Portalul european pentru tineret
Informaţii şi oportunităţi pentru tinerii din Europa.

Incluziunea romilor

© shutterstock.com - Tom Wang
În Europa trăiesc între 10 şi 12 milioane de romi şi marea lor majoritate sunt cetăţeni ai UE. Cu toate acestea, generaţii întregi de rrmi s-au confruntat şi continuă să se confrunte cu discriminarea socială şi instituţională.

Romii reprezintă cel mai vechi şi mai numeros grup minoritar din Europa. De peste o mie de ani, ei sunt parte integrantă a civilizaţiei europene. Cu toate acestea, comunitatea romă se confruntă astăzi cu cel mai ridicat nivel de sărăcie şi excluziune din Europa de Vest, Centrală şi de Est. Romii continuă să fie excluşi din viaţa economică, socială, politică şi culturală şi nu se pot bucura de standardele de viaţă şi bunăstare considerate normale în societăţile în care trăiesc.

 

Cine sunt romii?

Romii sunt un popor european de origine indiană. Strămoşii lor au părăsit valea Gangelui în urmă cu aproximativ 800 de ani. Astăzi trăiesc peste tot în lume, dar mai ales în Europa.

„Personal, mă consider mai întâi o fiinţă umană, apoi cetăţean sârb de origine romă. Cu toţii suntem înainte de orice fiinţe, apoi cetăţeni şi în cele din urmă europeni: nu vă pierdeţi timpul alimentând prejudecăţile! Sunt lucruri mai interesante de făcut în viaţă!”
Djordje Jovanovic, cetăţean sârb de origine romă

 

Un deceniu dedicat incluziunii rromilor

În perioada 2005-2015, se desfăşoară Deceniul incluziunii romilor, un angajament politic asumat de guvernele din UE în favoarea îmbunătăţirii statutului şi incluziunii sociale a romilor. Iniţiativa reuneşte guverne, organizaţii interguvernamentale şi neguvernamentale şi reprezentanţi de origine romă ai societăţii civile şi vizează patru domenii prioritare: educația, ocuparea forței de muncă, sănătatea și locuințele.

 

Programul de burse al Fondului pentru educaţia romilor

Fondul pentru educaţia romilor acordă burse de merit, pe durata unui an academic (cu posibilitatea de reînnoire), studenţilor de origine romă înscrişi la cursuri de  licenţă, master sau doctorat.

Scopul programului este să promoveze mobilitatea universitară a acestor studenţi şi să îi ajute să se integreze la nivel internaţional.

Pentru informaţii despre procedura şi perioada de înscriere, consultă pagina dedicată burselor.

 

Alătură-te tinerilor romi

Dacă eşti  un tânăr de origine romă sau pur şi simplu o persoană care doreşte să sprijine cauza acestei minorităţi, alătură-te Reţelei internaţionale a tinerilor romi, care reuneşte organizaţii din ţările în care trăiesc cele mai mari comunităţi de romi. Verifică dacă există o astfel de organizaţie în ţara ta.