Portalul european pentru tineret
Informaţii şi oportunităţi pentru tinerii din Europa.

Podul între Europa şi Africa – o iniţiativă socială

Saptamana Europeana a Tineretului 2017

Proiectul “Podul între Europa şi Africa – o iniţiativă socială” sau „Fii ca mine” implică patru organizații și urmărește promovarea cooperării dintre Uniunea Europeană și Africa în domeniul tineretului.

Proiectul a fost elaborat cu sprijinul financiar al Programului Erasmus+, Acțiunea Cheie 2 – Consolidarea capacităților în domeniul tineretului. Acesta implică patru parteneri din Europa și Africa: Asociația de Tineri din Transilvania (Cristuru Secuiesc, România) – în calitate de coordonator şi Aventura Marao Clube (Amarante, Portugalia), Associação Amigos do Calhau (São Vicente, Capul Verde) și ONG Minangan (Kétou, Benin), în calitate de parteneri.

 

Principalele obiective ale proiectului sunt promovarea cooperării dintre Uniunea Europeană și Africa în domeniul tineretului, responsabilizarea lucrătorilor de tineret, dezvoltarea abilităților și competențelor în managementul de proiect și în utilizarea metodelor de educație nonformală și încurajarea  asociațiilor de tineret pentru promovarea participării, cetățeniei active, a dialogului intercultural și a solidarităţii între UE și țările africane.

 

Proiectul, care durează 20 de luni, a început în noiembrie 2015 și se va încheia în iulie 2017. Proiectul a inclus un atelier de lucru pentru 24 de lucrători de tineret, patru activități de job shadowing, patru reuniuni de evaluare intermediară și de planificare a activităților SEV, două mobilități prin Serviciul european de voluntariat, care au loc în São Vicente și Kétou cu trei voluntare din România, care sunt în prezent în Benin şi 4 voluntari din Portugalia, care fac același lucru în Capul Verde.

 

Voluntarele din România își desfășoară activitatea în Benin cu suportul oferit nu doar de organizația gazdă, ONG Minangan, dar și de un membru fondator al asociației de trimitere, Nagy Attila, coordonator de proiecte și voluntari SEV, fost voluntar SEV, facilitator, formator și lucrător de tineret.

 

Trei Voluntare în Benin

 

Numele meu este Zoltánia-Réka Csíki și am absolvit Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureș, Facultatea de Moașă, în 2015. Am aflat de oportunitatea oferită de Asociația de Tineri din Ardeal de a fi moașă voluntară în Benin, pe care am considerat-o o mare provocare pentru mine.  Am decis să merg fiindcă îmi pot practica meseria, acolo unde este într-adevăr nevoie de mine.

 

Am văzut și am trecut printr-o mulțime de lucruri. Cred că cel mai mult am învățat noi de la ei, nu ei de la noi. Cel mai mult m-a impresionat perseverența lor. Există foarte multe dificultăți aici, care acasă se rezolvă cu un clic sau cu un remediu rapid. Aici pierderea celor dragi și obținerea hranei pentru familii de 10-12 membri sunt dificultăți de zi cu zi. Cu toate acestea, nu i-am auzit niciodată că nu mai pot, că este prea greu sau că renunță. Această perseverență este prezentă întotdeauna, oriunde. Când construiesc o casă, când o fată de 10 ani vinde portocale dintr-o găleată de 20 de kilograme pe care o duce echilibrat pe cap, când copilul este bolnav sau când o mamă naște al 10-lea bebeluș. Următorul lucru care m-a impresionat la oamenii întâlniţi este răbdarea lor. Întotdeauna se spune că mai ai timp, dar acasă am simțit întotdeauna că nu am timp să termin ceva, că nu am timp să ajung aici sau acolo. În Benin încă nu am simțit asta. Am învățat să am răbdare și astfel și timpul s-a dilatat în jurul meu. Aici este timp pentru tot, ritmul este mai liniștit. Mă voi întoarce acasă un alt om, cu valori noi, cu răbdare, perseverență și, da, cu multă experiență profesională. Aici pot învăța și pot aduna experiență pentru că ajut la aducerea pe lume a nou-născuților, în condiții care îmi oferă experiență cât pentru o viață. E o plăcere să fiu aici, moașă la început de carieră în Benin, Africa!

