Europeiska Ungdomsportalen
Information och möjligheter för unga i hela Europa.

Vänskap utan gränser på Tamam Café

– För den som är ny i Sverige och inte kan språket är det inte helt lätt att träffa nya vänner eller att kommunicera, säger Vean, 20 år. Men på Tamam Café kan unga oavsett bakgrund träffa nya vänner och öva på svenska över en fika.

Faiza berättar att hon kommer till Tamam Café i Lund i stort sett varje vecka, trots att hon bor i Malmö:

 

– När jag först kom till Sverige hade jag inga kompisar. Här är alla jättesnälla, vi kramas och skrattar ihop, säger Faiza, 14 år.

 

Vean håller med. Han kom till Sverige för åtta år sedan och har varit med i ungdomsorganisationen Tamam sedan dess.  För honom är caféet en plats där han har kul och får prova på nya aktiviteter. Till Tamam Café kommer både unga nyanlända och unga som är uppvuxna i Sverige för att spela spel, se på film, dansa, pyssla, baka, få hjälp med läxor eller bara umgås. Caféet startade för att ge unga en fast mötesplats.

 

– Caféet fungerar ungefär som en fritidsgård – alla som vill kan komma, allt är gratis och deltagarna väljer själva vad de vill göra. Skillnaden är att här inte finns någon fritidspersonal utan caféet leds av unga själva, säger ledaren Erik Rubaduka.

 

Tamam har fått låna en cafélokal i en skola där de har öppet varje måndag efter skoltid.

 

– Eftersom det finns pingis, biljardbord, tv-spel och pysselredskap i lokalen behöver vi inte arrangera någon större aktivitet varje gång, det räcker att ha öppet och lite fika, säger Erik.

 

Faiza och Vean fick information om Tamam via skolan när de nyligen kommit till Sverige och gick i förberedelseklass.Varje vecka skickar Tamam ut ett mejl till lärare i Lund och berättar vad som är på gång, så att de kan sprida informationen till sina elever. De har också medlemmar som är ute på skolor och pratar om föreningen. Marie som är 25 år och studerar på Lunds universitet har kommit till caféet under en termin. Hon blev värvad av en vän som redan var med i föreningen.

 

– Det är både roligt och känns bra i hjärtat att vara med. Jag gillar stämningen och man lär känna nya människor, säger Marie.

 

Marie, Vean och Faiza tycker alla att det är bra att det finns olika aktiviteter som inte kräver så mycket kunskaper i svenska, som till exempel pingis och biljard. Det gör att språket inte blir något hinder. Samtidigt är caféet en bra plats att få höra och lära sig svenska så som den talas i vardagssituationer.

 

– Jag funderar på att hålla i egna aktiviteter efter sommaren. Jag har precis gått ut gymnasiet och har ännu inte något arbete, så jag har mycket tid att engagera mig i Tamam. Jag vill hitta på nya och roliga grejer, så att många kommer. Om det är tjugo unga ska jag försöka göra så att det kommer fyrtio, säger Vean.

 

Även Marie planerar att fortsätta sitt ideella engagemang.

 

– Caféverksamheten är jätteviktig. Den inspirerar till nya möten för både unga nyanlända och unga etablerade svenskar. Det behövs verkligen, säger Marie.

Publicerad: Tor, 22/12/2016 - 11:45


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Behöver du hjälp eller råd?

Fråga oss!