Portalul european pentru tineret
Informaţii şi oportunităţi pentru tinerii din Europa.

Un loc de muncă în altă ţară din UE

© shutterstock.com
Fie că ești tânăr absolvent, fie că ai o oarecare experienţă profesională, îți poţi construi o carieră oriunde în Europa – dacă te tentează posibilitatea de a merge în altă ţară.

Pe lângă beneficiile strict profesionale, munca în altă ţară îți oferă şansa de a dobândi noi competenţe, de a-ți extinde orizontul cultural şi de a învăţa o altă limbă.

 

Unde ai putea lucra?

Ca cetăţean al UE, ai dreptul de a lucra, fără a avea nevoie de un permis de muncă, în orice ţară din UE, în Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia.

Totuşi, există întotdeauna anumite condiţii de care trebuie să ţii cont înainte de a te hotărâ să lucrezi sau să te stabilești în străinătate.

În plus, ca cetăţean român, s-ar putea să faci obiectul unor dispoziţii tranzitorii.

 

6 etape pentru a lucra în Europa

EURES, portalul mobilităţii europene pentru ocuparea forţei de muncă, îți oferă sfaturi utile privind cele 6 etape esenţiale pe care trebuie să le parcurgi pentru a obţine un loc de muncă în străinătate – de la găsirea posturilor vacante până la stabilirea în altă ţară.

 

Pentru cercetători

Dacă te interesează cercetarea academică, poţi găsi informaţii suplimentare pe site-ul EURAXESS – Cercetători în mişcare.

 

Diferenţele dintre ţări

Înainte de a-ți depune candidatura, asigură-te că înţelegi diferenţele existente de la o ţară la alta, de exemplu în ceea ce priveşte practicile de recrutare. Căutarea unui loc de muncă în altă ţară înseamnă mai mult decât o simplă traducere a CV-ului.

Publicat: D, 26/05/2013 - 18:24


Tweet Button: 

Linkuri conexe


Info for young people in the western balkans

Ai nevoie de asistență sau consiliere din partea unui expert?

Adresează-ne o întrebare!