Portalul european pentru tineret
Informaţii şi oportunităţi pentru tinerii din Europa.

Un loc de muncă pe durata vacanţei

© shutterstock.com
Vacanţele reprezintă o ocazie excelentă de a investi în viitorul profesional şi de a dobândi noi competenţe, pe lângă faptul că îți permit să câştigi un ban în plus. Pentru studenţi sau şomeri, munca sezonieră este un ajutor binevenit.

De ce să lucrezi în timpul vacanţei?

Poate că vei rata şansa de a sta câteva ore la soare sau de a te juca în zăpadă. Pe de altă parte, e bine să te gândești la avantaje – pe lângă faptul că vei câştiga nişte bani, vei cunoaşte un alt cadru de viaţă şi oameni care, la un moment dat, ți-ar putea facilita obţinerea unui loc de muncă permanent.

Una dintre cele mai mari recompense oferite de o slujbă pe durata vacanţei este experienţa, mai ales în cazul studenţilor. Chiar dacă slujba respectivă nu are nicio legătură cu ceea ce îți dorești să faci în viitor, ea te va ajuta să înveţi regulile de bază ale pieţei muncii şi ale interacţiunii cu ceilalţi într-un mediu profesional. Toate experienţele profesionale şi tot ceea ce faci în viaţă se adaugă la CV [internal link].

 

Munca pe durata vacanţei în UE

Există multe opţiuni, atât pentru vacanţele de vară şi de iarnă, cât şi pentru vacanţele mai scurte. Poţi lucra în hoteluri, restaurante, baruri sau poţi culege fructe în timpul verii. În sud, îți poţi încerca norocul ca salvamar sau instructor de surf, la munte poţi fi monitor de schi. Dacă nu ai mult timp la dispoziţie, poţi lucra cu ziua sau chiar cu ora, de exemplu pentru firme de catering sau organizatoare de evenimente.

 

Nu te lăsa păcălit!

Dacă lucrezi într-un restaurant sau într-un bar, este posibil să nu ți se ofere un contract formal de muncă. Nu le permite angajatorilor să profite de acest lucru!  Precizează-le din start că trebuie să respecte termenii acordului asupra căruia aţi convenit, în ceea ce priveşte plata şi programul de lucru.

 

Informaţii utile:

Picking Jobs – muncă sezonieră în sectorul agricol în toată lumea

Lucrători sezonieri

Locuri de muncă estivale în Europa şi în lume

Publicat: D, 26/05/2013 - 18:52


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Ai nevoie de asistență sau consiliere din partea unui expert?

Adresează-ne o întrebare!