Europeiska Ungdomsportalen
Information och möjligheter för unga i hela Europa.

Linneas intresse för hållbarhet öppnade upp för nya möjligheter

Photo of Linnea Nedar.
Linnea Nedar pluggar till civilingenjör i maskinteknik. På en arbetsmarknadsmässa kom hon för första gången i kontakt med den ideella föreningen Sustainergies och idag leder hon föreningens projekt CSR Live i Linköping.

21-åriga Linnea Nedar pluggar till civilingenjör i maskinteknik med inriktning mot energi och miljö vid Linköpings universitet. Hon valde utbildningen eftersom hon vill ha gedigen kunskap inom teknik och samtidigt en inriktning mot det hon är mest intresserad av: miljö- och energifrågor.

 

- Jag hoppas och tror att de kunskaper jag får genom mina studier kommer leda till att jag kan komma på nya smarta lösningar på de utmaningar vi ser inom energi och miljö, säger Linnea.

 

Första mötet med Sustainergies

På en arbetsmarknadsmässa i Linköping träffade hon några personer från den ideella föreningen Sustainergies och det blev starten på ett nytt spännande äventyr. Sustainergies är ett nätverk för studenter och företag som är intresserade av hållbarhet. De sammanför studenter med företag och organisationer för att tillsammans arbeta med hållbarhet och företags samhällsansvar, Corporate Social Responsibility, som ofta förkortas CSR.

 

Linnea tyckte att Sustainergies arbete var intressant och frågade om de hade något på gång i Linköping. Deras svar var nej men följdes upp av frågan om Linnea själv ville starta upp någonting lokalt. Linnea nappade på erbjudandet och tillsammans startade de Sustainergies i Linköping.

 

- Det är fantastiskt roligt att starta något nytt. Man får testa sina idéer och välja inriktning för projektet efter vad man själv tror på, berättar Linnea.

 

Projektledare för CSR live i Linköping

Linnea är nu projektledare för projektet CSR live i Linköping. Det är ett program där studentgrupper besöker CSR-chefer och hållbarhetsavdelningar på företag i olika branscher. På plats hålls det utbildningar i hållbarhetsfrågor som företagen ser som särskilt viktiga för dem. Företagen får träffa intressanta studenter som kan ge nya svar på deras frågor, och studenterna får se hur hållbarhetsarbetet fungerar i praktiken på ett företag.

 

Linneas engagemang i Sustainergies började med mötet på arbetsmarknadsmässan och fortsatte sedan med att hon gick på temadagen Klimatforum 2014. Förutom alla de spännande föredragen under dagen träffade hon också andra “sustainergister”. De kom från en mängd olika utbildningar och städer, men alla delade intresset för hållbarhet och miljö.

 

- Jag kände att den möjligheten att få träffa andra med samma intresse men med helt olika perspektiv var något jag ville sprida vidare. När jag fick möjligheten att bli projektledare och starta upp CSR live i Linköping kändes det klockrent, och jag hoppas att deltagarna känner samma känsla som jag kände den dagen på Klimatforum.

 

Tror du att det är viktigt att ha något engagemang utanför skolan under sin studieperiod?

- Att ha ett engagemang utanför skolan gör att man får träffa nya människor, lära sig mer om att organisera och samarbeta och det är en rolig omväxling till skolarbetet. Alla som känner att de klarar av sina studier borde prova på något mer, det finns något för alla. Jag har fått värdefulla erfarenheter och träffat vänner för livet genom mina engagemang.

 

Vad har du lärt dig av dina studier och ditt engagemang i Sustainergies?

- Om det är något jag lärt mig så är det att det alltid är bättre att våga prova. Man kan inte kunna allt från början, men man lär sig medan man håller på. Glöm inte att du kan be om hjälp, många människor blir väldigt smickrade när man frågar dem och då ställer de gärna upp. Skulle jag ge ett råd så är det dels att allt blir lättare med en partner att diskutera med och dels att du inte behöver vara rädd för att misslyckas. Misslyckas du får du testa någon annan idé istället!

 

Vill du veta mer om Sustainergies? Surfa in på deras hemsida genom att klicka på länken nedan!

 

Text: Lucella Bergström

Publicerad: Ons, 01/04/2015 - 12:37


Tweet Button: 

Länkar


Info for young people in the western balkans

Behöver du hjälp eller råd?

Fråga oss!