och i så fall vad, jag vill fortsätta att plugga.

 

Text: Lucella Bergström

Publicerad: Ons, 01/04/2015 - 12:44


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Behöver du hjälp eller råd?

Fråga oss!