Portalul european pentru tineret
Informaţii şi oportunităţi pentru tinerii din Europa.

O garanție pentru combaterea șomajului în rândul tinerilor

Garanția pentru tineret își propune să le dea asigurări persoanelor sub 25 de ani că, în termen de 4 luni de la finalizarea studiilor sau de la intrarea în șomaj, vor primi o ofertă concretă și de calitate. Țările UE fac acum eforturi pentru ca tu să poți beneficia de această inițiativă.

Element esențial în combaterea șomajului în rândul tinerilor, Garanția pentru tineret prevede că această ofertă trebuie să se refere la un loc de muncă, la un stagiu, la un program de ucenicie sau de formare continuă și că trebuie să fie adaptată la nevoile și situația fiecărei persoane vizate. Scopul inițiativei este să îmbunătățească structural tranzițiile dinspre școală către piața muncii și să sprijine în mod direct angajarea tinerilor. Întrucât circumstanțele sunt diferite, Garanția pentru tineret poate lua altă formă de la o țară la alta.

 

Sistemul se bazează pe experiențele de succes înregistrate în Austria și Finlanda. Garanția pentru tineret din Finlanda a permis reducerea șomajului în rândul tinerilor, 83,5% dintre ei primind o ofertă de muncă, de stagiu, de program de ucenicie sau de formare în termen de trei luni de la înregistrare.

 

Planurile naționale de punere în aplicare

Pentru ca inițiativa să funcționeze în practică, este nevoie de cooperare între toate părțile implicate (autorități publice, instituții de învățământ, angajatori etc.). Țările UE au prezentat planurile naționale de punere în aplicare a Garanției pentru tineret, care identifică măsurile ce urmează a fi luate, calendarul și rolurile autorităților publice și ale altor organizații.

 

În vederea îndeplinirii obiectivelor unei Garanții pentru tineret este nevoie de realizarea unor reforme strategice menite să faciliteze integrarea absolvenților pe piața muncii. Aceste reforme ar putea viza consolidarea serviciilor publice de ocupare a forței de muncă, îmbunătățirea parteneriatelor pentru ca tinerii să poată beneficia de inițiativă și modificări la nivelul sistemelor de educație. După evaluarea de către Comisie a planurilor naționale de implementare, opt țări au fost invitate să ia măsuri mai decisive. 

 

Proiecte-pilot

Garanția pentru tineret este încă în curs de elaborare în unele țări, deci s-ar putea să nu poți beneficia de ea pentru moment. Totuși, 18 proiecte-pilot lansate în șapte țări, în perioada august-decembrie 2013, te pot ajuta să-ți faci o idee despre cum ar putea să arate viitoarea Garanție pentru tineret în țara ta:

 

În România s-au înființat cluburi de joburi care îi ajută pe tineri să se pregătească pentru viața profesională, oferindu-le îndrumări și acces la cursuri de formare de specialitate și la firme de exercițiu.

În Regatul Unit, s-au creat parteneriate între școli și angajatorii locali pentru a pune la dispoziția tinerilor programe de stagiu, de ucenicie și de formare la locul de muncă; sunt prevăzute, de asemenea, activități personalizate de mentorat, precum și un eveniment de orientare a carierei (choices event). 

 

În Italia s-au organizat vizite în școli și întreprinderi, seminarii și evenimente antreprenoriale pentru a-i motiva pe tinerii care nu lucrează și nu sunt implicați nici în programe de învățare.

În Irlanda, tinerii aflați în căutarea unui loc de muncă au participat la interviuri cu consilieri din cadrul serviciilor publice de ocupare a forței de muncă.

Lituania a elaborat un model în cadrul căruia administrația orașului Vilnius și Confederația patronală regională operează un serviciu de mediere între tinerii care își caută un loc de muncă și companiile locale, prevăzând inclusiv stagii de două săptămâni în întreprinderi.  

 

Dacă dorești să afli detalii despre Garanția pentru tineret și punerea ei în aplicare, citește comunicatul de presă al Comisiei Europene pe această temă.

Publicat: Mi, 22/04/2015 - 12:13


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Ai nevoie de asistență sau consiliere din partea unui expert?

Adresează-ne o întrebare!