 

Sunt Emese-Sarolta Fazakas și am absolvit Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureș, Facultatea de Moașă. În ​​2015, după ce mi-am luat licența am pornit să explorez lumea. În timpul anilor de facultate am fost voluntară la mai multe organizații, așa că, atunci când am văzut pe internet apelul pentru ”O oportunitate de neuitat! Devino Voluntar în Benin”, mi s-au aprins ochii. Mereu am fost atrasă de provocări noi. A fost visul meu din copilărie să ajung în locuri speciale, pe alte continente, iar după ce am citit întregul apel, care a inclus și faptul că experiența ca moașă este un avantaj, am știut că pentru mine aceasta este într-adevăr o oportunitate care nu trebuie ratată.

 

În primele zile și săptămâni am învățat să mă adaptez, deoarece pentru mine era o lume cu totul nouă. Apoi am observat că nu doar învăț să mă adaptez, devin mult mai deschisă în fața situațiilor și oamenilor diferiți. La clinică ne confruntăm cu o mulțime de situații triste care la început m-au îndurerat, dar tocmai aceste experiențe m-au făcut să rămân puternică şi am realizat că uneori suntem neputincioși. Am devenit mai încrezătoare, mai puternică și mai îndrăzneață. Am învățat că până și în cel mai greu și mai prost moment trebuie să văd lucrurile pozitiv și să nu renunț niciodată la speranță. Oamenii de aici se luptă mult mai mult pentru a-şi atinge obiectivele şi pentru a rămâne în viață, iar aceste lucruri m-au încurajat să lupt mai mult pentru mine, pentru ceea ce îmi doresc, și să folosesc toate şansele pe care le primesc. Cu toate acestea cele mai fericite experiențe de aici m-au învățat să apreciez simplitatea, să fiu recunoscătoare, să respect mai mult oamenii şi lucrurile din jurul meu și m-au făcut conștientă de necesitatea de a aprecia valoarea a tot ceea ce primesc de la viață.

 

Numele meu este Gagyi Réka și am copilărit într-un orășel din Transilvania. De la 14 ani sunt voluntară, mai ales în cadrul bisericii, apoi în timpul liceului și al universității împărțeam supă caldă celor nevoiași. După ce am absolvit universitatea, am început să predau la o școală elementară și să coordonez voluntari locali și SEV, la o asociație de tineret din oraș. Apoi, am luat decizia de a-mi realiza un vis la care mă gândeam de mult timp: să vizitez Africa, să dau și să primesc.

 

Pe 1 septembrie 2016, am ajuns în Benin, ne-a întâmpinat vremea extrem de caldă și o mulțime de copilași de culoare. Predau limba engleză cu metode nonformale la o școală locală și cu un alt grup fac activități în limba engleză și ateliere de reciclare creativă. Înainte de a veni aici, mi-am propus două obiective majore, să fiu mai perseverentă şi mai răbdătoare. Am învățat să apreciez ceea ce am și că trebuie să lucrez pentru ceea ce nu am încă. Gratitudinea a devenit un lucru de zi cu zi. În timpul voluntariatului, mi-am petrecut mai mult timp cu mine însămi, am învățat lucruri noi despre mine, am avut timp pentru a învăța și pentru a-mi dezvolta abilități. Am învățat cum să fac față unor situații dificile cu mai multă ușurință și mai multă liniște.

Publicat: D, 21/05/2017 - 21:57


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Ai nevoie de asistență sau consiliere din partea unui expert?

Adresează-ne o întrebare!