Europeiska Ungdomsportalen
Information och möjligheter för unga i hela Europa.

Camilla åkte till Namibia för att hjälpa djur

Photo of Camilla Forsell.
Camilla Forsell har alltid varit intresserad av den afrikanska savannen. När hon fick höra om organisationen N/a’an ku sê i Namibia och deras vision om att djur och människa ska kunna leva i harmoni så bestämde hon sig direkt för att åka!

Camilla har sen hon var liten älskat djur. Hon har länge drömt om att få åka till den afrikanska savannen så när hon fick höra talas om organisationen N/a’an ku sê bestämde hon sig för att åka och arbeta för dem. Camilla ville inte åka ner bara lära sig mer om djuren, hon ville även få en chans att ge djuren omtanke och kärlek.

 

- Djur kommer ofta i kläm på grund av människans egoism och jakt efter utveckling och därför ville jag på något sätt vara med och ge något till djuren som faktiskt delar denna jord med oss.

 

På plats i Namibia fick Camilla hjälpa till att ta hand om djuren på reservatet. Hon fick hjälpa till med att mata djuren, städa och bygga inhägnader. På nätterna sov ofta människorna på reservatet tillsammans med babianbebisar eftersom de små aporna behövde närhet och värme. Organisationen N/a’an ku sê arbetar med olika forskningsprojekt och där får volontärerna även hjälpa till i den mån de kan.

 

- Forskningen har ofta som mål att hjälpa djur och människa att kunna leva i närhet av varandra men utan att störa varandra, vilket ofta är ett problem i just Namibia där djurlivet är rikligt och människorna ofta okunniga om hur de ska hantera djuren, berättar Camilla.

 

Vad har du lärt dig av att volontärarbeta?

- Jag har för det första lärt mig otroligt mycket om djuren jag arbetat med. Jag har lärt mig saker som man inte kan läsa sig till utan man måste vara med djuren och uppleva det för att förstå. Jag har också lärt mig att våga ta tag i saker och att jag klarar mig bra själv. Innan kunde jag vara rädd för att ta stora steg och att göra saker ensam. Nu trivs jag bäst med att göra sånt här själv för jag vet att jag kan och litar på mig själv. Jag tycker att alla någon gång i sitt liv ska resa iväg ensam för att ”hitta sig själv”.

 

Vad har du för tips till de som vill volontärarbeta men som kanske inte vet hur man ska gå till väga?

- Tänk ut vad du vill volontärarbeta med och börja jämföra olika ställen. Läs bloggar från folk som varit där för att få ett hum om hur stället är. Jag vände mig direkt till organisationen för frågor och bokning. Men om det känns svårt att välja ställe så finns det många svenska företag som agerar mellanhand mellan dig och volontärorganisationer. Det är ofta billigare att vända sig direkt till organisationen men det kan vara skönt med det stöd och vägledningen som en mellanhand kan ge.

 

Camilla har redan bestämt sig för att åka tillbaka till Namibia. Den här gången ska hon stanna i tolv veckor.

 

- Tio av veckorna kommer jag vara på samma ställe som jag varit på tidigare och i två veckor ska jag ut i Namibias öken för mer forskningsinriktat arbete. Jag kommer även passa på att spendera två veckor i Sydafrika på ett ställe främst för lejon, leoparder och geparder. Jag har lämnat mitt hjärta i Namibia och jag kommer alltid vilja åka tillbaka dit.

 

Vill du veta mer om N/a’an ku sê och vill du följa Camillas äventyr i Namibia? Besök föreningens hemsida och följ Camilla på Instagram genom att klicka på länkarna nedan!

 

Text: Lucella Bergström

Publicerad: Tis, 24/03/2015 - 16:02


Tweet Button: 

Länkar


Info for young people in the western balkans

Behöver du hjälp eller råd?

Fråga oss!