Portal Europeo de la Juventud
Información y oportunidades para los jóvenes en Europa.

La şcoală în străinătate

© fotolia.com
Este adevărat că şi în străinătate, ca şi acasă, şcoala rămâne tot şcoală – îţi vei face însă noi prieteni, îţi veţi îmbogăţi cunoştinţele lingvistice şi vei intra în contact cu o cultură nouă.

Câteva luni petrecute la o şcoală în străinătate reprezintă o şansă unică de a te dezvolta pe plan personal şi educaţional şi, în plus, îţi fac CV-ul mult mai interesant.

 

Şederea individuală

De cele mai multe ori, elevii optează pentru şederea individuală – ei sunt găzduiţi de o familie din străinătate şi merg la şcoala locală timp de 3 până la 12 luni.

Pe scurt:

  • Majoritatea elevilor stau cu o familie-gazdă. Uneori există posibilitatea de a merge la o şcoală cu internat, dar în acest caz cheltuielile sunt mai mari.
  • Majoritatea elevilor au între 15 şi 18 ani.
  • Există organizaţii şi asociaţii specializate care te pot ajuta să îţi organizezi şederea în străinătate.
  • Trebuie să îţi planifici călătoria cu un an înainte.
  • Costurile variază mult, la fel şi serviciile incluse. În majoritatea cazurilor, toate costurile trebuie suportate de familia elevului.

 

Schimburi de grup

Schimburile şcolare, în care grupuri de elevi din diverse ţări se vizitează reciproc, sunt de obicei organizate de şcoli partenere sau de localităţi înfrăţite. Majoritatea se desfăşoară pe o perioadă scurtă, între o săptămână şi o lună.

 

Te interesează un astfel de schimb? Întreabă şcoala sau consiliul local dacă au în derulare un program la care ai putea participa. Dacă nu au, spune-le despre posibilităţile de finanţare europeană, de exemplu prin programele Comenius sau Europa pentru cetăţeni.

 

De asemenea, nu uita să te interesezi dacă şcoala va lua în considerare cursurile pe care le vei urma în străinătate. De reţinut că există şcoli care ţi-ar putea cere să repeţi anul.

Publicado: Jue, 31/10/2013 - 16:30


Tweet Button: 

Enlaces


Info for young people in the western balkans

¿Necesitas ayuda o asesoramiento de un experto?

Pregúntanos