Portalul european pentru tineret
Informaţii şi oportunităţi pentru tinerii din Europa.

Primul loc de muncă EURES

Video: 

Your first EURES job

Acum este mai uşor să cauţi şi să candidezi pentru un loc de muncă într-o altă ţară UE.

Eşti…

 • persoană tânără cu vârsta cuprinsă între 18 şi 30 de ani?
 • cetăţean european?
 • rezident legal într-un stat membru al UE?
 • în căutarea unui loc de muncă într-o altă ţară europeană?

Dacă ai răspuns cu da la toate aceste întrebări, atunci “Primul tău loc de muncă EURES” poate fi soluţia pentru tine!

Primul loc de muncă EURES este o schemă de mobilitate a forței de muncă a Uniunii Europene care ajută tinerii să găsească locuri de muncă în întreaga Uniune Europeană. Primul loc de muncă EURES îți poate oferi informații și te poate ajuta să cauți și să aplici pentru un loc de muncă într-o altă țară a UE. Prin intermediul programului poți obține sprijin financiar pentru călătoria necesară susținerii unui interviu și/sau pentru mutarea în străinătate pentru a te angaja la noul loc de muncă.

 

Cum poţi participa

Accesează site-ul Primul tău loc de muncă EURES, unde găseşti punctele de informare din ţara ta. Dacă programul nu a demarat încă în ţara ta, te poţi adresa oricăreia dintre organizaţiile listate.

 

Sprijin pentru angajatori

Angajatorii pot şi ei beneficia de sprijinul programului “Primul tău loc de muncă EURES”, dacă:

 • au sediul legal într-un stat membru al UE;
 • caută personal cu un profil specific, nedisponibil în ţara lor;
 • oferă contracte de minimum 6 luni, cu condiţii de muncă şi de salarizare care respectă legislaţia muncii din ţara respectivă.

 

Sfaturi înainte de a pleca în străinătate

 

 • Fă propria cercetare: site-ul EURES oferă sfaturi practice pentru a trăi și a lucra în străinătate în fiecare dintre țările participante. De asemenea, Programul Erasmus+ este o excelentă modalitate de a afla despre oportunitățile de educație, formare, tineret și sport din UE.
 • Învață o limbă străină: nu trebuie să fii fluent, însă înțelegerea bună a principiilor de bază îți va facilita comunicarea și îți poate deschide noi oportunități, atât din punct de vedere social cât și professional.
 • Învinge-ți teama: este firesc să te simți nervos când ai un nou loc de muncă, începi o perioadă de ucenicie sau un curs. Dacă ești la universitate, este foarte probabil să existe alți studenți în aceeași situație cu tine și să existe suport din partea universității.
 • Profită la maximum de oportunități: Învăță de la oamenii talentați din jurul tău, cere sfaturi atunci când ai nevoie și căută oportunități de continuare a carierei. Nu uita niciodată să-ți creezi conexiuni.
 • Poziționează-te inteligent: Gândeșt-te în ce direcție te îndrepți și de ce vei avea nevoie. Care sunt elementele de confort de acasă fără de care nu poți trăi? Nu te baza pe faptul că le-ai putea găsi la un supermarket local - unele produse vor fi unice pentru țara de origine
 • Lasă-ți finanțele în ordine: dacă vei pleca în străinătate mai mult de câteva luni, trebuie să ai în vedere crearea unui nou cont bancar în țara pe care o vizezi, astfel încât să ai acces ușor la fonduri.

 Găsește un consilier Eures aici!

Publicat: Mi, 17/05/2017 - 12:05


Tweet Button: 

Linkuri conexe


Info for young people in the western balkans

Ai nevoie de asistență sau consiliere din partea unui expert?

Adresează-ne o întrebare!