Portalul european pentru tineret
Informaţii şi oportunităţi pentru tinerii din Europa.

Studiază în străinătate cu ERASMUS+, o experienţă unică în viaţă

© fotolia.com - goodluz
Pe lângă avantajele pe care ţi le oferă pe plan educaţional, cultural şi personal, programul Erasmus+ poate da un impuls formidabil carierei tale.

Programul european Erasmus+ îţi permite să studiezi, pe o perioadă între 3 şi 12 luni, într-o instituţie de învăţământ superior dintr-o ţară participantă la program străinătate. La program participă aproximativ 4000 de universităţi din peste 30 de ţări europene.

Dacă ai nevoie de ajutor financiar pentru a-ţi acoperi cheltuielile de deplasare şi şedere, poţi solicita o bursă Erasmus+. De asemenea, nu va trebui să plăteşti taxe universităţii-gazdă.

 

Ce ţări participă la programul Erasmus+?

Toate ţările din UE plus Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Turcia şi Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, precum şi ţările partenere învecinate cu UE.

 

Cine se poate înscrie?

Pentru a te înscrie, trebuie:

 

De unde poţi începe?

  • Contactează biroul de relaţii internaţionale şi/sau biroul Erasmus al universităţii pentru a afla mai multe despre oportunităţile pe care le oferă, procedura de selecţie şi sprijinul financiar care îţi poate fi acordat.
  • Consultă Carta studenţilor ERASMUS, care stabileşte drepturile şi obligaţiile ce îţi revin pe durata şederii în străinătate.

 

Pe durata anului Erasmus+

Participarea la cursuri şi familiarizarea cu alt sistem universitar îţi vor ocupa cea mai mare parte a timpului petrecut în străinătate. Aceasta nu înseamnă însă că nu te vei putea întâlni cu alţi studenţi sau că nu vei putea participa la activităţi culturale. Reţeaua studenţilor Erasmus te poate ajuta. Găseşte secţiunea care te interesează şi consultă agenda evenimentelor.

 

La sfârşitul anului ERASMUS

La încheierea perioadei petrecute în străinătate, instituţia-gazdă trebuie să îţi înmâneze ţie şi instituţiei de origine o transcriere a fişei personale care include rezultatele obţinute şi confirmă că ai respectat contractul de studiu.

La rândul său, instituţia de origine trebuie să recunoască integral cursurile pe care le-ai urmat în baza contractului de studiu, acordându-ţi credite ECTS.

Publicat: J, 31/10/2013 - 16:36


Tweet Button: 

Linkuri conexe


Info for young people in the western balkans

Ai nevoie de asistență sau consiliere din partea unui expert?

Adresează-ne o întrebare!