Europeiska Ungdomsportalen
Information och möjligheter för unga i hela Europa.

Festivalul olimpic al tineretului european

© iStockphoto.com
Organizate vara şi iarna, la fiecare doi ani impari, Festivalurile olimpice ale tineretului european reprezintă un eveniment deosebit pentru tinerii sportivi care doresc să dobândească experienţă internaţională.

Lansat în 1990, sub denumirea de „Zilele olimpice ale tineretului european”, Festivalul olimpic al tineretului european (EYOF/FOTE) este unicul eveniment multisportiv din Europa şi reprezintă o iniţiativă a Asociaţiei Comitetelor Olimpice Europene (EOC). Festivalul i-a permis Europei să urmeze tradiţia altor continente, cum ar fi Asia, care organizau deja propriile jocuri.

 

Cine participă?

La Festivalurile olimpice ale tineretului european pot participa sportivi din toată Europa, cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani. La ediţia din vară se înscriu, de regulă, aproximativ 2500 de participanţi, iar la cea din iarnă circa 1300.

În competiţie intră nouă sporturi olimpice: atletism, baschet, ciclism, gimnastică, handbal, judo, înot, tenis şi volei.

Poţi participa la festival şi ca voluntar.

 

„Festivalul este foarte motivant pentru tinerii sportivi europeni, pentru că dă sens carierei lor încă de la începutul acesteia”.
Jacques Rogge, preşedintele Comitetului Olimpic Internaţional şi fondator al EYOF

 

Despre ce este vorba?

EYOF are la bază principiile care se regăsesc în Carta olimpică a lui Pierre de Coubertin.  Evenimentul îşi propune să contribuie la edificarea unei lumi mai bune şi mai paşnice prin educarea tinerilor, în acest caz cu ajutorul sportului. Idealul olimpic promovează înţelegerea reciprocă, prietenia, solidaritatea şi spiritul de fair-play, respingând orice formă de discriminare.

EYOP se organizează după modelul Jocurilor Olimpice: există o ceremonie de inaugurare şi una de închidere, flacăra olimpică rămâne aprinsă pe toată durata festivalului, se intonează imnul naţional în onoarea învingătorilor şi se arborează drapelele medaliaţilor.