Europeiska Ungdomsportalen
Information och möjligheter för unga i hela Europa.

Ulrika har seglat runt hela Europa

Photo of Ulrika Amnäs.
Varje sommar spenderar Ulrika Amnäs flera veckor ute på havet tillsammans med sin familj och vänner. Seglingen ger Ulrika en naturupplevelse och frihetskänsla som är svår att uppnå någon annanstans.

Så länge Ulrika Amnäs kan minnas har hon spenderat somrarna på en segelbåt. När hon var sju år köpte hennes familj deras första egna segelbåt. Under flera år spenderade de somrarna med att segla runt i Stockholms skärgård och till Gotland och Öland. Varje sommar bestod av minst tre veckors segling med både familj och vänner.

 

- Större delen av somrarna i den svenska skärgården kommer jag ihåg som idylliska med solnedgångar och mjuka klippor. Men tyvärr kantas många av dessa minnen även av köld och regn, berättar Ulrika.

 

Därför bestämde sig Ulrikas familj för att testa något nytt. De började segla i den grekiska övärlden med hyrda segelbåtar.

 

Transportsegling till Medelhavet

Efter fler somrar med hyrda båtar bestämde sig Ulrikas familj för att segla ner deras egen svenska båt till Medelhavet. Transportseglingen tog två somrar och innebar många tuffa seglatser. De seglade bland annat genom Biscayabukten utanför franska kusten men fick även uppleva lugnare segling längs Portugal, Spanien och Italiens kust.

 

Ulrika har många härliga minnen och historier från seglatserna, men det finns en specifik händelse som hon minns särskilt väl. Det var en sommar när familjen seglade längs Portugals kust, där det är väldigt vanligt att man behöver navigera sig fram mellan fiskenät som fiskare lagt ut lite här och var. Ulrikas familj var medvetna om detta och var därför extra uppmärksamma. När de var ungefär en timme från sin slutdestination hörde de ett konstigt ljud från motorn.

 

- I höga vågor dök därför min pappa i för att se vad felet var och kunde ganska snabbt konstatera att det var en tamp från ett av fiskenäten som vi åkt förbi som hade fastnat i propellern. Mitt ute på Atlanten en timme ifrån land ligger vi då i hög sjö utan fungerande motor och funderar på hur vi skall lösa situationen innan vi tillslut hör ett utrop på radion från en båt i närheten som sett att vi legat still ett tag, berättar Ulrika.

 

Det visade sig att det var en båt från Nya Zeeland som var ute på sin femte sommarseglats på sin transport av en nyinköpt båt från Finland hem till Nya Zeeland.

 

- Tack vare dem kunde vi få hjälp att bogseras in till hamnen som efter ytterligare en del andra dramatiska händelser till slut resulterade i en lagad motor och en trevlig middag med nyfunna Nya Zeeländska vänner – som vi än idag har kontakt med.

 

Grekiska övärlden är favoriten

Nu har familjen Amnäs sen två år tillbaka haft sin segelbåt i Turkiet under vinterhalvåret och i Grekland under sommarhalvåret. Varje sommar seglar familjen runt i den fantastiska grekiska övärlden i flera veckor. Det blir dock svårare för varje år att få ihop hela familjen för en gemensam längre segling under somrarna men de lyckas fortfarande samla familjen för åtminstone en veckas gemensam segling.

 

Vilken är din favoritplats att segla på?

- Jag älskar att segla i Grekland. Den grekiska övärlden är som Stockholms skärgård – fast tusen gånger bättre. I Grekland är det sol nästan varje dag, god mat, fantastisk natur och ofta bra vind. Att man dessutom kan få besök av en delfinflock lite då och då gör inte direkt seglingen sämre.

 

När man är ute och seglar lever man i symbios med naturen. Det är det som Ulrika älskar med att segla. De inbitna seglarna brukar berätta om havet, frihetskänslan, och spänningen.

 

- När man seglar är man ett med naturen. Jag kan inte sluta förundras över känslan varje gång motorn stängs av efter att seglen är hissade och båten fortsätter framåt i samma hastighet och det brummande motorljudet ersätts av ljudet från den vinande vinden i seglen och vågorna som slår mot skrovet på båten. Den känslan är obeskrivlig.

 

Vad har du för tips till andra unga som vill ut och segla i Europa?

- Eftersom jag har haft den förmånen att min familj har en båt i Medelhavet har det alltid varit väldigt enkelt för mig att få ta del av den fantastiska seglingen som man kan få i länder ute i Europa. För de som är sugna på att göra detsamma men som kanske inte har familj eller vänner med samma intresse skulle jag verkligen rekommendera att försöka hitta en transportsegling av en båt som man kan följa med på. Detta är ett bra och roligt sätt att lära sig segla i tuffare vatten och lära känna människor med samma intresse. Ett annat tips är att samla ihop ett gäng och hyra en båt med inhyrd skeppare. Detta ger en möjligheten att lära sig samtidigt som man får ta del av naturen och livet på en båt utan det yttersta ansvaret.

 

Text: Lucella Bergström

Publicerad: Ons, 08/04/2015 - 09:22Info for young people in the western balkans

Behöver du hjälp eller råd?

Fråga oss!