Portalul european pentru tineret
Informaţii şi oportunităţi pentru tinerii din Europa.

Cum prevenim radicalizarea tinerilor?

Conferința "Depășirea marginalizării tinerilor", organizată de HRYO pe 3 mai 2017, a reunit experți din domeniul justiției, factori de decizie și specialiști pentru a aborda drama tinerilor europeni care adoptă extremismul violent.

În septembrie 2015, Tamimount Essaide, directorul Maison de Quartier St Antoine din Bruxelles, s-a întâlnit cu Saliha Ben Ali, o mamă al cărei fiu de 19 ani a murit în Siria după ce s-a alăturat ISIS. Dna Ben Ali este fondatoarea Societății împotriva extremismului violent. Împreună cu MQSA și Femei fără frontiere, au lansat Școala mamei, un instrument pentru a înțelege și a combate realitatea tinerilor care îmbrățișează extremismul. "Primim apelul mamelor îngrijorate de viitorul copiilor lor, iar mamele pot fi primele care observă tristețea sau izolarea la un copil, astfel încât acestea pot juca un rol de protecție și avertizare timpurie", a explicat Tamimount. Timp de 15 săptămâni la Școala mamei, participanții dobândesc o mai bună înțelegere a mediului în care cresc copiii lor, învață cum să adopte metode de prevenire și să consolideze legăturile afective între părinți și copii.

 

Această inițiativă ilustrează o idee împărtășită de toți vorbitorii de la conferință: primul câmp de luptă pentru depășirea marginalizării tinerilor și prevenirea radicalizării violente se situează la nivel local.

 

Un apărător ferm al abordării locale este câștigătorul Premiului mondial al primarilor 2016, primarul din Mechelen-Belgia, Bart Somers, care a început prin evocarea a două adevăruri incomode: "În primul rând, aproape 4.200 de tineri europeni s-au alăturat ISIS și dacă numărul celor radicalizați violent care aderă la ISIS continuă să crească, va fi imposibil pentru serviciile de securitate să îi urmărească. În al doilea rând, de-radicalizarea este foarte dificilă, necesită mult timp și bani, iar succesul nu este garantat ". Acestea sunt motivele pentru care acesta pariază pe prevenirea și depășirea marginalizării.

 

"Nu avem nevoie de mai multe forțe de poliție sau de legi speciale, primul lucru care trebuie făcut este de a avea o politică de incluziune la nivel local, aveți nevoie să creați securitate în orașul dumneavoastră, nu lăsați cartierele fără servicii, cu criminali care pot să devină modele de urmat", a declarat primarul din Mechelen. De asemenea, el a subliniat că deși pretindem că trăim într-o societate multiculturală, "în multe orașe oamenii nu trăiesc unii cu alții, ei trăiesc unii lângă alții, în arhipelaguri de societăți monoculturale". El a subliniat importanța de a avea școli, cluburi de sport și de tineret mixte. În Mechelen, există un club de fotbal, cu jucători tineri din medii culturale diferite. Aici, pe lângă faptul că joacă fotbal, aceștia își fac temele împreună, iar dacă primesc note proaste la școală, ei nu mai pot juca fotbal săptămâna următoare. Există, de asemenea, un club de box, creat de un fost traficant de droguri, care reunește cei mai vulnerabili tineri. Ei învață cum să boxeze cu condiția să păstreze un nivel bun la școală și să nu se bată pe stradă, sub sancțiunea excluderii.

 

Pentru Caterina Chinnici, copreședintele Intergrupului pentru drepturile copilului al Parlamentului European "lupta împotriva marginalizării și a discriminării ar trebui să fie prima prioritate la nivel european. Prevenirea și reintegrarea trebuie să se facă prin educație". Aceasta nu este o abordare nouă, ea își amintește cum tatăl ei Rocco Chinnici, judecător care a fost asasinat în 1983 de mafie, "a inovat în dreptul penal, fiind primul magistrat care a sensibilizat tinerii, ca mijloc de prevenire a radicalizării“.

 

 

Adélaide Vanhove de la Observatorul internațional al justiției pentru minori a avertizat: "Închisoarea este cel mai rău loc pentru tinerii cu probleme, deoarece există riscul radicalizării și recrutării lor chiar în interiorul închisorii". Ea remarcă faptul că "nu a fost acordată prea multă atenție faptului că unii suspecți sau presupuși teroriști ar putea fi copii sau minori. Nu există politici în domeniul combaterii terorismului care să fie adaptate copiilor, în majoritatea statelor membre ale UE ". Vanhove consideră că "măsurile represive nu mai sunt suficiente, ele pot avea chiar și efectul opus" și solicită adoptarea unei noi strategii bazate pe prevenire. Prin urmare, Observatorul a lansat proiectul "Prevenirea radicalizării juvenile: Promovarea utilizării alternativelor la detenție prin formare judiciară" (2016-2018). Scopul este de a face schimb de bune practici între judecători, procurori, personal auxiliar din justiție, avocați, mediatori și factori de decizie. Aceștia vor crea un curs de formare online, care îi va putea ajuta pe angajații din domeniul judiciar să abordeze problema radicalizării în detenție și să studieze alternativele la detenție, inclusiv abordările de-radicalizării bazate pe comunitate și familie.

 

În lupta împotriva radicalizării, voluntariatul are, de asemenea, un rol important. După cum a afirmat directorul CEV, Gabriella Civico, "stereotipurile negative alimentează acțiunile pline de ură, iar voluntariatul are puterea de a depăși stereotipurile și de a promova înțelegerea și toleranța privind diferențele, prevenind astfel extremismul". Ea a insistat asupra faptului că voluntariatul construiește comunitatea, reziliența și ocupă spațiul în care strategiile de prevenire pot fi puse în aplicare. Cu toate acestea, Civico a fost, de asemenea, critică față de societatea tradițională care "nu abordează radicalizarea și lupta împotriva ideologiilor extremiste, din cauza lipsei de competențe și a fricii de a provoca o reacție din partea societății, care ar putea să o considere crimă atenuată și, în consecință, un risc de a-și pierde finanțările".

 

Tamimount nu a primit finanțare specifică pentru Școala Mamei, dar ei pregătesc deja următoarea ediție pentru luna septembrie. Dna Essaidi a subliniat ideea că tinerii radicalizați s-au alăturat grupurilor teroriste pentru că ei "s-au simțit ascultați". Ea a recunoscut că de-radicalizarea este la fel de dificilă ca atunci când încerci să scoți pe cineva dintr-o sectă. Fața ei strălucește când își amintește un caz al unui tânăr de 15 ani care s-a alăturat unui grup terorist din Siria și apoi, datorită muncii de reconstrucție familială, a reușit să se întoarcă în țara sa și să se debaraseze de extremismul violent. După cum a concluzionat dna Essaidi, "mama a jucat un rol crucial aici, dar și autoritățile locale care i-au acordat o a doua șansă, el fiind acum student în primul an la medicină".

Publicat: L, 05/06/2017 - 15:33


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Ai nevoie de asistență sau consiliere din partea unui expert?

Adresează-ne o întrebare!