Portalul european pentru tineret
Informaţii şi oportunităţi pentru tinerii din Europa.

De la refugiat la voluntar în Bruxelles

Proiectul Tandem este o inițiativă care pune în contact ONG-urile cu refugiații și solicitanții de azil care doresc să efectueze un stagiu de voluntariat de 2 săptămâni în Bruxelles.

Abdul Hadi era student în anul trei la drept la Universitatea din Alep, când a izbucnit războiul din Siria. El avea 22 de ani și a fost forțat să renunțe la locul de muncă, la studii și familie. „Am decis să vin în Europa, în 2015, a fost o călătorie lungă prin Turcia“, își amintește Hadi. „Au existat multe bariere la trecerea frontierelor dintr-o țară în alta cu ajutorul unui contrabandist“, își amintește tânărul sirian care acum trăiește la Bruxelles.

 

Natalie Kontoulis este responsabil pentru procesul de advocacy privind Sfârșitul mutilării genitale feminine, o rețea europeană cu sediul la Bruxelles. Mutilarea genitală a femeilor este o practică care ar putea afecta unele comunități ale solicitanților de azil în Europa, așa că au organizat o conferință pentru populația de refugiați. Natalie a aflat de la un prieten de Proiectul Tandem, o inițiativă care pune în contact ONG-urile cu refugiații care doresc să fie voluntari pentru o perioadă de 2 săptămâni. Tandem a înlesnit întâlnirea între Natalie și Hadi. Pregătirea juridică și experiența de refugiat a lui Hadi s-a dovedit foarte utilă pentru organizarea conferinței. Pentru Hadi, chiar dacă cele 2 săptămâni au reprezentat o perioadă de timp „prea scurtă“, a fost o experiență valoroasă. El a spus: „Am avut astfel posibilitatea să am o imagine despre funcționarea unui birou european și să văd cum își organizează conferințele“

 

Hadi are acum 26 de ani și locuiește în capitala belgiană împreună cu tatăl lui, are statut de refugiat și un permis de ședere de cinci ani în Belgia. „Când scapi de război, trebuie să prinzi orice mână ce ți se întinde, au distrus totul la mine acasă.“ El urmează cursuri de franceză și intenționează să termine studiile de drept în Belgia. „Sper să iau diploma, să devin avocat și să încep o viață nouă“, spune el încrezător.

 

Sprijinirea refugiaților și solicitanților de azil care încep o nouă viață în Bruxelles, acesta este obiectivul inițiativei Tandem, lansată în 20 iunie 2016 cu ocazia Zilei mondiale a refugiaților. De atunci, s-au înscris 36 de organizații de primire și 34 de refugiați au făcut voluntariat în cadrul acestei inițiative organizate de membrii ONG-urilor europene.

 

Organizațiile de primire au oferit o indemnizație zilnică de 25 de euro și asigurare. Tandem colaborează cu Agenția flamandă pentru voluntariat din Bruxelles pentru a se asigura că toate aspectele legale sunt pe deplin clarificate și că voluntariatul nu se poate face în scopuri comerciale sau pentru a servi intereselor private.

 

Nadzeya Laurentsyeva și Wali Ahmad Yar la birourile CEPS.

 

În mod normal, interviul pentru a obține statutul de refugiat dureaza 4 ore. Pentru Wali Ahmad Yar, 15 minute au fost suficiente. Jurnalistul afgan de 23 de ani publicase un raport care dezvăluia corupția din guvernul afgan. „Nu m-am gândit niciodată să fug din Afghanistan, dar odată ce am publicat raportul, lucrurile au devenit foarte problematice cu guvernul și cu talibanii, și a trebuit să fug.“ El a obținut o viză și a părăsit orașul său, Ghazni, pentru Bruxelles, unde a ajuns în 2015.

 

 

Doi ani mai târziu, la 25 de ani, a absolvit un master în Științe Politice la Universitatea Liberă din Bruxelles și a făcut un stagiu de voluntariat de 2 săptămâni, prin Tandem, la Centrul pentru Studii Politice Europene (CEPS). Expertul în cercetare CEPS, Nadzeya Laurentsyeva, a decis să participe la inițiativa Tandem, deoarece realizau evaluarea unui ONG din Munchen, care ajută solicitanții de azil să se întâlnească cu potențiali angajatori. Rolul lui Wali a fost „foarte util pentru intervievarea oamenilor din Afganistan și Pakistan în limba maternă, prin telefon, pentru a participa la studiu.“

 

Tânărul afgan este în mod regulat în contact cu alți refugiați, nu numai din Belgia, dar și din alte țări europene. El spune: „Noi vorbim mereu despre problemele noastre, astfel acest lucru poate fi foarte util pentru munca mea aici.“ Pentru el, Tandem a fost cheia care l-a ajutat să „găsească drumul în cadrul instituțiilor internaționale“, pentru că el nu a avut niciun contact și toate cererile lui de internship au fost respinse.

 

 Nadzeya subliniază faptul că „obiectivul Tandem este că oamenii să se întâlnească, nu este atât de complicat de a angaja un refugiat.“ De fapt, descoperirile lui Hadi s-au dovedit atât de valoroase , încât este încrezătoare că „ar exista o oportunitate pentru Wali să rămână intern pentru o perioadă mai lungă".

Publicat: V, 26/05/2017 - 16:22


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Ai nevoie de asistență sau consiliere din partea unui expert?

Adresează-ne o întrebare!