Europeiska Ungdomsportalen
Information och möjligheter för unga i hela Europa.

Jakten på boende i London

Photo of Kajsa Hallberg.
Efter studenten vill många unga prova på att bo och jobba i ett annat land. Många flyttar till London. Det gjorde även Kajsa Hallberg. Men hur får man tag på bostad och hur dyrt är det egentligen? Kajsa delar med sig av sina bästa tips!

Ett år efter gymnasiet bestämde sig Kajsa och två kompisar för att flytta till London för att jobba. De började leta lägenhet på nätet och de två första veckorna i London gick till att maila och ringa mäklare samt springa på visningar av lägenheter. De åkte runt hela London från öst till väst, norr till söder i jakten på en prisvärd lägenhet. De träffade många underliga mäklare, några som till och med försökte lura dem, och såg flera mystiska lägenheter men till slut så hittade de en lägenhet som kändes rätt.

 

Den första lägenheten i London

Lägenheten de hittade låg på tredje våningen och var ljus och fräsch till skillnad från många andra lägenheter i England. Den var fri från heltäckningsmattor och hade en ren, nästan skandinavisk stil. För det här fick de betala cirka 6420 kronor per person i månaden.

 

- Trots att det är mycket pengar för ett delat rum så bodde vi väldigt fint och centralt i zon 2 i utkanten av Bayswater, berättar Kajsa. Samma summa kan ge ett eget rum längre ut, även om standarden då kanske inte är riktigt densamma.

 

Kajsa och hennes vänner stannade i London i några månader. De jobbade, festade och träffade massa nya vänner. Kajsa blev så pass förälskad i staden att hon efter att hon kommit hem till Sverige igen bestämde sig för att flytta tillbaka för att plugga.

 

Det blev därför dags för Kajsa att på nytt börja leta lägenhet men den här gången hade hon tur. Det visade sig att en bekant till familjen hade en son som just avslutat sina studier i London och skulle flytta hem till Sverige.

 

- Jag hade flyt. Den nya lägenheten är en studio flat (svensk etta) som ligger vid Finsbury park i zon 2 i nordöstra London. Den är inte lika fin som den jag bodde i förra hösten, men ändå trevlig och har ett bra läge, säger Kajsa.

 

Denna gång betalar Kajsa ännu mer än sist men det är det värt då hon kommer att få bo själv.

 

- Detta var något jag valde att prioritera då jag lärt mig att det är viktigt för mig med eget utrymme och att det kan bli påfrestande att bo med andra så tätt inpå som att dela rum och säng.

 

Har du några tips till andra som letar boende i London just nu?

- Det gäller att vara på hugget, men ändå ha is i magen och verka "cool", för att inte luras - så var på din vakt. Hittar du boende via en agentur kommer de troligtvis kräva att du har någon i England som kan garantera att din hyra betalas, men i vissa fall har du tur och då kan de godta en förälder i Sverige. Att välja att gå via en agentur kan vara krångligt och det är inte alltid de tar hyresgästens parti i en eventuell tvist. Dock kan det innebära mer säkerhet än om du hittar boende på annat sätt. Bor du med andra så kom ihåg att ett hushåll med endast studenter eller studenter som också arbetar inte behöver betala en viss skatt, till skillnad från ett hushåll där minst en person arbetar utan att också vara student. Då måste hela hushållet betala skatten även om övriga är studerande. Och fundera på om du kan tänka dig att bo med andra och dela rum. Det är kul och ekonomiskt men kan också vara påfrestande om man inte trivs med de man bor med.

 

Text: Lucella Bergström

Publicerad: Lör, 28/03/2015 - 13:41


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Behöver du hjälp eller råd?

Fråga oss!