Europeiska Ungdomsportalen
Information och möjligheter för unga i hela Europa.

Alva gjorde verklighet av sin dröm om att skapa förändring

Photo of Alva Snis Sigtryggsson.
Längtan efter att vara en del av en rörelse som förändrar världen har alltid funnits hos Alva Snis Sigtryggsson. Idag är hon aktiv inom Fältbiologerna och har bland annat demonstrerat vid miljötoppmötet i Köpenhamn och räddat Ojnareskogen.

Alva Snis Sigtryggsson har alltid varit intresserad av och velat lära sig olika saker utantill. Politiska kampsånger var en sådan sak som hon började öva in. Samtidigt drömde hon om att få vara med i någon stor rörelse som förändrar samhället, som medborgarrättsrörelsen i USA eller på Irland. En dag hamnade hon i samma klass som en tjej som var med i Fältbiologerna. Detta var hösten innan klimattoppmötet i Köpenhamn 2009 och om man gick med i föreningen så fick man åka ner till Köpenhamn gratis. Alva nappade på erbjudandet och följde med till Köpenhamn. Det var där och då som det tog fart.

 

Ilskan efter klimattoppmötet i Köpenhamn

I Köpenhamn var de 100 000 demonstranter som kämpade för ett bindande, rättvist och ambitiöst klimatavtal. Förhandlingarna misslyckades dock. Världens ledare inne på förhandlingarna svek demonstranterna, det blev inget klimatavtal då och det har fortfarande inte blivit något.

 

- Jag tror jag lärde mig att vara arg på riktigt i Köpenhamn. Dels på makthavare som inte ser de långt där nere som just nu drabbas av klimatförändringar och inte har resurser att stå emot. Dels på polisen som behandlade demonstranterna illa. Jag har lärt mig mycket mer om miljöfrågorna nu men det är fortfarande ilskan som gör att jag inte kan ge upp, säger Alva.

 

Protesterna för att bevara Ojnareskogen

Tre år efter klimattoppmötet befann sig Alva i Visby under Almedalsveckan tillsammans med några kompisar från Fältbiologerna. Det var då de fick besked från domstolen om att den gotländska Ojnareskogen skulle bli ett kalkbrott och att skogen skulle börja huggas ned direkt. Alva och hennes vänner från Fältbiologerna startade genast ett protestläger uppe i skogen och sen rullade allt på i en himla fart.

 

- Det var ju en massa människor som engagerat sig för skogen i flera år. När domen kom 2012 blev många helt sänkta. Vi var tvungna att hoppa in när de inte orkade. Efter ett tag kunde vi kämpa tillsammans. Då stoppade vi skogsmaskinerna och överklagade hela frågan till Högsta Domstolen. Vilket lyckades. Det mesta av skogen står fortfarande kvar.

 

Vad har du för tips till andra unga som vill engagera sig men inte vet hur de ska komma igång?

- Hitta en förening eller grupp med bra folk som du vill engagera dig med. Allting kommer kännas så mycket lättare när man kan diskutera, skratta och gråta med andra. Att engagera sig är jobbigt. Ofta utmanar man makten på ett eller annat vis. Det är lätt att känna sig ensam mitt i striden om man inte har ett gäng att falla tillbaka på. Jag vill dessutom tipsa om ungdomsföreningar specifikt, att slippa slå sig fram i vuxenorganisationer är ett steg på vägen.

 

Vad har du lärt av ditt engagemang?

- Jag har lärt mig nästan allt jag kan genom det. Jag växte inte upp vid någon stor skog ute på landet utan i ett höghus utanför Stockholm. Så jag kunde inte så mycket om miljö innan dess. Men i och med Köpenhamn var det någonting som började brinna i mitt huvud och som gjort det sen dess.

 

Idag är Alva en av Fältbiologernas mest synliga talespersoner. Att som ung engagera sig så starkt i en fråga och våga ta ställning är modigt men när jag säger det till Alva svarar hon:

 

- Jag riskerar inget viktigt när jag säger ifrån. Än så länge har det inte visat sig vara en farlig syssla. Däremot kan det vara läskigt att prata inför folk, våga lita på att man har något att säga och att folk kommer lyssna. Ibland törs jag, ibland inte. Ofta tänker jag att det är frågan som är viktig. Vi kan inte sabba klimatet och driva människor på flykt. Vi kan inte hänga upp all Gotlands framtidstro och alla arbetstillfällen på ett kalkbrott som förstör natur och dricksvatten. Det måste bli sagt och det måste bli kämpat för. Sen är det lite struntsamma vem som gör det.

 

Vill du veta mer om Fältbiologerna och deras kamp för Ojnareskogen? Besök deras hemsida genom att klicka på länken nedan!

 

Text: Lucella Bergström

Publicerad: Tis, 24/03/2015 - 16:59


Tweet Button: 

Länkar


Info for young people in the western balkans

Behöver du hjälp eller råd?

Fråga oss!