Portalul european pentru tineret
Informaţii şi oportunităţi pentru tinerii din Europa.

Plan de acțiune pentru munca și politicile de tineret

Cum promovăm integrarea europeană a regiunii Balcanilor de Vest? Pentru a răspunde la această întrebare, la reuniunea tinerilor din Balcanii de Vest, care a avut loc la Ljubljana, a fost propus un Plan de acțiune pentru munca și politicile de tineret.

Cincizeci și cinci de lucrători de tineret, factori de decizie și părți interesate din organizații relevante s-au întâlnit la Ljubljana, în septembrie 2016, în cadrul reuniunii tinerilor din Balcanii de Vest ”Connecting Youth Work and Youth Policy” pentru a asigura că munca de tineret are un cuvânt de spus în dezvoltarea politicilor de tineret.

Participanții, provenind din 15 țări partenere din Balcanii de Vest și ale programului Erasmus+, au propus un Plan de acțiune care conține următoarele sugestii pentru munca și politicile de tineret:

   -  Consolidarea educației civice în cadrul educației nonformale;
   - Promovarea antreprenoriatului în rândul tinerilor în cadrul învățării nonformale;
   - Încurajarea participării active a tinerilor în elaborarea politicilor;
   -  Dezvoltarea educației media prin intermediul activităților pentru tineret;
   -  Îmbunătățirea accesibilității și promovarea programelor existente;
   - Stabilirea unor legături mai strânse între educația formală și nonformală.

Acest plan a stabilit sugestii pentru lucrătorii de tineret și factorii de decizie în domenii precum cetățenia europeană, participarea tinerilor, incluziunea socială, ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor, care se ocupă cu istoria și combaterea radicalizării și a extremismului.


De ce? În regiunea Balcanilor de Vest, criza economică și criza refugiaților a dus la o creștere a scepticismului față de Europa și a declanșat creșterea extremismului național, populismului de extremă dreapta și instabilității democratice.


Ca răspuns, „Procesul Berlin“ are drept scop promovarea stabilității și securității prin legături puternice și sprijin pentru Balcanii de Vest. În domeniul tineretului procesul este încadrat de Agenda pozitivă pentru tinerii din Balcanii de Vest, inițiată de Slovenia la Summit-ul de la Brdo din 2015 și urmată de Conferința Conectarea Tinerilor de la Paris din 2016.

Publicat: Mi, 12/04/2017 - 16:43


Tweet Button: 

Linkuri conexe


Info for young people in the western balkans

Ai nevoie de asistență sau consiliere din partea unui expert?

Adresează-ne o întrebare!