Portalul european pentru tineret
Informaţii şi oportunităţi pentru tinerii din Europa.

Învinge stresul!

© Thornypup - Flickr, CC by 2.0
Fie că este vorba de examene, de o perioadă mai aglomerată la muncă sau de luarea unor decizii importante, toți suntem stresați într-un moment sau altul. Oricât de greu ar părea, încearcă să-ți păstrezi calmul și să învingi stresul.

​Îmi continui studiile, îmi caut un loc de muncă sau plec într-o călătorie în lumea largă? Mai stau puțin la mama acasă sau îmi caut o locuință? Pun bani de-o parte pentru zile negre, îi cheltuiesc sau îi investesc? Mă așez la casa mea sau mai rămân singur și fără griji? 

 

Acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care trebuie să găsească un răspuns, acum sau în viitorul apropiat, tinerii născuți între 1980 și 2000 (așa-numita generație Y). Cele mai importante sunt probabil aspectele financiare: rambursarea unui împrumut de studii, plata cheltuielilor lunare, supraviețuirea cu un salariu mic. Pe cine nu ar stresa toate aceste probleme! Dacă mai introducem în ecuație perioada economică dificilă și șomajul ridicat în rândul tinerilor, înțelegem de ce, la sfârșitul anului 2012, cercetătorii constatau că generația Y trebuie să facă față unor niveluri de stres fără precedent.

 

Deși sună puțin descurajant, nu este o idee bună să te lași abătut. Nu poți controla situația de pe piața muncii, sumele pe care trebuie să le împrumuți pentru studii sau prețurile la locuințe. Cel mai bine ar fi să iei deciziile pas cu pas, nu pe toate în același timp. Următoarele sfaturi ți-ar putea fi de folos în lupta cu stresul:

 

  • Încearcă să înțelegi motivele profunde ale situației stresante cu care te confrunți și vezi dacă poți să schimbi ceva. Examenele, de exemplu, nu le poți evita, dar n-ar fi o idee rea să îți organizezi orele de studiu astfel încât să nu lași totul pe ultima sută de metri. Dacă nu vrei să-ți dai demisia, poate ar trebui să înveți să spui „nu” mai des sau să ai o discuție sinceră cu colegii al căror comportament te stresează.
  • Fă sport: activitatea fizică te menține în formă, este bună pentru inimă și te ajută să dormi mai bine - mai ales dacă este combinată cu o dietă sănătoasă. Și, ceea ce e și mai important, te face să te simți bine. Deci, urcă-te pe bicicletă, aleargă o tură în parc sau uită de tine pe ringul de dans! 
  • Relaxează-te: pare un sfat evident, dar asta nu îl face mai puțin important. Yoga, exercițiile de respirație, plimbările în aer liber, cititul unei cărți, toate contribuie la scăderea tensiunii arteriale și la detensionarea mușchilor. Vei reuși astfel să învingi efectele negative ale stresului. Automedicația, alcoolul și fumatul pot părea atractive la un moment dat, însă, pe termen lung, nu-ți fac niciun bine.
  • Vorbește cu familia și prietenii: dacă discuți cu cineva despre lucrurile care te neliniștesc, vei simți o mare ușurare și, eventual, te vei alege și cu un sfat util. Prietenii și familia ar putea vedea lucrurile dintr-o altă perspectivă și te-ar putea ajuta să te concentrezi asupra elementelor pozitive.
  • Zâmbește: uită-te la un serial de comedie, citește o carte amuzantă sau sună un prieten care te face să râzi. Ori de câte ori zâmbești, creierul tău eliberează hormoni care îți dau o stare de bine și reduc stresul.

Publicat: Mi, 22/04/2015 - 13:14


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Ai nevoie de asistență sau consiliere din partea unui expert?

Adresează-ne o întrebare!