Portalul european pentru tineret
Informaţii şi oportunităţi pentru tinerii din Europa.

Cum să alegi o bună oportunitate de voluntariat

© shutterstock.com - mangostock
Important este să optezi pentru o acţiune care să corespundă competenţelor, intereselor şi disponibilităţii tale. Odată definite aceste criterii, poţi căuta activitatea potrivită.

Voluntariatul poate fi o experienţă motivantă şi de neuitat, însă, dat fiind numărul mare de posibilităţi existente, este important să faci alegerea corectă. Calitatea experienţei pe care o trăieşti poate influenţa modul în care percepi voluntariatul în general.

Aşadar, în momentul în care te hotărăşti să devii voluntar, trebuie să te întrebi:

  • Care sunt obiectivele şi aşteptările mele?
  • Cât timp am la dispoziţie?
  • În ce tip de acţiuni mi-ar plăcea să mă implic?
  • Ce competenţe mă recomandă?

 

Fă anumite verificări

Vei găsi diverse oportunităţi pe internet, întrucât există numeroase organizaţii care ar avea nevoie de ajutorul tău. Totuşi, trebuie să te asiguri că acestea sunt de încredere. Pe internet sunt sute de site-uri ale unor organizaţii care nu mai există, nu au existat niciodată sau al căror obiect de activitate este diferit de cel vehiculat. Faptul că vezi un anunţ pe un site dedicat voluntariatului nu reprezintă o garanţie a credibilităţii organizaţiei care îl publică.

Altfel spus, trebuie să culegi informaţii despre organizaţie, nu doar vizitându-i site-ul, ci şi intrând în contact cu personalul său, pentru a afla ce scopuri urmăreşte şi ce programe de voluntariat propune. Organizaţiile de încredere nu vor avea nicio problemă în a-ţi răspunde la toate întrebările şi în a te pune în legătură cu foşti voluntari.

Chiar dacă ai ales oportunitatea ideală, într-o organizaţie de încredere, nu uita că este nevoie de timp pentru ca lucrurile să se pună în mişcare. Nu toate activităţile de voluntariat se potrivesc tuturor. Dacă o acţiune nu este făcută pentru tine, vei găsi cu siguranţă multe altele care să îţi aducă satisfacţie.

Publicat: J, 08/05/2014 - 14:34


Tweet Button: 

Linkuri conexe


Info for young people in the western balkans

Ai nevoie de asistență sau consiliere din partea unui expert?

Adresează-ne o întrebare!