Europeiska Ungdomsportalen
Information och möjligheter för unga i hela Europa.

För Sergo är det viktigt att hjälpa andra

Photo of Sergo Tadevosyan.
19-årige Sergo Tadevosyan ville hjälpa de tyfondrabbade i Filippinerna 2013. Så han anordnade ett välgörenhetslopp och samlade in över 12000 kronor. 2014 drev han dessutom ett företag där en del av vinsten gick till katastrofoffer i Balkan!

I november 2013 drabbades Filippinerna av tyfonen Haiyan – en av de största och starkaste som någonsin inträffat på jorden. Sergo Tadevosyan från Linköping bestämde sig för att han ville göra något för att hjälpa tyfonens offer och arrangerade ett välgörenhetslopp. Tillsammans med 100 andra elever från Katedralskolan i Linköping, och tre andra gymnasieskolor i stan, lyckades han samla in över 12 000 kronor till Röda Korsets insatser i Filippinerna.

 

– Min tanke från början var att jag skulle samla in kläder och skicka till Filippinerna, säger Sergo Tadevosyan. Men när jag väl pratade med skolledningen så kom vi fram till att de behöver pengar och att det är dyrt att frakta kläder. Vi kom med olika idéer och skolchefen Britt-Marie föreslog att jag skulle arrangera ett välgörenhetslopp.

 

I somras drev du företaget JordgubbsBröderna där en del av affärsidéen var att skänka pengar till översvämningsdrabbade i Balkan. Varför är det så viktigt för dig att hjälpa andra?

– Om jag kan göra något jag tycker om och samtidigt hjälpa andra, det vill säga kombinera entreprenörskap med välgörenhet, då har jag lyckats. För mig är det väldigt viktigt att ge tillbaka. Bill Gates är en stor förebild, då han just nu ägnar all sin tid åt att jobba med välgörenhet och har donerat många miljoner. Man kan inte hjälpa alla men man kan alltid hjälpa någon, och om alla hjälper någon då kanske vi till slut kan hjälpa alla.

 

Vad har du för tips till andra unga som vill göra liknande grejer men inte vet vart de ska börja?

– Var aldrig rädd för att prata om din idé med andra, så länge det inte är en affärside som du vill hålla hemlig och är rädd att någon ska sno den. För personen framför dig kan vara mer erfaren och oftast komma med bra tips. Ha någon du alltid kan bolla med. Sedan är nätverk oerhört viktigt, med rätt nätverk och rätt människor runt om dig är allting möjligt. Spelar ingen roll om du är i behov av de personer just nu eller inte, de kan behövas i framtiden!

 

Vad är nästa steg i ditt sociala engagemang? Har du några andra spännande projekt på gång?

– Just nu är det mycket fokus på skolan och en affärside som jag jobbar med. Jag kan tyvärr inte avslöja vad det är för affärside då det är en produkt som inte existerar på marknaden och som egentligen är ganska enkel att genomföra. När det kommer till välgörenhetsbiten så är jag med och arrangerar en gala tillsammans med initiativtagaren Michel Issa för att samla in pengar till de som drabbats av terrororganisationen IS i Mellanöstern. Har även funderat på om man ska göra något liknande som "Spring för Filippinerna" fast istället för att uppmärksamma ebola, som är väldigt aktuellt just nu.

 

Text: André Vifot Haas

Publicerad Tis, 24/03/2015 - 15:18
Senaste uppdatering Ons, 25/03/2015 - 12:41Info for young people in the western balkans

Behöver du hjälp eller råd?

Fråga oss!