Portalul european pentru tineret
Informaţii şi oportunităţi pentru tinerii din Europa.

Realizează un proiect “Tineret în Acţiune”!

© shutterstock.com
Crearea unui proiect care să aducă o schimbare în viaţa tinerilor din comunitatea ta nu este un lucru atât de greu pe cât s-ar părea. Important este să crezi în ceea ce faci şi să rămâi concentrat pe obiectivele pe care ți le-ai stabilit.

Programul european Tineret în Acțiune (TiA) oferă sprijin financiar pentru activităţi menite să creeze un sentiment al cetăţeniei europene active, să promoveze solidaritatea şi toleranţa în rândul tinerilor. Organizaţiile active în domeniul tineretului sau grupurile de tineri din ţările participante la program pot deveni promotori de proiect şi solicita finanţare UE.

 

Cum poţi elabora un proiect?

Pentru a iniţia un proiect, trebuie să te gândești la obiective specifice şi relevante: ce vrei să obţii? cum reflectă obiectivele stabilite interesele şi nevoile reale ale tinerilor?

Dacă ai o idee care are şanse să obţină finanţare, îți recomandăm să citești Ghidul programului “Tineret în Acţiune” pentru a te asigura mai întâi că proiectul se înscrie într-unul din domeniile de acţiune acoperite de program. Consultă cu atenţie toate documentele care însoţesc cererile de propuneri, inclusiv pe cele referitoare la procedura de înscriere. De asemenea, poți căuta exemple de bune practici, pentru a te inspira din ceea ce au făcut alţii.

 

Cum planifici proiectul?

Într-un proiect european ai întotdeauna nevoie de parteneri – alte organizaţii care să îți împărtăşească ideea şi care sunt dornice să colaboreze cu asociația/organizația ta pentru atingerea unor obiective comune. Eurodesk te poate ajuta să găsești un partener adecvat prin intermediul reţelei sale extinse de coordonatori naţionali şi de parteneri regionali şi locali. De asemenea, poți căuta parteneri şi în baza de date OTLAS. Tinerii trebuie implicaţi în proiecte încă din faza de pregătire.

Împreună cu partenerii, trebuie să definiţi paşii care trebuie urmaţi pentru îndeplinirea obiectivelor, să clarificaţi distribuirea sarcinilor şi să faceţi o evaluare a resurselor şi a orelor de muncă necesare. Aspectele-cheie asupra cărora vă veţi concentra în acest stadiu sunt calendarul acţiunilor şi planificarea bugetului.

Programul Tineret în Acţiune” vă oferă orientare în toate etapele de elaborare şi punere în aplicare a proiectului. La nivel descentralizat, Agenţiile Naţionale și rețeaua Eurodesk vă furnizează informaţii şi cursuri de formare. La nivel centralizat, sprijinul se acordă prin intermediul Agenţiei executive şi al reţelei SALTO.

 

Cum poți solicita finanţare?

În funcţie de Acţiunea din program, pot exista mai multe proceduri de selecţie, termene-limită diferite şi diverse agenţii cărora le poți înainta proiectul. Pentru a te asigura că ai toate informaţiile necesare, verifică regulamentul privind depunerea candidaturii.

Dacă proiectul este eligibil, trebuie să înaintezi cererea către EACEA sau Agenţia Naţională şi să te asiguri că respecţi termenele-limită, care depind de data de începere a proiectului tău.

Publicat: V, 24/05/2013 - 21:05


Tweet Button: 

Linkuri conexe


Info for young people in the western balkans

Ai nevoie de asistență sau consiliere din partea unui expert?

Adresează-ne o întrebare!