Portalul european pentru tineret
Informaţii şi oportunităţi pentru tinerii din Europa.

Integrarea refugiaților prin intermediul organizațiilor de tineret

Cum pot lucra organizațiile de tineret cu tinerii refugiați? Cu ocazia Zilei Mondiale a Refugiaților, 20 iunie 2017, Forumul European al Tineretului și Mișcarea Scout au organizat un eveniment care a pus în lumină schimbul de bune practici pentru integrarea tinerilor refugiați.

În fiecare minut, 22 de oameni sunt forțați să se mute. Majoritatea celor 65 de milioane de refugiați din întreaga lume sunt tineri. Unul dintre aceștia este Abdedllbaset Alheeshan. El a condus o echipă logistică în Siria, dar în 2015, el a trebuit să fugă pentru a scăpa de războiul din Siria. Când a ajuns la centrul pentru refugiați de la Bruxelles, a trebuit să aștepte „fără a face nimic“. Atunci a decis să se ofere voluntar într-un cămin de bătrâni pentru a învăța flamanda. Apoi, el a găsit inițiativa Tandem care îi ajută pe refugiații care doresc să facă voluntariat în ONG-uri. După 2 săptămâni de voluntariat  în Tandem, el a fost recrutat în cadrul Tandem. Acum el joacă un rol activ în promovarea integrării refugiaților în politică.

 

Într-adevăr, o idee împărtășită de cei care au luat cuvântul a fost faptul că refugiații trebuie să fie principalii actori ai politicilor de integrare și că o abordare de sus în jos nu își are locul aici. De asemenea, Gabriel Almeida, asistent juridic la Consiliul Europei pentru refugiați și exilați, a subliniat faptul că lipsa condițiilor satisfăcătoare din centrele de primire, reținerile făcute de poliție și nerespectarea drepturilor fundamentale de către unele țări din UE, au avut un impact negativ asupra perspectivei de integrare în societate a refugiaților.

 

Carina Autengruber, vicepreședintele Forumului European al Tineretului a declarat că „era timpul ca politicienii și guvernele să se debaraseze de retorica rasistă și xenofobă și să investească în societăți incluzive și durabile”. De asemenea, a evidențiat mobilizarea „organizațiilor de tineret de pe întreg continentul pentru a găzdui oamenii care fug de război și persecuție“.

 

Un exemplu al unei astfel de organizații este Organizația Mondială a Mișcării Scout  reprezentată de Andreas Tzekas. Andreas a împărtășit experiența lui, fiind unul dintre cei 1500 de cercetași care au lucrat ca voluntari la primirea refugiaților de pe coasta greacă. „Fiecare refugiat tânăr care a traversat frontiera a fost întâmpinat de un tânăr european.“  Proiectul  Time to be welcome a găzduit 53 de voluntari care au lucrat în patru centre pentru refugiați din Grecia. Un punct important pentru acest tânăr grec a fost că „voluntarii europeni s-au întors acasă ca mesageri ai păcii, prin răspândirea noii perspective pe care au descoperit-o ajutând refugiații“.

 

Tanya Basarab de la Parteneriatul pentru tineret Consiliul Europei - UE a împărtășit rezultatele studiilor privind munca de tineret și incluziunea tinerilor refugiați. În primul rând, ea a subliniat  că este crucială susținerea tinerilor refugiați încă de la sosire, mai ales din cauza stresului și traumelor suferite. Un aspect important din viața refugiaților este inactivitatea în perioada de așteptare a unui răspuns oficial privind statutul lor, care poate avea un impact negativ asupra sănătății lor mintale. În timpul acestei “așteptări” este crucial ca organizațiile să le ofere acestora oportunitatea de a fi activi și de a-i asculta. Se recunoaște faptul că lucrătorii de tineret își asumă rolul lucrătorilor umanitari și că această tranziție necesită noi competențe, cum ar fi cea de a face față unui traume și competențe interculturale.

 

Michalis Moschovakos, consilier politic în cadrul Direcției Generale Educație, Tineret, Sport și Cultură a Comisiei Europene a subliniat importanța Corpul european de solidaritate. Această inițiativă ar trebui să fie privită ca o modalitate de a arăta solidaritate față de refugiați. El a spus că „în 30 de ani de acum înainte, toți vom fi judecați pentru modul în care a fost abordată criza refugiaților migranți.“ Steve Parry, de la Crucea Roșie din Marea Britanie, a declarat că în Marea Britanie au ajuns 588.000 de oameni  în 2016 și doar 6,5% dintre aceștia au fost solicitanți de azil. „Trebuie să verificăm datele și să evităm mărturiile tabloide care diseminează stereotipuri negative.“ Acesta a fost motivul pentru care a fost lansată campania socială #factsnotfear, a menționat acesta.

 

Comisia Europeană a lansat 'Profilul european al competențelor pentru cetățenii din țările lumii a treia’, un instrument pentru non-europenii  care doresc să-și prezinte CV-ul  într-un mod ușor de înțeles pentru angajatori. Acesta este disponibil în arabă, persană, afgană (Pashto), kurdă (sorani), somaleză și tigrinya și mai multe limbi ale UE. Responsabilul Biroului de Legatură al Consiliului Europei, Zoltan Taubner, a subliniat relevanța 'Planului de acțiune privind protecția copiilor refugiați și migranți din Europa’.

 

Organizațiile de tineret care doresc să desfășoare activități cu tinerii refugiați pot obține finanțare prin programul Erasmus+ și Fundația Europeană pentru Tineret. De asemenea, documentele sunt disponibile pe website-ul conferinței Journeys to a New Life.

Publicat: J, 10/08/2017 - 16:00


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Ai nevoie de asistență sau consiliere din partea unui expert?

Adresează-ne o întrebare!