Europeiska Ungdomsportalen
Information och möjligheter för unga i hela Europa.

Antirasism i och utanför Kärrtorp

Demonstration
Rasistiska åsikter och partier vinner mark i Europa. Sverige är inget undantag. Men 22:a december 2013 var en viktig dag i antirasismens namn. Då samlades 20 000 personer i Stockholmsförorten Kärrtorp och demonstrerade för allas lika värde.

Attackerat torgmöte

Det började en vecka tidigare, då ett fredligt och antirasistiskt torgmöte på samma plats hade blivit attackerat av runt trettio personer från Svenska Motståndsrörelsen. De är en nynazistisk rörelse och de gick fram med brutalt våld mot en grupp som bland annat innehöll barnfamiljer och pensionärer. Poliserna som var där var inte fler än tio stycken, vilket senare fick mycket kritik. Samlingen hade den gången, precis som den uppmärksammade demonstrationen en vecka senare, ordnats av nätverket ”Linje 17 mot rasism”. Den senare hade flera hundra poliser.

Stor uppmärksamhet

För många tusentals människor blev det snabbt viktigt att visa att attacken var oacceptabel. Uppemot 20 000 vallfärdade mot Kärrtorp två dagar innan jul, för att visa sitt stöd för antirasismen.

 

Alla riksdagspartier – utom Sverigedemokraterna – var där med personer på hög nivå. Exempelvis kunde man i demonstrationståget se Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfvén, Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt, Moderaternas Catharina Elmsäter-Svärd och integrationsministern, Erik Ullenhag från Folkpartiet.

 

Evenemanget fick stor uppmärksamhet i både Sverige och i utlandet. I flera andra svenska städer, så som Eskilstuna, Borås, Luleå, Malmö, Motala och Östersund hölls stöttande demonstrationer. Svenskarnas nej till rasism kunde inte missförstås.

 

          Johanna Wester