Europos jaunimo portalas
Informacija ir galimybės visos Europos jaunimui.

Nya medier och demokrati

Young people looking at a mobile phone. Source:colourbox.com
I och med internet finns det många sätt att engagera sig demokratiskt som inte fanns för bara tjugo år sedan. Det är också lättare att få fram information om vad som händer och unga hittar ofta andra vägar till engagemang än vuxna.

Teknik och demokrati

Nu när media bland annat består av communitys och sociala medier, så som Facebook, YouTube, Instagram och Twitter finns det många sätt att göra sin röst hörd digitalt. Man kan också exempelvis sända radio, blogga eller sprida ordet via mail. Trots att internet revolutionerade hur vi kommunicerar med varandra och hur vi håller oss själva informerade tycks internet inte just ha gjort fler människor politiskt aktiva. Däremot har det blivit lättare för de som redan är engagerade att arbeta politiskt. Några exempel på ungas deltagande i demokrati på nätet är den arabiska våren, händelserna kring Wikileaks, och hur studenter nätutbildar och -mobiliserar sig runtom i världen. Digital teknik kommer även i framtiden fortsätta spela en viktig roll i allt som rör att bygga och behålla demokratier.

 

För- och nackdelar med den digitala världen

Att information snabbt nås på internet gör att många lätt kan söka upp information utan att exempelvis behöva ta sig någonstans, betala för kunskapen eller riskera att bara få en sorts vinklad information. Det är fantastiskt ur ett demokratiskt perspektiv; med kunskap förstår vi vår värld bättre och kan försöka påverka den. Samtidigt kan nätinformation förvrängas lika lätt som någon annan, en seriös källa får inte nödvändigtvis mer uppmärksamhet än en oseriös, och ett rykte kan färdas och förändras snabbare än vad som någonsin var möjligt innan internet fanns. Därför är det viktigt att man är källkritisk, söker upp information på ett ansvarsfullt sätt och sprider den likadant. Inte ens om tusentals människor ser ut att styrka en viss information i kommentarsfält eller med hjälp av likes behöver det ju vara sant.

 

Rättvis tillgång till kunskap

Det är viktigt att tillgången till datorer och internet finns för alla, inte minst alla unga. Så ser det knappast ut i världen än. Samma sak gäller läskunnigheten. Den är alldeles för låg i många länder – inklusive Sverige, som sjunker snabbt i läskunnighet jämfört med andra länder.

 

                                                                                                                         Johanna Wester

Paskelbta: Pn, 29/08/2014 - 15:41


Tweet Button: 

Susijusios nuorodos


Info for young people in the western balkans

Reikia specialisto pagalbos ar patarimo?

Teiraukitės mūsų!