Portalul european pentru tineret
Informaţii şi oportunităţi pentru tinerii din Europa.

Schimbări climatice

Global Warming Infographic

Care sunt cauzele schimbărilor climatice şi ce putem face pentru a ne proteja planeta?

Civilizaţia umană a influenţat schimbările intervenite la nivelul climei – cel puţin în ultimii 100 de ani. Când folosim cărbuni, petrol sau gaz pentru a ne încălzi locuinţele, pentru a ne pune maşinile în mişcare sau pentru a produce electricitate generăm emisii de dioxid de carbon (CO2). Acest gaz blochează căldura soarelui în atmosfera Pământului, motiv pentru care se mai numeşte şi gaz cu efect de seră.

Din aceeaşi categorie face parte şi metanul, gaz produs de milioanele de vite care trăiesc în fermele din întreaga lume.

 

Efectul de domino

Gazele cu efect de seră există în mod natural în atmosferă, însă, pentru că şi noi sporim cantitatea lor, Pământul începe deja să se încălzească. Acest lucru duce la apariţia unor fenomene dramatice, cum ar fi inundaţiile, vânturile violente şi topirea gheţarilor, care are ca efect creşterea nivelului mărilor. Încălzirea globală creează un efect de domino afectând, în aceeaşi măsură, oamenii, plantele şi animalele.

 

Stilul de viaţă şi schimbările climatice

Te-ai întrebat vreodată cum contribui la creşterea nivelului de emisii de CO2 din atmosferă? Află calculându-ţi amprenta de carbon.

[[{"fid":"193","view_mode":"default","type":"media","attributes":{"height":350,"width":660,"class":"media-element file-default"}}]]

 

Ce poţi face?

Plantează un copac – Pentru că absorb dioxidul de carbon din atmosferă, copacii contribuie la limitarea încălzirii globale. Începând din 2006, The billion tree campaign a plantat un miliard de copaci în fiecare an. Campania este în prezent gestionată de iniţiativa pentru copii „Plant-for-the-Planet”, care a luat naştere la propunerea unui elev, pe nume Felix Finkbeiner. Urmăreşte discursul lui Felix la ONU.

Stinge luminile – La data de 23 martie, ora 8.30pm, poţi arăta că îţi pasă de planeta noastră printr-un gest simplu: stingând lumina. Sute de milioane de oameni din toată lumea vor face acest lucru, în timpul Orei Pământului. Nu uita să faci economie de energie oricând, oriunde şi oricum.

https://europa.eu/youth/node/12113/edit_ro

Educă generaţia viitoare – Vorbeşte-le fraţilor şi surorilor mai mici despre schimbările climatice şi încurajează-i să contribuie la combaterea lor cu ajutorul jocurilor interactive de mai jos.

  • Climate Cops: Înscrie-te la cursurile Academiei de poliţie pentru combaterea schimbărilor climatice şi începe-ţi antrenamentul.
  • BBC Climate Challenge: Earth's future is in your hands: Ca preşedinte al Naţiunilor Europene va trebui să lupţi împotriva schimbărilor climatice încercând, în acelaşi timp, să îţi păstrezi funcţia. E mai greu decât pare.
  • Eco Kids: Site creat de Earth Day Canada, dedicat copiilor şi profesorilor şi câştigător al premiului pentru educaţie ecologică.

Publicat: M, 22/10/2013 - 16:10


Tweet Button: 

Linkuri conexe


Info for young people in the western balkans

Ai nevoie de asistență sau consiliere din partea unui expert?

Adresează-ne o întrebare!