Europeiska Ungdomsportalen
Information och möjligheter för unga i hela Europa.

Emanuel ökar kunskapen om hiv genom fotboll

Photo of Emanuel Raptis.
Tillsammans med organisationen Grassroot Soccer sprider Emanuel Raptis kunskap om hiv till ungdomar i Kapstaden. Genom fotbollens kraft förändrar de unga människors liv och i förlängningen hela samhällen.

Emanuel Raptis befinner sig i Kapstaden, Sydafrika. Han bor i ett litet hus tillsammans med sju andra volontärarbetare och arbetar tillsammans med organisationen Grassroot Soccer för att förebygga spridningen av hiv bland ungdomar i Sydafrikas kåkstäder.

 

Fotbollens förenande och helande kraft

Fotboll är något som får många unga att le. Även om samhället runtomkring dem håller på att falla samman så kan ungdomar hitta en tillflykt och glädje på fotbollsplanen. Den glädjen och gemenskapen som fotbollen skapar har Grassroot Soccer fångat upp. Genom fotbollens kraft organiserar, inspirerar och utbildar de unga i hur de kan skydda sig själva och sin omgivning från hiv.

 

- Det är fantastiskt att se hur fotbollen kan mobilisera och inspirera ungdomar att skapa förändring i deras omgivning och samhällen, säger Emanuel.

 

Grassroot Soccers arbete går ut på att utforma olika program för ungdomar i åldrarna 12-19 år som de sen genomför i skolor och i de lokala samhällena. I Sydafrika jobbar organisationen i kåkstäderna Soweto och Alexandra (Johannesburg) och Khayelitsha (Kapstaden). Varje år jobbar Grassroot Soccer med cirka 25 000 ungdomar och sedan 2010 då fotbolls-VM hölls i Sydafrika, har runt 150 000 ungdomar genomgått deras utbildningsprogram. Modellen de använder för att leverera sina program är baserad på "peer-educators", det vill säga unga lokala personer i åldrarna 19-30 som genomför programmen tillsammans med ungdomarna. De är anslutna till organisationen i två år och parallellt med detta utvecklas de till ledare och förebilder för andra ungdomar.

 

Hur valde du organisation att volontärarbeta för?

- Fotbollen har alltid varit en del av mitt liv och jag lockades av tanken att använda idrott för att skapa förändring på ett sätt där alla kan delta. Av en slump så hittade jag Grassroot Soccer, en perfekt kombination av en organisation som på drygt tio år har nått över en miljon unga utsatta i världen och som med sitt innovativa och lekfulla sätt skapar meningsfull förändring i ungdomars liv.

 

Har du några tips till de som känner att de vill engagera sig men som inte riktigt vet var de ska börja?

- Min erfarenhet är att det tar både tid och kraft att engagera sig, mer än vad man först kan tro. Därför är det bra att först känna efter vad som berör just dig och på så vis omvandla din passion till energi. I mitt fall så var jag väldigt intresserad av fotboll i min ungdom men på senare tid hade mitt intresse börjat svalna. Istället hade jag börjat få upp intresset för internationell utveckling och entreprenörskap. Men det var inte för än jag satte ihop alla tre pusselbitarna som jag verkligen fick en uppenbarelse. Jag hade turen att hitta en organisation som matchade min passion.

 

Vill du veta mer om Grassroot Soccer? Se ett kort filmklipp med en av de unga lokala ledarna här: https://www.youtube.com/watch?v=P69ykmNUBz8 eller besök föreningens hemsida genom att klicka på länken nedan! 

 

Text: Lucella Bergström

Publicerad: Tis, 24/03/2015 - 16:40


Länkar


Info for young people in the western balkans

Behöver du hjälp eller råd?

Fråga oss!