Europeiska Ungdomsportalen
Information och möjligheter för unga i hela Europa.

Europa behöver fler lagliga vägar in för människor på flykt

Den tredje oktober 2013 ägde en katastrof rum vid den italienska ön Lampedusas kust. En båt med runt 500 flyktingar fattade eld, sjönk, och över 300 människor dog. Hur långt är avståndet mellan Afrika och Europa?

Varje person på den förlista båten hade betalat en stor summa pengar till de människohandlare som ansvarade för resan, berättade BBC, och dessa smugglare anklagades också snart för att ha utsatt sina passagerare för tortyr och våldtäkt. Dagarna efter att kännedomen om båtolyckan spreds uttryckte ledare världen över sorg och oro över den migrationspolitik som än en gång visat sig skadlig och dödlig. Inte minst förde EU:s många olika talespersoner fram vikten av bättre fungerande system för den som försöker fly från ett liv i djup fattigdom.

Blandade budskap från svenska beslutsfattare

”Ju mer Europa stänger sina gränser, desto fler offer kommer vi att se på Medelhavet med båtar som sjunker”, konstaterade EU-minister Birgitta Ohlsson (FP). ”Samordna insatserna, öka medlen och öppna lagliga vägar in till ­Europa”, efterfrågade EU-kommissionär Cecilia Malmström (FP). Men samtidigt sa Fredrik Reinfeldt (M) nej till att lägga finanser på att söka överlevande i vattnet, och förklarade att vad som framför allt krävdes var att andra länder än Sverige ökar sitt ansvar för mottagandet av flyktingar. Det stämmer visserligen att Sverige ligger i framkant när det kommer till att ta emot flyktingar jämfört med många andra av EU:s länder. Men Sverige har fortfarande en viktig roll att spela inom EU och det är exempelvis också stor skillnad inom landet på hur mycket flyktingar olika kommuner tar emot, så Sverige kan inte anse sig klara än.

Europas murar

Hur öppna är Europas gränser egentligen? Makthavare konstaterar gång på gång vikten av att Europa skapar fler lagliga vägar in i sina länder, för människor på flykt. Ändå dokumenterades över 17 000 dödsfall mellan bara 1993 och 2012 i samband med att människor försökt komma förbi dessa omdiskuterade gränser. Åsikterna om vad som ska göras är många, men människorna i nöd förblir fler. Mer handling behövs; lösningar som är konkreta, humana och genomförbara.