European Youth Portal
Information and opportunities for young people across Europe.

Ocuparea forței de muncă în Europa

© fotolia.com - goodluz
Se ştie că în Europa rata şomajului este ridicată, însă aproape jumătate din persoanele care şi-au găsit un loc de muncă în 2010 aveau vârsta cuprinsă între 19 şi 29 de ani. Ce ai putea face pentru a fi unul dintre ei?

Desigur, poţi începe prin a contacta oficiul naţional/local de ocupare a forţei de muncă.

De asemenea, ai la dispoziţie Portalul mobilităţii europene pentru ocuparea forţei de muncă, EURES, care reuneşte peste 5000 de oficii publice de ocupare a forţei de muncă din toată Europa, oferind servicii active de sprijin şi facilitând contactul dintre angajatori şi persoanele care caută un loc de muncă.

 

La ce vârstă poţi începe să lucrezi?

UE interzice munca prestată de copii, prin urmare nu poţi să munceşti dacă ai mai puţin de 15 ani sau dacă urmezi cursurile de zi în sistemul de învăţământ obligatoriu - cu toate acestea, există una sau două  excepţii care îţi permit să lucrezi de la 13 sau 14 ani.

De asemenea, UE a elaborat norme privind sănătatea şi siguranţa pentru a-i proteja pe tinerii sub 18 ani. De exemplu, acestea indică locurile de muncă neadecvate pentru tineri, deoarece fie depăşesc capacităţile lor fizice sau intelectuale, fie implică expunerea la substanţe periculoase.

Normele UE privind condiţiile de muncă ale tinerilor

 

Fructifică-ţi şansele la maximum!

 • Găseşte-ţi timpul necesar şi fă un efort pentru a pregăti un CV bun.
 • Asigură-te că profilul tău online (postat pe reţele sociale etc.), nu te pune într-o lumină defavorabilă. Mulţi angajatori utilizează acum internetul pentru a găsi candidaţii potriviţi. Fă o căutare cu privire la propria persoană şi vezi ce rezultate obţii.
 • Fii proactiv
  • contactează companiile direct, chiar dacă nu au publicat anunţuri
  • încearcă să ieşi în evidenţă
  • întreabă-ţi prietenii şi cunoştinţele dacă au informaţii despre eventuale posturi vacante
  • asigură-te că toate persoanele importante cu care intri în contact îţi cunosc aptitudinile şi ştiu că eşti disponibi
 • Ia în calcul şi posibilitatea de a urma un curs de formare profesională - multe companii apreciază candidaţii care oferă ceva în plus pe lângă pregătirea academică.

Published: Thu, 08/05/2014 - 16:13


Tweet Button: 

Related links


Info for young people in the western balkans

Need expert help or advice?

Ask us!